Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η θρησκεία μου, η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η θρησκεία μου, η Ελλάδα

Είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Λογοθέτη, εκδοτικής συνεργασίας των οίκων «Σπύρου» και «Μίλητος», αφιερωμένου στην αθέατη και ίσως πιο γοητευτική πτυχή της προσωπικότητας του συνθέτη των αγώνων της δημοκρατίας Μίκη Θεοδωράκη.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 19.12.2016 σε εκδήλωση στο κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη, στο Κολωνάκι, που οργάνωσαν συνεργαζόμενοι οι φορείς Κέντρο Πολιτισμού και Επιστημών της εν Αθήναις Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος, με τον δεύτερο να έχει αναλάβει από το 2017 την επιμέλεια διάθεσης του συγγράμματος στη Ρωσία, σε μετάφραση στη ρωσική.

Τον Μίκη τίμησαν με τις βιωματικές εισηγήσεις τους οι: Α. Ρουπακιώτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος ΔΣΑ, ο συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο εκδότης του βιβλίου κ. Σπύρου και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας Γ. Λογοθέτης. Παρενέβη αυτοπροσώπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, χορηγού της έκδοσης, κ. Σαρδελής και η Μαρία Φαραντούρη μέσω τιμητικού κειμένου.

Η προσωπικότητα του Μίκη, φίλου, συντρόφου, συνεργάτη, εμπνευστή και δημιουργού, ξετυλίχθηκε από τους ανθρώπους που τον έζησαν είτε στο κελί, είτε στο πεντάγραμμο, είτε απλά στην καλοκαιρινή παρέα. Το εύρος της προσωπικότητας του Μίκη δεν χωράει σε κόμματα και συλλογικότητες γιατί ο Μίκης είναι όλων και για όλους, πρόκρινε για τον δάσκαλο και εμπνευστή της η Μ. Φαραντούρη.

Ο Μίκης ανήκει στην Ελλάδα και μέσω της οικουμενικότητας του Ελληνισμού στην οικουμένη, σαν το δένδρο που με το πλατύ του φύλλωμα εκτείνεται προτείνοντας τη ζεστή σκιά του προς κάθε κατεύθυνση αλλά ποτέ δεν απεμπολεί τις ρίζες του, επισήμανε με τη μεγαλοπρεπή αυτή παρομοίωση ο Κ. Γεωργουσόπουλος.

Ο Μίκης βασανίστηκε ξανά και ξανά, αλλά «δήλωση» δεν υπέγραψε ποτέ ακόμα και όταν οι «μετανοηθέντες» σύντροφοί του τον πίεσαν ψυχικά υβρίζοντάς τον, μας αφηγήθηκε ο Α. Ρουπακιώτης αναδεικνύοντας τη στόφα του άνδρα και αγωνιστή Μίκη.

Οι ομιλητές, ξετυλίγοντας με ζέση την πολυσχιδή προσωπικότητα του συνθέτη, μας ταξίδεψαν σε εμπειρίες από τον άνθρωπο και δημιουργό που κανένα κινηματογραφικό οδοιπορικό δεν θα μπορούσε να μας αναπτύξει με την αυτή γλαφυρότητα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού και Επιστημών της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Χορένκο, τον χαιρετισμό του οποίου είχα την τιμή να μεταφράσω, επισήμανε την αναγκαιότητα η νιότη της Ρωσίας να μάθει για τον βίο και το έργο του Μίκη, διότι για τη Ρωσία που τον αγάπησε δεν είναι ένας ακόμα διακεκριμένος συνθέτης, αλλά ένας μεγάλος φιλόσοφος και διανοητής.

Παρακολουθήσαμε βίντεο με τον Μίκη σε προφητικές συνεντεύξεις ή με τοποθετήσεις διαχρονικού ενδιαφέροντος. Πραγματευόμενος τον Εμφύλιο ο Μίκης διατύπωσε χαρακτηριστικά: «Έβαλαν εμάς, τα φτωχόπαιδα του λαού, να φαγωθούμε μεταξύ μας. Τι είχαμε να χωρίσουμε, τη φτώχεια μας;». Ο Μίκης είχε ανέκαθεν αυτή την ικανότητα να ταυτίζει την αριστεροσύνη με την πατριδοφροσύνη με τον πιο μεστό αλλά συνάμα και πιο επιστημολογικό τρόπο. Για τον Μίκη θρησκεία του ήταν η κοινωνία του, η Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα πονά, μαζί της και ο Μίκης. Ξέρει από πόνο ο Μίκης.

Καλή χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο!

Δημήτρης Π. Κυριακαράκος είναι δικηγόρος, αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL