Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Η Ελλάδα στην δίνη των διεθνών εξελίξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα στην δίνη των διεθνών εξελίξεων

Από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο κοινό νόμισμα, οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δεν την αφήνουν ανεπηρέαστη.

Στα μέσα Μαρτίου θα διεξαχθούν οι ολλανδικές εκλογές και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πρώτο θα αναδειχθεί το ξενοφοβικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), που έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ ενός Grexit.

Ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η Λεπέν θα βρεθεί στον β' γύρο και ο πιθανότερος αντίπαλός της θα είναι ο Φιγιόν, αφού οι ψηφοφόροι του κέντρου αναμένεται να διχαστούν ανάμεσα στον ανεξάρτητο Μακρόν και τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Βαλς ή Αμόν). Οι θέσεις του Φιγιόν για το προσφυγικό εφάπτονται με αυτές της Λεπέν, ενώ παράλληλα θέλει να καταργήσει μισό εκατομμύριο θέσεις από το Δημόσιο περιορίζοντας τα κοινωνικά επιδόματα. Αν τελικά στον δεύτερο γύρο περάσουν Λεπέν και Φιγιόν, θα είναι πολύ δύσκολο οι ψηφοφόροι να συσπειρωθούν μαζί του.

Mε το ΔΝΤ να αμφιταλαντεύεται για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο αφού ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις για μια απεμπλοκή του Ταμείου από τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Όπως έχει γίνει σαφές και από τις δηλώσεις του Σόιμπλε, το Βερολίνο έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ήδη γίνεται λόγος για αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM). Έτσι και αλλιώς η Μέρκελ στο εκλογικό της πρόγραμμα προβλέπει αναβάθμιση του ESM σε μηχανισμό που θα αναλαμβάνει τις συντεταγμένες χρεοκοπίες χωρών της Ευρωζώνης!

Όπως έχει δηλώσει ο Σόιμπλε, έξοδος του ΔΝΤ σημαίνει ότι το Μνημόνιο όπως έχει ακυρώνεται και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα καινούργιο με τον ESM. Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες, μιας και δεν έχει τη λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί νέο Μνημόνιο. Ακόμα κι έτσι όμως θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από το ολλανδικό ή το γερμανικό κοινοβούλιο. Αν τελικά βγει πρώτο το Κόμμα για την Ελευθερία, είναι δύσκολο να εγκριθεί νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με μια αλληλουχία γεγονότων που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της χώρας. Το ερώτημα είναι αν είναι προετοιμασμένες οι πολιτικές δυνάμεις για ένα ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL