Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πολέμιος και της κοινωνικής αδικίας ο Λόρδος Βύρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολέμιος και της κοινωνικής αδικίας ο Λόρδος Βύρων

Απ’ όλα είχαν οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό για τον εορτασμό των γενεθλίων του μεγάλου ποιητή και φιλέλληνα.

Πρώτη εκδήλωση, το πρωί στο άγαλμα Βύρωνα στο Ζάππειο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη, ενώ το στεφάνι του Συνδέσμου κατέθεσαν από κοινού ο υπογράφων και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας, που είχε πρωταγωνιστήσει για την καθιέρωση της ημέρας θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου) ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Με παρέμβασή του ο κ. Σιούφας πρότεινε να σταλεί κοινή επιστολή του Συνδέσμου Μπάιρον και του δημάρχου Βύρωνα προς το υπουργείο Παιδείας διά της οποίας να ζητηθεί στα προγράμματα επισκέψεων σχολείων σε αξιοθέατα του Δήμου Αθήνας να συμπεριληφθεί και το άγαλμα Βύρωνα, ώστε να γίνεται στα παιδιά και η σχετική ενημέρωση για τη διαμονή του λόρδου Βύρωνα στην Αθήνα, από τα Χριστούγεννα του 1809 έως τον Απρίλιο του 1811.

Δεύτερη εκδήλωση στο δημαρχείο Βύρωνα, το μεσημέρι, που περιλάμβανε ετήσιο απολογισμό και προγραμματισμό δράσης του Συνδέσμου Μπάιρον, καθώς και την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, της οποίας προηγήθηκαν «κάλαντα του Μπάιρον 2017» (από τις ηθοποιούς Κατερίνα Βακαλοπούλου και Μαρία Λεμεσού). Ακολούθησε η ανάγνωση, από τον ηθοποιό Στέφανο Μουαγκιέ, χαιρετιστήριου μηνύματος του λόρδου Άλφ Νταμπς, στενού συνεργάτη του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που αναφερόταν στο πολυδιάστατο της δράσης του λόρδου Βύρωνα. Ειδικότερα, ο λόρδος Νταμπς αναφέρθηκε τόσο στη συμπαράσταση του Μπάιρον προς τους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, όσο και στην προστασία προσφύγων και απελευθέρωση αιχμαλώτων όταν έφτασε στο Μεσολόγγι (1823-24) για να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η εκδήλωση στο δημαρχείο, που ήταν στην πραγματικότητα μια πολυεκδήλωση, κορυφώθηκε με μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασαν η τοπική σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής “Εν Ωδαίς”, με τον Γιώργο Ντόβολο στο τραγούδι, καθώς και ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης. Σημειώνουμε ότι το φλουρί της πίτας έπεσε στην Κύπρο, με τις ευχές όλων το 2017 να επικρατήσει ειρήνη στο νησί.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε γνωστή συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2017 θα είναι χρονιά ανάτασης και ανάπτυξης για την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL