Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Τι δεν έγινε στα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι δεν έγινε στα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα περίμενα οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πρέσα των Μνημονίων, να κάνουν όλα τα αναγκαία για να εκσυγχρονιστεί η ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο, υπάρχουν τομείς όπου από πρόθεση ή από αμέλεια δεν έγιναν αυτά για τα οποία διψούν οι πολίτες. Μόνο κάποιοι από αυτούς:

Πρώτο βέβαια το Ελληνικό Δημόσιο και η γραφειοκρατία. Βαρύ, δυσλειτουργικό, δαπανηρό, παράλογο πολλές φορές, δυναστεύει τους πολίτες με τους οποίους διατηρεί σχέσεις αμοιβαίας δυσπιστίας, ακόμη και εχθρότητας. Υπήρξαν μικρο-μεταρρυθμίσεις αλλά όχι εκείνες οι ριζικές, που θα το έκαναν λειτουργικό, φιλικό προς τους πολίτες και αναπτυξιακό για την οικονομία.

Ο εκσυγχρονισμός του κράτους δεν χρειαζόταν καν πόρους. Αντιθέτως, θα εξοικονομούσε χρήματα. Π.χ., την ώρα που το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία κυκλοφορούν με επικίνδυνες σακαράκες, 22.000 πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα διατίθενται σε βουλευτές, δεσποτάδες και άλλους «επίσημους».

Ένας τομέας που παραμένει σκοτεινός και βασανιστικός για τους πολίτες είναι η διαφθορά και η διαπλοκή. Υποχωρήσαμε 11 θέσεις στον δείκτη διαφθοράς το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Τι έγιναν οι εξαγγελίες για καταπολέμηση της διαφθοράς;

Όσο για τη διαπλοκή, και αυτή παραμένει άθικτη. Π.χ., γιατί τα μεγάλα δημόσια έργα δεν ερευνώνται; Γιατί πληρώνουμε τα ιατρικά υλικά πολύ πιο ακριβά από όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Για τη διαπλοκή στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση άφησε την εντύπωση στους πολίτες ότι προσπαθεί να αντικαταστήσει την παλιά με μια νέα, δική της. Εξάλλου, η αρμόδια Ερευνητική Επιτροπή της Βουλής δεν έβγαλε ούτε ένα όνομα πολιτικού, καταργώντας τον σημαντικότερο κρίκο του αμαρτωλού τριγώνου πολιτικοί - τράπεζες - ΜΜΕ.

Οι κυβερνητικοί παρέπεμψαν στον εισαγγελέα κάποιες «ενδείξεις», να βρει, μόνος του αυτός, κάτι που εννιά μήνες ερευνών από τόσους βουλευτές δεν απέδωσαν. Και οι νεοδημοκράτες πανηγύρισαν που «δεν υπήρξε διαπλοκή»!

Στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς ψήφισε την απλή αναλογική, αλλά με τόση υπεροψία που έχασε την ψήφο της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ξανακερδίσει -δημοσκοπικά τουλάχιστον- την εμπιστοσύνη των πολιτών που τον ψήφισαν το 2015. Μισές αλήθειες, άτοπες θριαμβολογίες, αλαζονεία και πρόθυμη ανταπόκριση στους σκυλοκαυγάδες που στήνει η Ν.Δ. δεν θα αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL