Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Το... δένδρο και το... δάσος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το... δένδρο και το... δάσος

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν είναι σύμπτωση. Δεν είναι και κατάρα να παραμένει η χώρα τα τελευταία πολλά χρόνια εγκλωβισμένη σε υπαρκτούς μύθους και ανύπαρκτες «αλήθειες», ανήμπορη να ξεχωρίσει το έλασσον από το μείζον, το δέντρο από το δάσος. Πολιτική είναι η αιτία που κάποιοι επιχειρούν να κρατήσουν τη χώρα καθηλωμένη, άβουλη και κυρίως διχασμένη ανάμεσα σε μια πραγματική και σε μια εικονική πραγματικότητα. Και μάλιστα σε έναν κόσμο που αλλάζει δίχως να γίνεται καλύτερος και δίχως να κοιτάζει τη δική μας μελαγχολία. Και την πολιτική μας αφασία.

Υπερβολές; Όχι, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο και αν τις συσχετίσει με την εικόνα που διαμορφώνεται στα καθ’ ημάς από τα δελτία ειδήσεων, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τον πολιτικό... διάλογο που διεξάγεται στη χώρα. Τα δεδομένα είναι εδώ και είναι συντριπτικά:

Ο κόσμος αλλάζει - δεν γίνεται καλύτερος

Στις ΗΠΑ σε έξι ημέρες ολοκληρώνεται και τυπικά η εποχή Ομπάμα και τη θέση του στον Λευκό Οίκο καταλαμβάνει, με την ψήφο των Αμερικανών βεβαίως, ένας Τραμπ-ούκος και επιδειξιομανής δισεκατομμυριούχος φαφλατάς. Τις επιπτώσεις και τις αλλαγές, που θα επιφέρει η αλλαγή φρουράς στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια ισορροπία δεν τις έχουμε δει ακόμα και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

Όλα αλλάζουν και στην Ευρώπη. Η Ακροδεξιά επελαύνει και η εκλογική σκυταλοδρομία που ακολουθεί σε πολλές χώρες είναι ικανή να φέρει τα πάνω - κάτω στην πολιτική της φυσιογνωμία. Η Βρετανία δεν... μένει πια εδώ, η Ιταλία έστειλε τον Ματέο Ρέντζι στη... σύνταξη μόλις στα 42 του, η Γαλλία έστειλε τον Φρ. Ολάντ στα... αζήτητα και τη Μαρί Λεπέν στον προθάλαμο του Μεγάρου των Ηλυσίων, η Ολλανδία... αγχώνει τον Ντάισελμπλουμ ενώ στη Γερμανία η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν αισθάνονται και πολύ καλά τελευταία.

Μπορεί να βλέπουν τα πλεονάσματα της γερμανικής οικονομίας να... φουσκώνουν, νιώθουν όμως στο σβέρκο τους την ανάσα των ευρωσκεπτικιστών, αλλά, εγκλωβισμένοι στις νεοφιλελεύθερες και προτεσταντικές εμμονές τους, δείχνουν απρόθυμοι να παίξουν τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης που θα έβγαζε το ευρωπαϊκό κάρο από τη λάσπη της λιτότητας, του ρατσισμού και του φόβου.

Αλλά και στη γειτονιά μας τα πράγματα είναι χειρότερα. Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, η Τουρκία κλυδωνίζεται από τη μεγαλομανία του Ερντογάν αλλά και την πρωτοφανή τρομοκρατική βία, ενώ η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο κόσμος και ο μικρόκοσμος

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο και δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με όσα φαίνονται στον δικό μας μικρόκοσμο. Εμείς, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να περάσει όρθια τις συμπληγάδες της διεθνούς αστάθειας, την ώρα που η οικονομία επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της και να περάσει τον κάβο, περί άλλων τυρβάζουμε. Σπαταλάμε χρόνο, χρήμα και ιδέες σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, που στόχο έχουν όχι την ανάδειξη λύσεων στα προβλήματα αλλά την υπονόμευση του αντιπάλου.

Αντιπολίτευση, κόμματα και καναλάρχες περιμένουν πώς και πώς να αποτύχει η κυβέρνηση, να τη στριμώξουν όσο δεν παίρνει οι δανειστές, να τη δουν να καταρρέει, να φεύγει από τη μέση. Σε αυτόν τον υπέρ πάντων αγώνα αξιοποιούνται τα πάντα. Από τη... λευκή εισβολή της... Αριάδνης και τις ανεπάρκειες στην προστασία των προσφύγων από τον χιονιά μέχρι τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, τους μετακλητούς, τον Πολάκη, τον Άδωνι, τον Καμμένο, μέχρι το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την αξιολόγηση.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Ειδικά η αξιολόγηση και τα εθνικά θέματα θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτού του είδους την αντιπαράθεση. Γιατί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προωθήσει τις αποφάσεις για το χρέος, θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα βελτιώσει και θα επικυρώσει την επιστροφή της οικονομίας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Όμως η αξιολόγηση έχει σκαλώσει ανάμεσα στη... Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Γιατί Σόιμπλε και ΔΝΤ ζητούν και άλλα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση ανεβαίνει τον... γολγοθά της σε ένα ναρκοθετημένο και ασταθές διεθνές περιβάλλον και δίνει τη δική της μάχη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάταξη της χώρας. Με τα μέσα, τις ιδέες, το σχέδιο και τις συμμαχίες που διαθέτει και κόντρα σε δύσκολους και σκληρούς αντιπάλους. Κρίνεται και θα κριθεί όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου στο τέλος της τετραετίας.

Χωρίς όρους και όρια

Θα περίμενε κανείς ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση θα έδειχνε στοιχειώδη συναίνεση σε μια εθνική γραμμή για την αξιολόγηση και θα ασκούσε την όποια επιρροή της για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Αντ’ αυτού περιμένει -και δεν το κρύβει- να αποτύχει η αξιολόγηση προσδοκώντας ότι αυτό θα προσθέσει δυσκολίες στην κυβέρνηση και θα συντομεύσει, όπως νομίζει, τη δική της διαδρομή προς την εξουσία.

Η ίδια τακτική ακολουθείται μονότονα και σε όλες τις ανοιχτές πληγές της οικονομίας, της κοινωνίας και του κράτους. Τυφλή σύγκρουση για την εξουσία χωρίς όρους και όρια. Κάποιες φορές και χωρίς αρχές, αλλά με ευλαβική προσήλωση στον... κανόνα του σκοπού, που αγιάζει τα μέσα.

Μοιάζει να είναι κατώτερη των περιστάσεων και κυρίως των αναγκών της χώρας. Σε πλήρη αφασία δείχνει να αγνοεί ότι η καθυστέρηση και πολύ περισσότερο μια ενδεχόμενη αποτυχία στην αξιολόγηση, το χρέος και την έξοδο από τα Μνημόνια δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Είναι αποτυχία για τη χώρα και την προοπτική της. Και δεν αντιλαμβάνονται ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε τίποτα να κυβερνήσουν ακόμα και αν κέρδιζαν κάποτε τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL