Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "Ασπίδα του Ευφράτη": "Ο κύβος ερρίφθη";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "Ασπίδα του Ευφράτη": "Ο κύβος ερρίφθη";

Σκοπός της επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη”, που ξεκίνησε η Τουρκία στις 24.8.2016, εισβάλλοντας στο τμήμα της βόρειας Συρίας, δυτικά του Ευφράτη, ήταν η εκδίωξη των Σύρων Κούρδων του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) από την περιοχή και η αποτροπή της δημιουργίας εκεί οποιουδήποτε είδους αυτόνομης κουρδικής διοίκησης, που θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για το PKK και εστία υπόθαλψης παρόμοιων φιλοδοξιών για τους δικούς της Κούρδους.

Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού ήταν απαραίτητη και η εκδίωξη του ΙSIS, γιατί οι περιοχές και οι πόλεις που θα παρέμεναν στα χέρια του θα μπορούσαν να κατακτηθούν από τους Κούρδους, όπως έγινε το καλοκαίρι με το Manbij.

Το καλύτερο σενάριο για την Τουρκία θα ήταν ο στρατιωτικός περίπατος, με το PYD και το ISIS να υποχωρούν σε άλλες περιοχές και ο επιδιωκόμενος στόχος να επιτυγχάνεται αναίμακτα. Κάποιοι στην Τουρκία έδειχναν να το πιστεύουν. H εύκολη πτώση της συνοριακής πόλης Jerabulus στην αρχή της επιχείρησης φάνηκε να τους δικαιώνει.

Τελικά η “Ασπίδα του Ευφράτη” δεν φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με το ιδανικό για την Τουρκία σενάριο. Στις 21.12.2016 έφτασαν τα πρώτα κακά νέα από το μέτωπο της κατεχόμενης από το ISIS και πολιορκούμενης από τους Τούρκους συριακής πόλης Al Bab με τον θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών. Στις 22.12.2016 ο θρήνος παραχώρησε τη θέση του στη φρίκη, αφού το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε να καίγονται ζωντανοί δύο Τούρκοι στρατιώτες.

Στην αρχή του νέου χρόνου οι τουρκικές εφημερίδες ήταν γεμάτες από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που κατηγορούσαν τους Αμερικανούς ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους περί αποχώρησης των Κούρδων από το Manbij. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλεσε την προεδρία Ομπάμα ντροπιαστική.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν είχε δηλώσει στη Σμύρνη (23.12.2016) ότι “ακριβώς τώρα η κατάληψη του Αl Bab συμπληρώνεται και οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώνουν το έργο τους με τη βοήθεια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού” [Hurriyet Daily News]. Βιάστηκε και εκτέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει την πολιορκία του Al Bab να βαλτώσει. Ανυπομονεί για την κατάκτηση της πόλης που πολιορκείται από τις 16.9.2016, γιατί διακυβεύει όλη την “Ασπίδα του Ευφράτη”, αλλά και το κύρος της εκεί. Οι δηλώσεις του Ερντογάν στη Σανλιούρφα (6.1.2017), είναι ενδεικτικές: “Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να καθαρίσουμε το Manbij και το Al Bab από την τρομοκρατία. Υπάρχει ένα νέο σχέδιο για να τελειώσει η επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν” [Anadolu].

Ποιο θα είναι όμως το ανθρώπινο τίμημα για τον τουρκικό στρατό αν το ISIS δείξει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση της πόλης και η μάχη εξελιχθεί όπως στη Σύρτη της Λιβύης, που ανακαταλήφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά μετά από επτάμηνη πολιορκία και με τις λιβυκές δυνάμεις να έχουν 700 νεκρούς; Τι θα γίνει αν και για την κατάληψη του Al Bab χρειαστεί μάχη από σπίτι σε σπίτι; Και μετά στο Μanbij οι Κούρδοι δεν θα πολεμήσουν;

Η τουρκική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να κάνει θυσίες για την κατάκτηση δύο ξένων πόλεων. Oι φωτογραφίες των 16 στρατιωτών που έπεσαν στο Αl Bab στις 21.12.2016 και οι σκηνές πόνου από τις κηδείες τους ήταν την επομένη στα πρωτοσέλιδα όλων των τουρκικών εφημερίδων. Και είναι ακόμη λιγότερο έτοιμη όταν ξέρει ότι, αφού καταληφθούν, θα παραδοθούν στον Άσαντ.

Προς την κοινωνία λοιπόν απευθυνόταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, όταν δήλωσε στις 24.1.2017 ότι το Al Bab δεν θα παραδοθεί στο συριακό καθεστώς μετά την εκδίωξη του ΙSIS. Μονόδρομος ήταν για την Τουρκία αυτή η δήλωση, παρόλο που ξέρει ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τηρηθεί.

Φαίνεται ότι “ο κύβος ερρίφθη” για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και ότι ζητούμενο για την τουρκική ηγεσία είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινωνίας. Εκτός κι αν η δήλωση Κουρτουλμούς είναι δείγμα σύγχυσης. Έμπλεξε άσχημα η Τουρκία μ' αυτήν την “Ασπίδα του Ευφράτη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL