Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Έπραξε σωστά η κυβέρνηση;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έπραξε σωστά η κυβέρνηση;

Μου έκανε εντύπωση, που ακόμη και σοβαροί άνθρωποι έκαναν αναπαραγωγή αναρτήσεων και δηλώσεων σχετικά με τη δήθεν «κράτηση» του 6χρονου παιδιού της Ρούπα. Μερικά σενάρια αναφέρονταν ακόμη και σε «ανακρίσεις» και «βασανιστήρια» του παιδιού!

Βρήκαν και οι... πούροι αριστεροί την ευκαιρία να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για έλλειψη ευαισθησίας. Και ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε ότι οι φασίστες φέρονταν πιο ανθρώπινα σε μικρά παιδιά και σε φυλακισμένες μητέρες απ’ ό,τι η σημερινή κυβέρνηση!

Απέφυγα να κάνω οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα, στην οποία δυστυχώς παρασύρθηκαν από υπερβάλλοντα ζήλο πολλοί αριστεροί, γνήσιοι πατριώτες και δημοκράτες, πρώτον, διότι γνωρίζω ότι η Πολιτεία δεν εμπιστεύεται ένα παιδί σε οποιονδήποτε χωρίς να εξετάσει εξονυχιστικά τις ορισμένες συνθήκες για την ασφάλειά του ή χωρίς ορισμένη διαδικασία και, δεύτερον, διότι μια αριστερή κυβέρνηση (έστω και με μη αριστερό κυβερνητικό εταίρο) αποκλείεται να μην επιδείξει ευαισθησία σε οιοδήποτε κοινωνικό ζήτημα.

Η «επιμέλεια» ή επιτροπεία δεν χορηγείται αυτόματα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο για τις ειδικές υπηρεσίες και το κράτος γενικότερα. Πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά οι συνθήκες -οικογενειακές, οικονομικές κ.λπ.- πριν δοθεί ένα παιδί σε προσωρινούς ή μόνιμους κηδεμόνες.

Υπηρέτησα εθελοντικά, για επτά χρόνια, σε συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων στο Τορόντο και είμαι σε θέση να βεβαιώσω τα παραπάνω. Θα ήταν πολύ ανεύθυνο εκ μέρους της Πολιτείας, εάν δεν ακολουθούσε την ορισμένη και αναγκαία διαδικασία. Οι κίνδυνοι για το παιδί θα μπορούσε να ήταν υπαρκτοί και πολύ μεγάλοι.

Να σημειώσω, επίσης, ότι το γεγονός πως υπάρχουν άμεσοι συγγενείς ή πρόθυμοι να αναλάβουν ένα παιδί, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και η καλύτερη επιλογή. Η συγγένεια δεν είναι εγγύηση για την ασφάλεια του παιδιού. Αντίθετα, βλέπουμε συχνά ανησυχητικά κρούσματα εκμετάλλευσης ή κακοποίησης παιδιών από οικείους τους.

Δεν καταλαβαίνω πώς, υπεύθυνοι κατά τα άλλα, πολίτες έπεσαν στη λούμπα να αναπαράγουν ανησυχίες ή ακόμη και «βεβαιότητες» και να μέμφονται την κυβέρνηση, αντί να την υποστηρίζουν για την αίσθηση ευθύνης στο θέμα.

Πόσο εύκολα παρασυρόμαστε από διαδόσεις ή γραπτά χωρίς τον ανάλογο έλεγχο για την ακρίβεια ή αλήθεια των ισχυρισμών... Και να σκεφθεί κανείς ότι η επιβεβαίωση για τον σωστό χειρισμό της κυβέρνησης ήρθε από τον ίδιο τον συνήγορο της Ρούπα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL