Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Γ. Τσιρώνης: Βελτιώνουμε τα πράγματα, στόχος μας να δοθούν οι αποζημιώσεις στο εξάμηνο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Τσιρώνης: Βελτιώνουμε τα πράγματα, στόχος μας να δοθούν οι αποζημιώσεις στο εξάμηνο (Video)

Ανέφερε μάλιστα ότι πέρσι οι αποζημιώσεις δόθηκαν στο 7μηνο, ενώ παλαιότερα περνούσε ολόκληρος χρόνος. «Ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι πλάι στον αγρότη» συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι καθημερινά συνομιλεί με πολλούς αγρότες, σημείωσε ωστόσο ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη στο αγροτικό κίνημα. «Είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους αγρότες».

"Αντίπαλος η νεοφιλελεύθερη πολιτική, όχι οι αγρότες των άλλων χωρών"

Εξήγησε ο κ. Τσιρώνης ότι παρά τις διαφωνίες σε κάποια σημεία με την Κοινή Αγροτική Πολιτική «θέλουμε να υπάρχει» διότι δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα σχεδιασμού. «Χωρίς πολιτική οδηγούμαστε στον άγριο ανταγωνισμό μεταξύ αγροτών των άλλων χωρών» ενώ πρόσθεσε ότι για τα «λάθος προϊόντα» έχουν ευθύνες οι δικοί μας υπουργοί και όχι η Ευρώπη. «Δεν έχω αντίπαλο τον Γάλλο ή τον Γερμανό αγρότη, αλλά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και αυτή πρέπει να κτυπάμε» υποστήριξε.

Το θέμα των τεκμηρίων δεν άλλαξε από πέρσι υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός υποστηρίζοντας ότι «το τεκμαρτό εισόδημα έχει σημασία όταν δεν έχουμε καταφέρει να απαλλάξουμε την Ελλάδα από τη φοροδιαφυγή». Ωστόσο άφησε ανοικτό το θέμα να συζητηθεί μέσα στο 2017 η κατάργησή του σημειώνοντας:

«Για πρώτη φορά το 2016 καταφέραμε και σπάσαμε τη φοροδιαφυγή, αν η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδώσει το ίδιο και το 2017 τότε μπορούμε να το συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη, η Ελλάδα να καταργήσει το τεκμαρτό».

Ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι «φέτος το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε  προσθέτοντας ότι «οι αγρότες από την Ε.Ε. πήραν 3,7 δις και κυρίως ευνοημένοι είναι οι μικροί αγρότες». «3,7 δις δεν πήρε άλλη κοινωνική ομάδα φέτος».

130 εκ. έχουν πιστωθεί για το πετρέλαιο στους αγρότες

«Μεγάλο πρόβλημα του αγρότη» χαρακτήρισε «το υψηλό κόστος εισροών» τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο κόστος είναι οι ζωοτροφές και όχι το πετρέλαιο». Όπως υποστήριξε ήδη  «130 εκ. έχουν πιστωθεί για το πετρέλαιο στους αγρότες και μοιράζεται η επιστροφή για το 2013 – 2014».

Τέλος επεσήμανε άλλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου όπως ότι «το προϊόν δεν έχει πιάσει καλή θέση» στο σούπερ μάρκετ και ο αγρότης δεν παίρνει τιμή καθαρή. Κρίνεται επιτακτική η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των ελληνικών logistics, ενώ όπως είπε στόχος είναι να υπάρχει «σταθερό προϊόν κατευθείαν στην λιανική».

Ο κ. Τσιρώνης ενημέρωσε κλείνοντας ότι για τις «σταβλικές εγκαταστάσεις τους επόμενους μήνες θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα»  ενώ αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις σημείωσε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ελέγχους σε σφαγεία και κρεοπωλεία καθώς και τσιπάκι στα ζώα. Επιπλέον, όπως είπε, αν στην απόδειξη αναγράφεται ότι πρόκειται για ελληνικό κρέας, τότε, μόνο «αυτό το μέτρο μπορεί να φέρει πολλαπλάσια έσοδα στους αγρότες, από το πετρέλαιο και αυτό όπως υποστήριξε είναι «κάτι που μπορούμε άμεσα να κάνουμε».

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL