Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σεισμός Τραμπ πλήττει το Βερολίνο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Τραμπ πλήττει το Βερολίνο!

«Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας». Αυτό δήλωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του σε δύο ευρωπαϊκά μέσα, τη γερμανική “Bild” και τους “Times” του Λονδίνου. Μας είπε κάτι που δεν ξέρουμε; Το θέμα όμως δεν είναι ότι είπε κάτι που δεν ξέρουμε, αλλά ότι είπε κάτι που κανένας πολιτικός στην Ευρώπη δεν είχε τολμήσει να το διατυπώσει δημόσια. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της Ένωσης. Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, καθώς εντός της Ε.Ε. βρίσκονται αρκετές χώρες που προτάσσουν τις καλές σχέσεις τους με τον αμερικανικό παράγοντα.

Ο ΤΡΑΜΠ συνέχισε την κριτική του χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ ως έναν παρωχημένο θεσμό, ενώ σημείωσε ότι είναι αδιάφορες για τα αμερικανικά συμφέροντα οι ενδοευρωπαϊκές σχέσεις. «Για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η Ε.Ε. είναι ενωμένη ή διχασμένη. Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η Ε.Ε. δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο». Εδώ ο νέος Αμερικανός πρόεδρος συλλαμβάνεται ανιστόρητος, διότι η Ε.Ε. έγινε με την ευλογία των ΗΠΑ και με πρωταρχικό στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Γερμανίας, Αγγλίας και Γαλλίας που παρήγαγαν δύο παγκόσμιους πολέμους. Και μην ξεχνάτε ότι η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. Το παλαιό, βαθύ αμερικανικό σύστημα, που κατάφερε να χάσει την εξουσία από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε ρόλο για την Ε.Ε. και μάλιστα είχε αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό την ηγεμονία της Γερμανίας. Και ο ρόλος αυτός, όπως τον περιέγραψε ο απερχόμενος Ομπάμα στην ομιλία του στο Βερολίνο, ήταν η Ε.Ε. να αναλάβει την επιθετική περιοριστική πολιτική κατά της Ρωσίας.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο ότι πολλοί εδώ στην Ευρώπη θα χάσουν τον ύπνο τους και θα ξεβολευτούν από τα πολιτικά status. «Εάν κάποιος περπατά στην 5η Λεωφόρο, θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός -λοιπόν- είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς ο Τραμπ και συνέχισε σε άλλο γερμανικό στόχο. «Είμαι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό. Θα έλεγα λοιπόν στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το».

ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ερώτημα που προκύπτει είναι, ποια θα είναι από εδώ και πέρα η στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στις διακηρύξεις και τις θέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας. Θα είναι μια στρατηγική που θα συμφωνηθεί από τις χώρες - μέλη και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των χωρών - μελών ή θα αφήσουν στο Βερολίνο την ελευθερία - ασυδοσία να κάνει ό,τι θέλει με βάση τον κανόνα που επέβαλε τα τελευταία χρόνια, κερδοσκοπώντας σε βάρος όλων των εταίρων; Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα εξαρτηθεί και το μέλλον της Ένωσης, το οποίο έγινε αβέβαιο, με ευθύνη του Βερολίνου και συγκεκριμένα της Δεξιάς που υπηρέτησε η κ. Μέρκελ.

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας, έχοντας θορυβηθεί από τις πρώτες δηλώσεις του κ. Τραμπ, θελήσουν, λαμβάνοντας το μήνυμα, να προσγειωθούν στη νέα πραγματικότητα, θα το μάθουμε σύντομα και από πρώτο χέρι. Αν δηλαδή ο φανατικά δογματικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνεχίσει με την ίδια μανία τις πιέσεις για εκδίωξη της Ελλάδας, χωρίς κανείς να μπορεί να τον σταματήσει, τότε η Ε.Ε. θα διαλυθεί και η Γερμανία μπορεί να βρεθεί παντελώς ξεκρέμαστη απέναντι στην πανίσχυρη στρατιωτικά Ρωσία, καθώς χωρίς την αμερικανική ομπρέλα δεν περνάει εύκολα ο πολιτικός τσαμπουκάς και τα οικονομικά μέτρα πίεσης προς τη Μόσχα. Πολύ περισσότερο, όταν ο Τραμπ θα έχει μονομερώς άρει το εμπάργκο, ανοίγοντας τον δρόμο σε αμερικανικούς βιομηχανικούς κολοσσούς να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν στη ρωσική αγορά, την οποία μάλιστα μονοπωλούσαν, οι γερμανικές εταιρείες. Ίδωμεν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL