Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δασικοί Χάρτες: λύνεται επιτέλους ο γόρδιος δεσμός...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δασικοί Χάρτες: λύνεται επιτέλους ο γόρδιος δεσμός...

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαν πλέον το φως της δημοσιότητας οι δασικοί χάρτες πολλών περιοχών ανά την επικράτεια. Χάρτες που ήταν στα συρτάρια των υπηρεσιών εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν έπαιρναν τον δρόμο της ανάρτησης και εν τέλει της κύρωσής τους.

Το ζήτημα της κτηματογράφησης της χώρας και προφανώς και της ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών ταλανίζει την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μας -μεταπολεμικά και ιδιαίτερα μεταπολιτευτικά- στηρίχθηκε στη σπατάλη των φυσικών πόρων και στην αυθαιρεσία. Η περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία και οι μηχανισμοί εφαρμογής τους υπήρξαν ιστορικά ανεπαρκείς: το φυσικό περιβάλλον και η χωροταξία υποτάχθηκαν στις ανάγκες διευκόλυνσης των πάσης φύσεως επενδυτών στον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις εξορύξεις, τις κατασκευές, τις μεταφορές κ.λπ. εμποδίζοντας την ανάπτυξη άλλων χρήσεων και πολλές φορές υποβαθμίζοντας δραματικά ή καταστρέφοντας ολόκληρες περιοχές.

Η αποτύπωση λοιπόν της δημόσιας περιουσίας και κατ’ επέκταση της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω των δασών και των δασικών εκτάσεων, ήταν πολύ βολικό να είναι ασαφής. Βολική για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής και του ρουσφετιού. Η περίοδος όμως της ασάφειας και των γκρίζων ζωνών τελείωσε. Η περίοδος που τις μελέτες ακολουθούσαν και άλλες μελέτες αντί η εφαρμογή έφτασε στο τέλος της.

Σταματά η περίοδος που οι δασικές υπηρεσίες συγκέντρωναν όλα τα βέλη των καθυστερήσεων και των λαθών αλλά ταυτόχρονα δεν είχαν ουσιαστική αρμοδιότητα στον σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στην εκπόνηση του έργου των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες έχουν αρχίσει να αναρτώνται. Οι δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.) και τον ιδιωτικό τομέα έχουν πλέον όλα τα εργαλεία για να προχωρήσει άμεσα το έργο.

Και η ανάρτηση αναδεικνύει τις αυθαιρεσίες ετών, τις καταπατήσεις αλλά και λάθη της διοίκησης. Αναδεικνύει όμως και την αλλαγή στην οικονομία και την κοινωνία της υπαίθρου: αγροί που δασώθηκαν γιατί πια δεν καλλιεργούνται ή δασικές εκτάσεις που έγιναν αγροί για να μπορέσει να ζήσει ο κόσμος, οικισμοί που επεκτάθηκαν δίχως σχεδιασμό και πολλά ακόμα. Η αποκάλυψη όμως της πραγματικής κατάστασης είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε το κουβάρι. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, να διορθωθούν λάθη και να καταλήξουμε στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης των δασών και δασικών εκτάσεων, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών αποτελεί το αναγκαίο εργαλείο για να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια περιουσία, στο πλαίσιο μάλιστα της ολοκλήρωσης της Κτηματογράφησης. Το σημαντικό βήμα έγινε. Οι χάρτες όμως αποτελούν απλά ένα εργαλείο και μάλιστα δυναμικό. Έπεται το δασολόγιο αλλά και η εκφώνηση Εθνικής Δασικής Πολιτικής.

Στην αναπτυξιακή πολιτική η περιβαλλοντική προστασία οφείλει να κατέχει, διακριτά, ουσιαστική θέση. Κι αυτό γιατί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ο περιβαλλοντικός παράγοντας δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική διέξοδο και τη δίκαιη ανάπτυξη. Με άξονα τη βιωσιμότητα -δηλαδή τη μη εξάντληση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, αλλά τη μέριμνα για τη διατήρηση και την αναπαραγωγή τους-, καθώς και τη δημοκρατία, μπορούμε όχι μόνο να πετύχουμε τη διέξοδο από την κρίση, αλλά να οργανώσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση.

* Η Κατερίνα Ιγγλέζη είναι δασολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL