Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Θεσσαλονίκη: Ούτε η Ιστορία δεν θέλει αυτόν τον πλειστηριασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Θεσσαλονίκη: Ούτε η Ιστορία δεν θέλει αυτόν τον πλειστηριασμό

"Ελπίζω, αφού τιμωρήσετε τους συμπολίτες μου για το ενδιαφέρον [...] να με στηρίξουν και αφού πάρετε το σπίτι μου και ό,τι άλλο έχω και εφ' όσον με φυλακίσετε και κάνετε την οικογένειά μου κομμάτια, να μας αφήσετε [...] τις φωτογραφίες των μνημείων και των σκοτωμένων μελών της οικογένειάς μου, επειδή δεν πιστεύω ότι θα σας φανούν χρήσιμες".

Αυτά τα λόγια είναι η κραυγή απόγνωσης του Μιχάλη Π., ανέργου με διαγνωσμένο ποσοστό αναπηρίας 85%, πατέρα πολύτεκνης οικογένειας και αυτιστικού παιδιού, με μητέρα που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι τα λόγια που διάβασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην επιστολή που τους έστειλε τη Δευτέρα, γιατί το μοναδικό του σπίτι στη Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να χαθεί στους πλειστηριασμούς και το αποτέλεσμα θα είναι να μείνουν επτά άνθρωποι στον δρόμο.

Είναι μία ακόμη έκκληση στην κυβέρνηση, για την οποία μόχθησε κι εκείνος να φτάσει να είναι κυβέρνηση, ως ένας από τους τρεις ρηγάδες που πάλευαν για τις αξίες της Αριστεράς -αυτές που τον δίδαξε ο αντάρτης πατέρας του- στον Χολαργό, που ήταν τότε η γειτονιά του.

“Δύο γενιές το πληρώναμε”

Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας του Μιχάλη Π. είναι ένα διαμέρισμα του 1972. "Δύο γενιές το πληρώναμε" μας λέει ο Μιχάλης Π. Αναφέροντας ότι το σπίτι αγοράστηκε με δάνειο και ξεπληρώθηκε αφού είχε πεθάνει ο πατέρας του. Την ίδια ώρα η σύζυγος του Μιχάλη "δεν έχει ούτε μια σπιθαμή μπαξέ".

Παρότι όμως το διαμέρισμα είναι η πρώτη και μοναδική κατοικία της οικογένειας, παρότι η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, την περασμένη χρονιά ορίσθηκαν τέσσερις ημερομηνίες πλειστηριασμού από την τράπεζα όπου είναι υποθηκευμένο.

Τη Δευτέρα ο Μιχάλης Π. θα προσπαθήσει να αποτρέψει ακόμη έναν ασκώντας έφεση ώστε να μην υπάρξει διαταγή πληρωμής και νέα διαδικασία πλειστηριασμού. Από τους προηγούμενους τέσσερις έγινε μόλις ο ένας, με παρέμβαση της αστυνομίας, οι άλλοι δύο απετράπησαν χάρη στη δυναμική κινητοποίηση αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και πολιτών και ο ένας δεν έγινε ποτέ λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Όταν το σπίτι μπήκε υποθήκη

Ο Μιχάλης Π. βρέθηκε σε αυτή την οικονομική κατάσταση μετά την πιο σημαντική δουλειά που είχε αναλάβει. Το 2001 εγκατέστησε τους πομπούς για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ και ολοκλήρωσε την κατασκευή στούντιο της ΕΡΤ ως υπεργολάβος. Ωστόσο δεν πληρώθηκε ποτέ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει ευθύνη η ΕΡΤ, καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο πληρώθηκε κανονικά και αυτή του οφείλει δεδουλευμένα, καθώς εργαζόταν για λογαριασμό της.

Ο Μιχάλης Π. από την πλευρά του υποστηρίζει ότι "τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη γνώση και την έγκριση της ΕΡΤ". Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα ήταν να υποχρεωθεί να βάλει σε υποθήκη το σπίτι του ώστε να πάρει δάνεια για να αποπληρώσει εργαζόμενους και προμηθευτές. Δάνεια που όμως δεν μπορεί να αποπληρώσει, καθώς υπό την πίεση αυτών των καταστάσεων έπαθε έμφραγμα και δεν μπορεί να εργαστεί πια.

Οι τράπεζες τον περίμεναν στη γωνία. Οι δικηγόροι τους τον απειλούσαν ότι το πρώτο σπίτι που θα έβγαινε σε πλειστηριασμό θα ήταν το δικό του. Του έλεγαν ακόμη: "Εμείς κουραζόμαστε να γράφουμε τις συμβάσεις κι εσύ δεν υπογράφεις. Έλα υπόγραψε να μας δώσεις το σπίτι".

Πλειστηριασμοί ενώ προσπαθεί να μπει στον νόμο

Την ίδια ώρα ο Μιχάλης Π. αδυνατούσε να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη -και ακόμη δεν το έχει καταφέρει- καθώς έκανε αίτηση για τη χορήγηση των δανειακών συμβάσεων στις 30.12.2015 και τις παρέλαβε 10.10.2016. Στο μεσοδιάστημα είχαν οριστεί οι τρεις από τους τέσσερις πλειστηριασμούς. Έπειτα η δαπάνη για την παροχή των αντιγράφων των δανειακών συμβάσεων είναι 10 ευρώ έως 10 σελίδες και η κάθε σελίδα παραπάνω κοστίζει 50 λεπτά. Η επιβάρυνση για την οικογένεια του Μιχάλη Π. είναι ο λόγος να μην έχει ρεύμα ή νερό. Το κόστος γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτο, καθώς κάθε 15 με 20 μέρες έχουν ένα δικαστήριο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άνθρωποι που τον στήριξαν στα δικαστήρια βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις επειδή οδήγησαν στη ματαίωση αντίστοιχης διαδικασίας στις 19 Οκτωβρίου αμφισβητώντας την "άδεια" που επικαλούνταν συμβολαιογράφος για να παρακάμψει την αποχή, υποστηρίζοντας ότι η άδεια ήταν, στην πραγματικότητα, αίτημα τράπεζας. "Ούτε μία φορά δεν είδα πλειστηριασμό να αφορά βίλα. Οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν ούτε καν το κουκλόσπιτο κόρης εφοπλιστή" μας λέει μέλος του συντονισμού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα

Πριν από αρκετά χρόνια ο πατέρας του Μιχάλη Π. περνούσε στρατοδικείο με την κατηγορία της κατασκοπείας, συνηθισμένης τότε για κομμουνιστές. Ο δεξιός στρατιωτικός Θρασύβουλος Τσακαλώτος εγγυάτο ως μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης ότι ο Μιχάλης Π. δεν ήταν ούτε πράκτορας ούτε κατάσκοπος, με περίτρανη απόδειξη ότι ήταν συμπολεμιστές και στο αλβανικό μέτωπο. Η ιστορία με τις προφανείς παραλλαγές της επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Οι πορείες του γιου ενός αντάρτη και του ανιψιού ενός δεξιού αξιωματικού που διατελεί υπουργός Οικονομικών διασταυρώνονται με διακύβευμα ξανά όπως και τότε, αν και σε διαφορετική βάση, την επιβίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL