Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Το παρελθόν και το μέλλον μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παρελθόν και το μέλλον μας

Αν κάποιος θέλει να προβλέψει το μέλλον, πρέπει να συμβουλευτεί το παρελθόν, καθώς τα γεγονότα τού σήμερα μοιάζουν με του παρελθόντος. Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργούνται από ανθρώπους που πάντοτε ωθούνταν και θα ωθούνται από τα ίδια πάθη και έτσι αναγκαστικά επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα.

Νικολό Μακιαβέλι

Η Ελλάς έχει φορτωμένο παρελθόν, επώδυνο παρόν και προβληματικό μέλλον. Ποιος φταίει; Τα βάσανα και οι καημοί της μάνας πατρίς δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Φταίει μόνο το κακό ριζικό μας; Οι επιλογές και οι συμβιβασμοί που κάναμε για να γίνουμε δεκτοί στο κλαμπ των Ευρωπαίων; Οι κυβερνήσεις που την θεώρησαν τσιφλίκι τους και την ξεγυμνώσανε στα χέρια των αχόρταγων "φίλων" μας; Οι διαπραγματεύσεις, με τα καλά και τα κακά τους, οι υπερχρεώσεις των δανείων και τα συμφέροντα των ξένων πάνω από τα εθνικά μάς ώθησαν στην τωρινή καταστροφή. Το αμαρτωλό παρελθόν, σαν κάτι ασήκωτα βαρίδια που αλυσοδένουν τους θανατοποινίτες, δύσκολα θα φύγει. Πώς να στεφθεί με επιτυχία μία προσπάθεια που ξεκίνησε με άδεια ταμεία και λεηλατημένη οικονομία; Πώς να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία;

Το παρελθόν είναι σαν μια σταθερή φωτογραφία στην ιστορία μας. Κιτρίνισε, οι άκρες της έχουνε φθαρεί αλλά παραμένει εκεί. Αναλλοίωτο στη μνήμη μας. Δεν αλλάζει, πέρασε και άφησε το στίγμα του στην ψυχή και το σώμα μας. Διαμόρφωσε πολλά από τα χαρακτηριστικά μας. Μας επέβαλε κανόνες και όρια που επέτρεψαν ή απότρεψαν την πορεία μας. Στον κόσμο. Με τα καλά και τα κακά του. Ακόμη και το παρελθόν μπορεί να αλλάξει, λέει ο Ζαν Πολ Σαρτρ εννοώντας ότι η μνήμη μας αλλάζει τη θέση και την ουσία των γεγονότων. Ιεραρχούμε διαφορετικά με βάση τη συναισθηματική του αξία. Ξεχνάμε πολλά από αυτά που μας πονέσανε αφήνοντας στο ξέφωτο μόνο "λαμπρά" γεγονότα και τις ωραίες αναμνήσεις.

Η μικρή και όμορφη χώρα μας έχει ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον. Η ελευθερία ή ο θάνατος ήταν μια συνειδητή επιλογή που την σημάδεψε και την καθόρησε ως χώρα από την αρχαιότητα. Το παρελθόν είναι φάρος, όχι λιμάνι, λέει ένα ρώσικο γνωμικό. Τίποτα δεν την πτόησε και πολεμάει γενναία για την ανεξαρτησία της. Θα σταθεί στα πόδια της. Πολλά την βάραιναν, πολλά γίνανε στις πλάτες της. αλλά δεν πτοήθηκε. Συνεχίζει. Το ένδοξο παρελθόν δεν αλλάζει. Το μέλλον θα αλλάξει και είναι στο χέρι μας. Να το κάνουμε. "Δεν μπορείς να έχεις μέλλον αν δεν έχεις παρελθόν. Μόνο αυτός που χτίζει το μέλλον έχει δικαίωμα να κρίνει το παρελθόν" λέει ο Φρειδερίκος Νίτσε. Μόνο αν πατάς πάνω σε κάτι γερό και σταθερό θα χτίσεις το καινούργιο και θα στεφτείς με επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL