Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Όλ. Γεροβασίλη: Η Ν.Δ. βγάζει την προβιά του λύκου για να κάνει τον αμνό στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλ. Γεροβασίλη: Η Ν.Δ. βγάζει την προβιά του λύκου για να κάνει τον αμνό στο Δημόσιο

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους θιασώτες του ελάχιστου κράτους και του αναγκαίου κράτους κυριάρχησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. για το Δημόσιο. "Μιλάτε για δήθεν αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και κομματικούς διορισμούς από την κυβέρνησή μας. Την ίδια στιγμή πετάτε από πάνω σας τη γνωστή σε όλους προβιά του λύκου, της ρουσφετολογικής αντιμετώπισης του πολίτη, και φοράτε αμφίεση αθώων αμνών. Μόνο που πια κανείς δεν σας πιστεύει" τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ακόμη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, παρά την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε σφόδρα τη Ν.Δ. για την κατάθεση της επερώτησης και της θύμισε τα ρουσφέτια που έκανε.

Ο Όλ. Γεροβασίλη επεσήμανε την ιδεολογική διαφορά με τη Ν.Δ. λέγοντας ότι "εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση του ελαχίστου κράτους. Είμαστε κυβέρνηση του αναγκαίου κράτους. Του κράτους που λειτουργεί ως ρυθμιστής των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων".

Παράλληλα κατήγγειλε την "απόπειρα πολιτικής παραπλάνησης" εκ μέρους της Ν.Δ. τονίζοντας ότι ο αριθμός του τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, εκτός των ΝΠΙΔ δεν εμφανίζει αύξηση περίπου 7.000 υπαλλήλων, αλλά μείωση κατά 2.195 υπαλλήλους. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 έγιναν 8.215 προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για προσλήψεις στην Υγεία.

Για "φάμπρικα μονιμοποιήσεων" των συμβασιούχων έκανε λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. "Να διατυμπανίσουμε ότι δεν πάει άλλο και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και όταν λέω ευθύνες δεν εννοώ μόνο πολιτικές" είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι "λυσσαλέα και ξεδιάντροπα διογκώνετε το Δημόσιο" και ότι "το κριτήριο δεν είναι η αξιοκρατία, είναι η αριστεροσύνη ή κάτι τέτοιο. Τα κίνητρά σας είναι βαθύτερα. Βλέπω ότι υπάρχει σχέδιο άλωσης του κράτους".

"Εμείς δεν είπαμε τίποτα περισσότερο από το ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τι θα πράξουν. Η ίδια ευχέρεια που έχουν οι ΟΤΑ στον καθορισμό των ένδικων μέσων για τους εργολάβους τους πρέπει να υπάρχει και για τις εργασιακές σχέσεις. Τι σχέση έχει αυτό με μονιμοποίηση; Μόνο η επιστημονική φαντασία της αντιπολίτευσης μπορεί να μας εξηγήσει. Αν οι ΟΤΑ αποδέχονται μια πρωτόδικη δικαστική απόφαση, γιατί να μην μπορούν να την υιοθετήσουν; Δεν είναι στην ευχέρειά τους ως διάδικοι; Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια δεν είναι δικαστήρια; Ή μήπως εσείς δεν έχετε εμπιστοσύνη στις δικαστικές αποφάσεις;" απάντησε η Όλ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι "οι παρατάσεις συμβάσεων δεν είναι μονιμοποιήσεις".

Αναφερόμενη η υπουργός στο Δημόσιο επεσήμανε ότι "με σταθερά και στοχευόμενα βήματα αλλάζουμε την εικόνα του" καθώς "είμαστε στην φάση κατάρτισης των οργανισμών των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων", ενώ "δρομολογούνται απλουστεύσεις διαδικασιών, προκειμένου να μην χρειάζεσαι 20 δικαιολογητικά και άλλες τόσες υπογραφές για να διεκπεραιώσεις μια υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται πράξη και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και η ψηφιακή υπογραφή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL