Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα της Κοινωνικής Πρόνοιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα της Κοινωνικής Πρόνοιας

Πέρα από την αναγκαία στήριξη και ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -όπως πρόσφατα πράξαμε με το έκτακτο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους- μία από τις πλέον επιτακτικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. είναι ο εκσυγχρονισμός και η θωράκιση του μηχανισμού κατανομής των κοινωνικών επιδομάτων προς τους δικαιούχους.

Προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών ο συγκεκριμένος μηχανισμός, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να λειτουργήσουν στην πράξη τόσο τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια Κοινωνικής Ένταξης και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας των δεκατριών Περιφερειών, όσο και οι δημοτικές Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας. Ειδικά, δε, τα Κέντρα Κοινότητας, δεδομένου ότι θα αποτελούν και τα πρώτα σημεία υποδοχής των αιτημάτων των πολιτών, θα πρέπει να στελεχωθούν άμεσα και να μην “κολλήσουν” σε ατέρμονες και αδιέξοδες διαδικασίες επιλογής προσωπικού.

Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό η προνοιακή πολιτική να συνοδεύεται και από δράσεις κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό και η θεσμική καθιέρωση του Εθνικού Μηχανισμού θα πρέπει να συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνον στην ανάπτυξη και συστηματική παρακολούθηση των δράσεων εκσυγχρονισμού της κοινωνικής προστασίας, αλλά και στην ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Προς τον σκοπό αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι, με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε, στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Φτώχειας περιλαμβάνονται διατάξεις όπως η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τον σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων και την προώθηση του 10% των ωφελούμενων σε δράσεις ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ (δηλαδή κάτω από τα όρια της φτώχειας), ενώ πάνω από 4 εκατ. Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, καταρχήν, νοικοκυρεύουμε τον μηχανισμό κατανομής της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, δράσεις κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση έχοντας απόλυτη συναίσθηση των πραγματικών αναγκών, των βιοτικών συνθηκών αλλά και της αξιοπρέπειας όλων εκείνων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των συμπολιτών μας που απαιτούν την ουσιαστική ενίσχυση, την έμπρακτη στήριξη, αρωγή και αλληλεγγύη μας.

* Η Παναγιώτα Βράντζα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL