Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Υπάρχει λόγος / Η οικονομία του ολέθρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Η οικονομία του ολέθρου

Έχω την αίσθηση ότι, αν υπήρχε κάποια ζυγαριά των συσχετισμών προς εξαγωγή συμπερασμάτων και αν σε αυτή τη ζυγαριά τοποθετούσαμε από την μία μεριά την είδηση ότι ένα κοριτσάκι, προσφυγόπουλο, έπαθε βαριά κρυοπαγήματα περπατώντας στο χιόνι ή ότι ένας πρόσφυγας ηλικίας 30 ετών βρέθηκε νεκρός κάτω από ένα μέτρο χιόνι κοντά στον ποταμό Έβρο στην περιοχή των Φερών και από την άλλη μεριά τοποθετούσαμε την είδηση ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν τον μισό πλούτο της γης, τότε -λέω- αυτή η ζυγαριά των συσχετισμών θα παρέμενε ακίνητη. Είναι τέτοιο το χάος που χωρίζει τον νεκρό πρόσφυγα κάτω από το χιόνι με τον έναν από τους οκτώ πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ώστε δεν υφίσταται ούτε συσχετισμός ούτε, πολύ περισσότερο, σύγκριση, αφού η σύγκριση γίνεται μεταξύ ομοίων. Δεν κατοικούν στον ίδιο γαλαξία τα δυο όντα, πως να γίνει ο συσχετισμός τους; Κι αυτό δεν είναι μόνο ο καπιταλισμός... ηλίθιε. Είναι η ίδια η κόλαση, γιατί και η βαρβαρότητα... ηλίθιε ωχριά μπροστά στην επί γης κόλαση που προκαλεί ο άχραντος καπιταλισμός σου. Ο καπιταλισμός που τα πανθ' ορά, προκειμένου οκτώ άνθρωποι να κατέχουν το μισό του υφήλιου πλούτου, το οποίο δεν έρχεται θεόθεν, αλλά επειδή πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ψυχές είναι θαμμένες κάτω από το χιόνι αυτής της ανείπωτης κόλασης.

Κι έτσι ακούγονται τερατωδώς γελοία τα αιματοβαμμένα λόγια στο παγκόσμιο φόρουμ του Νταβός (καθώς τα σκι των ανθρώπων που παραγγέλνουν τα μάτια τους από δολοφόνους πολυτελείας, πατινάρουν στο χιόνι που κρύβει τα πτώματα των προσφύγων), λόγια που μιλάνε για μια “πιο δίκαιη ανάπτυξη” και για μια “απάλυνση των συνεχώς διευρυνόμενων ανισοτήτων”. Είναι τρελό. Είναι ανείπωτης φρίκης εξωραϊσμός να ονομάζεις “διεύρυνση ανισοτήτων” τη γενοκτονία του υφήλιου πληθυσμού. Και τι θα πει “δίκαιη ανάπτυξη”; Θέλεις να ουρλιάξεις και το ουρλιαχτό σου πνίγεται στον λάρυγγα μπροστά στην απύθμενη λύσσα των θηρίων και στη σφαγή που προκαλούν κυριολεκτικώς για το τίποτα. Ή μάλλον όχι: για ένα “τίποτα” εκρηκτικό που με άκρα αφροσύνη κινδυνεύει να ανατινάξει τον πλανήτη, κυριολεκτικώς για το τίποτα. Διότι εδώ ο λεγόμενος πλούτος έχει ξεπεράσει κάθε όριο παράκρουσης και έχει πάψει να υφίσταται ως “χρήμα”. Ούτε καν δηλαδή ως συσσώρευση κεφαλαίου, αλλά υφίσταται ως ανεξέλεγκτη ισχύς, άυλη και ανύπαρκτη, που καταργεί με τον απάνθρωπο και ανίερο τρόπο της ύβρεως κάθε μέτρο.

Θέλω να πω ότι, αν ζούσε σήμερα ο Πρωταγόρας και τολμούσε να πει “χρημάτων πάντων μέτρον άνθρωπος”, θα σάπιζε ως τρομοκράτης σε κάποιο Γκουαντάναμο, αν δεν είχε εκτελεστεί σε κάποια φυλακή της Κίνας ή αν δεν είχε ψοφήσει σε κάποιο ορυχείο της Αφρικής προκειμένου να βγει η πρώτη ύλη που θα κατασκευάσει τα μεγάλα μαχαίρια του πλούτου. Που προέρχεται -σου λέει- από την ανάπτυξη. Η οποία -πάλι σου λέει- πρέπει να γίνει πιο δίκαιη. Ε, ναι: σε πιάνει τρέλα. Επειδή πρόκειται για Ύβρι τέτοιας εντάσεως ώστε υπερβαίνει ακόμα και τη Νέμεσι. Πρόκειται -θέλω να πω- για Ύβρη που υπερβαίνει την αισχρότητα των υπαιτίων και καθίσταται καθολική. Καθιστά όλους υπαίτιους για την συνέχισή της. Και γι' αυτό ακριβώς η Νέμεσις θα είναι για όλους. Όχι μονάχα για εκείνους που δημιούργησαν το εξάμβλωμα, αλλά και για εκείνους τους λείχοντες που εν πλήρη συνειδήσει είτε το ανέχτηκαν, είτε το υπηρέτησαν από οποιοδήποτε πόστο, όπως και για εκείνους που κρύφτηκαν, μήδισαν, που έχτισαν ένα σπιτάκι και είπαν “καλά είναι εδώ”, που έδιωξαν την ευθύνη από πάνω τους, όλους εκείνους που, αντί να σβήσουν τη λαίλαπα αυτής της τεράστιας πυρκαγιάς που κατακαίει τον πλανήτη μαζί με τον ουρανό των ονείρων, κόβουν το δάχτυλο (ή τουλάχιστον προσπαθούν) που τη δείχνει. Και έτσι η Νέμεσις θα πέσει επί δικαίους και αδίκους.

Εδώ, σ' αυτό το σημείο βρισκόμαστε: όταν οκτώ άνθρωποι κατέχουν τον μισό πλούτο του πλανήτη, πάει να πει ότι σε μια απίστευτης έκτασης κατάσταση δουλείας κατέχουν τη ζωή και τον θάνατο των μισών ανθρώπινων πλασμάτων επί της γης. Όταν οκτώ άνθρωποι κατέχουν τον μισό πλούτο του πλανήτη, τούτο σημαίνει ότι ούτε πλούτος ούτε άνθρωποι υπάρχουν. Σημαίνει ότι το ποτήρι της Νεμέσεως κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με υπερχείλιση. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να εμποδίσουν τα τέρατα του Νταβός, η μεγαλύτερη σύναξη εγκληματιών στον κόσμο: αυτά τα 3.000 υπανθρωπάρια που μιλούν για “πιο δίκαιη ανάπτυξη” και “απάλυνση των διαρκώς διευρυνόμενων ανισοτήτων” λες και πρόκειται για σύνταξη οργανογράμματος περί της εύρυθμης λειτουργίας της καπιταλιστικής αγριότητας. Ξεχνώντας βέβαια, μη γνωρίζοντας καλύτερα, ότι η Νέμεσις δεν είναι θερμαινόμενη πισίνα όπου κολυμπάς αγναντεύοντας το χιόνι που σκεπάζει τους αθώους αλλά μια απέραντη θάλασσα καμωμένη από αίμα που μέσα της πνίγηκαν εκείνοι που είχαν ανάγκη -τέρατα- για μια σταγόνα νεράκι της ζωής.

Αυτή είναι η σταγόνα -τέρατα- που θα υπερχειλίσει τη Νέμεσι. Τη Νέμεσι με το τεράστιο στόμα της πείνας που θα καταπιεί τα πάντα. Τη Νέμεσι με τα τεράστια χέρια του φόβου που θα καταστρέψει ό,τι βρει μπροστά της με μια τυφλότητα αντάξια όλων των νεκρώσεων που επιβάλλουν όλες οι θρησκείες επί της Γης.

Δεν είναι Αρμαγεδδών. Είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού... ηλίθιε. Είναι η βαρβαρότητα του χιονιού που θέλει να σβήσει τα ίχνη της ύπαρξης. Αυτό είναι. Και τότε οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί απλώς δεν θα υπάρχουν. Και ο πληθυσμός της Γης, όλος ο πληθυσμός σε γη, θάλασσα, ουρανό και υδροφόρο ορίζοντα των δακρύων, σε ανθρώπους (ακόμα και τεθνεώτες) προπαντός, δεν θα υφίσταται. Και τότε η οικονομία της Νεμέσεως θα έχει αναπτυχθεί πλήρως. Αυτή η οικονομία του ολέθρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL