Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Β. Αποστόλου για τις αποζημιώσεις, τις ενισχύσεις και θέματα των αγροτών (Video)

Στα προβλήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην ύπαιθρο, τις ζημιές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και στα ζητήματα του φορολογικού ασφαλιστικού αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του, στο ΣΚΑΙ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την υποστήριξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης εξήγησε ο κ. Αποστόλου υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η Τ.Α. και η Π.Α. ενώ ο ίδιος ως υπουργός κατανοώντας τα προβλήματα εκχώρησε το 37,5% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές στον καιρό και «τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα τα έχουμε» υπογράμμισε, κατά συνέπεια προέχει «η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση».

"Ως υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έχουμε το βάρος της επόμενης μέρας" τόνισε μεταξύ άλλωναναφερόμενος ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τη νομαδική κτηνοτροφία, ενώ διαβεβαίωσε ότι "μόλις δοθεί η δυνατότητα θα γίνουν επισκέψεις σε όλα τα κοπάδια ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές".

Ειδικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει για να ενταχθούν και τα θερμοκήπια ωστόσο ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι θα βρεθούν τα χρήματα για να καλύψουν τις αποζημιώσεις.

Προς όφελος των αγροτών η ενιαία αντιμετώπιση φορολογικού - ασφαλιστικού

Δήλωσε ανοικτός στο διάλογο με τους αγρότες ο υπουργός σημειώνοντας τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με συνεταιρισμούς ενώ απευθυνόμενος σε όσους βγαίνουν στα «παράθυρα» "ρώτησε γιατί επί ένα χρόνο δεν εμφανίστηκαν». Πρόσθεσε ότι δεν έχει πρόβλημα να πάει όπου χρειαστεί, για να συνομιλήσει με τους αγρότες, αρκεί «να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου».

Αναφέρθηκε τέλος για άλλη μια φορά στην ενιαία αντιμετώπιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού των αγροτών, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι αγρότες καθώς και ότι «με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι αγρότες είναι ωφελημένοι». Επιπλέον ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι δεν είπε ότι θα συμψηφιστούν οι επιστροφές φόρου του 2017 με το ασφάλιστρο, αλλά ότι την ίδια περίοδο θα πάρουν τα λεφτά πίσω.

«Το αφορολόγητο όριο των 8.600 ως 9.500 θα πρέπει ως κόρη οφθαλμού να το υπερασπιστούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά και μιλώντας για τις επιστροφές εκκρεμοτήτων ειδικού φόρου κατανάλωσης με ΦΠΑ (περίπου 130 εκ.) τόνισε ότι θα επιστραφούν μέσα στο Γενάρη του 2017. Αναφερόμενος στις ενισχύσεις υπογράμμισε ότι ένα ποσοστό ως τα 2.500 ευρώ είναι εκτός φορολόγησης (αντιστοιχεί περίπου στις μισές), ωστόσο παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το υπουργείο, το ακατάσχετο όλων των ενισχύσεων, δεν πέρασε.

Kατ. Μπρέγιαννη

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια