Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Ξιαν, Κίνα, πριν από 80 χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξιαν, Κίνα, πριν από 80 χρόνια

Πριν από 80 χρόνια, το φθινόπωρο του 1936, διαδραματίστηκαν στην περιοχή Ξιαν της Κίνας γεγονότα τα οποία σφράγισαν την πορεία της χώρας του Κέντρου (Κίνα).

Πατριώτες αξιωματικοί της Βορειοανατολικής Στρατιάς της Ξιαν, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επιρροή της πατριωτικής εθνικής πολιτικής του Κ.Κ. Κίνας για τη συγκρότηση ενός Εθνικού Μετώπου κατά της επεκτατικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού, αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον εμφύλιο πόλεμο κατά των στρατιωτικών μονάδων των κομμουνιστών, συνέλαβαν τον ηγέτη της Κουομιντάγκ, στρατηγό Τσανγκ Κάι-Σεκ και τον καταδίκασαν σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο.

Το Κρεμλίνο είχε στείλει ένα μήνυμα στην ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας όσον αφορά το επεισόδιο της Ξιαν. Η ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας είχε στείλει εσπευσμένα τον Τσου Εν-Λάι στην περιοχή Ξιαν, για να πείσει τη διοίκηση της Βορειοανατολικής Στρατιάς για εθνικούς λόγους να απελευθερώσει τον Τσανγκ Κάι-Σεκ, όπως και έγινε.

Ο Τσανγκ Κάι-Σεκ αναγκάστηκε να δώσει στις στρατιωτικές μονάδες που διοικούσε την εντολή για παύση των εχθροπραξιών κατά των στρατιωτικών μονάδων των κομμουνιστών. Τσου Εν-Λάι και Τσανγκ Κάι-Σεκ συμφώνησαν κομμουνιστές και εθνικιστές από κοινού να αντιμετωπίσουν τον ιαπωνικό ιμπεριαλισμό που είχε εισβάλει στην Κίνα το 1931.

Αν και ο Τσανγκ Κάι-Σεκ τα τελευταία δέκα χρόνια είχε σφάξει δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και συνοδοιπόρους τους, η ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας θεώρησε αναγκαίο, υπό τις τότε υπάρχουσες συνθήκες, να ηγηθεί του ενιαίου αγώνα του κινεζικού λαού κατά του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού ως πλέον κατάλληλος ο Τσανγκ Κάι-Σεκ. Μετά την ήττα-συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο (2 Σεπτεμβρίου 1945), ο Τσανγκ Κάι-Σεκ άρχισε τον τρίτο εμφύλιο πόλεμο έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Τσανγκ Κάι-Σεκ είχε απομονωθεί από τον λαό και κατέφυγε στο νησί Φορμόζα. Την 1η Οκτωβρίου 1949 ο Μάο Τσε-Τουνγκ ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας.

Επίλογος - Συμπεράσματα

Οι ικανότητες ενός ανθρώπου και πολύ περισσότερο οι ικανότητες ενός πολιτικού διαφαίνονται σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές.

Ήταν μεγάλη επιτυχία της Βορειοανατολικής Στρατιάς της Ξιαν αλλά και του Τσου Εν-Λάι που είχαν πείσει τον Τσανγκ Κάι-Σεκ για να μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και ο κινεζικός λαός ενωμένος να αγωνιστεί κατά του κατακτητή, του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού.

Ήταν ο Τσου Εν-Λάι που, κατά τη λεγόμενη Πολιτιστική Επανάσταση, στη δεκαετία του 1960, με την παρέμβασή του οι Κόκκινοι Φρουροί είχαν αποδυναμωθεί.

Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015 ήταν σωστή.

Υπενθυμίζω στους άλλοτε συνοδοιπόρους μας που οικειοθελώς αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συνέχεια συγκρότησαν δικά τους πολιτικά κόμματα, κινήματα κ.ά. και υπονόμευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λίγους μήνες πριν από την Κομμούνα, το φθινόπωρο του 1870, ο Καρλ Μαρξ προειδοποιούσε τους εργάτες του Παρισιού, υποδεικνύοντάς τους ότι θα ήταν ανοησία να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Όταν η εξέγερση ήταν γεγονός, ο Καρλ Μαρξ, παρά τα κακά προμηνύματα, χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρώτη προλεταριακή επανάσταση.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μια αριστερή πολιτική υπό δυσίατους καιρούς.

Οι νεοφιλελεύθεροι πιστεύουν ότι ο Θεός τούς φώναξε να κυβερνούν τη χώρα. Σήμερα, ο δεξιός λαϊκισμός είναι ο πιο επικίνδυνος. Τον νεοφιλελευθερισμό, που είχε εισαγάγει ο Κ. Μητσοτάκης ο πρεσβύτερος και εφάρμοσε ο εκσυγχρονιστής Κ. Σημίτης, δημιούργησε χρέη για τη χώρα (1990-2004) στο σύνολο 155 δισ. ευρώ (χρέη 1990-2009: 225 δισ. ευρώ). Με τον νεοφιλελευθερισμό έρχονται τα άγρια χρόνια για τον λαό (Μητσοτάκης και Σημίτης, Γιέλτσιν στη Ρωσία).

Με μία άνοδο του νεοφιλελευθερισμού στην εξουσία θα έχουν μόνο οι τυχοδιώκτες συμφέρον.

Αναστάσιος Τσακουρίδηςδιπλωματούχος μηχανικός ΑΕΙ Ανατολικής Γερμανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL