Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Γάλλος αγρότης Ρομπέν των Δασών

Ήρωας έχει γίνει στη Γαλλία ένας νεαρός αγρότης επειδή βοηθάει Αφρικανούς μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα από την Ιταλία, παρέχοντάς τους και καταφύγιο.

Ο 37χρονος ακτιβιστής Σεντρίκ Ερού είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους στη Γαλλία που αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή "βοηθάει ξένους που δεν καταγράφονται να μπουν, να μετακινηθούν και να κατοικήσουν" στη Γαλλία και αντιμετωπίζει ποινή έως και 5 χρόνων φυλάκισης και 30.000 ευρώ πρόστιμο εάν καταδικαστεί.

Ο Ερού είναι ελαιοκαλλιεργητής σε μια κοιλάδα στα σύνορα με την Ιταλία, σε ένα σημείο που αποτελεί πέρασμα για τους μετανάστες.

Ο ίδιος δεν απολογήθηκε για τη βοήθεια που δίνει σε ανθρώπους προκειμένου να τους βοηθήσει να περάσουν στην Ευρώπη.

"Αν πρέπει να παραβιάσουμε τον νόμο για να βοηθήσουμε ανθρώπους, ας το κάνουμε" είπε έξω από το δικαστήριο στη Νίκαια, όπου ένα πλήθος 300 ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης.

"Ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε ανθρώπους να ξεπερνούν τον κίνδυνο και ο κίνδυνος είναι αυτό το σύνορο" είπε κατηγορώντας την γαλλική αστυνομία για την κράτηση "χιλιάδων" από τις μειονότητες και την επαναπροώθησή τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ερού οδήγησε μια ομάδα ακτιβιστών να καταλάβουν ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που ανήκε στην Κρατική Εταιρεία Σιδηροδρόμων προκειμένου να το ανοίξει και να εγκαταστήσει μια ομάδα μεταναστών.

Έπειτα από τρεις ημέρες επενέβη η αστυνομία για να ελευθερώσει τον αυτοσχέδιο καταυλισμό και συνέλαβε τον Ερού. O Ερού είχε συλληφθεί ξανά δύο ημέρες νωρίτερα για την προσπάθειά του να περάσει λαθραία οκτώ μετανάστες από την Ερυθραία με το αυτοκίνητό του από την Ιταλία στη Γαλλία.

Η υπόθεση απορρίφθηκε, με τους εισαγγελείς να παραδέχονται ότι έδρασε για ανθρωπιστικούς λόγους. Παρ' όλα αυτά, τώρα κατηγορείται ότι ενεργεί πιο ακτιβιστικά κι από τον καλό Σαμαρείτη.

Ο Ερού είναι μέλος ενός δικτύου πολιτών ακτιβιστών που προσπαθούν να βοηθήσουν τους μετανάστες τους οποίους πιάνει η αστυνομία από τα τρένα που διασχίζουν τη Γαλλία και τους στέλνει πίσω στην Ιταλία.

Πηγή: Guardian. Μετάφραση: Enallaktikos.gr

Δείτε όλα τα σχόλια