Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Πρόκληση των καναλαρχών: Θέλουν εξαίρεση από το πόθεν έσχες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόκληση των καναλαρχών: Θέλουν εξαίρεση από το πόθεν έσχες!

Στη νομιμότητα “έσυρε” τη Ν.Δ. ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς σε ό,τι αφορά το προκλητικό αίτημα των καναλαρχών να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάστηκε να διαφοροποιηθεί -για πρώτη φορά- από την ΕΙΤΗΣΕΕ, παραδεχόμενη ότι “προφανώς και οι καναλάρχες υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες”.

Η προκλητική στάση των καναλαρχών προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ενώ ο Ν. Παππάς, πέραν των βολών του προς τη Ν.Δ., εξαπέλυσε επίθεση και στις ιδιοκτησίες των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.

Πρόκληση

Συγκεκριμένα, οι καναλάρχες με προσφυγή τους στο ΣτΕ ζήτησαν να εξαιρεθούν οι ίδιοι και τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεών τους από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες έως ότου εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας για την προσφυγή των πέντε δικαστικών ενώσεων. Με άλλα λόγια, η Ένωση ΙδιοκτητώνΤηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) “πάτησε” στο σκεπτικό της αντίστοιχης προσφυγής των δικαστικών ενώσεων για το πόθεν έσχες των δικαστών και ζήτησε να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων τα μέλη της, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό αλλά και αντίθετο προς τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενοι παράλληλα τον κίνδυνο (!) "διαρροής προσωπικών δεδομένων".

“Ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής”

Ήδη από χθες το πρωί, σφοδρή επίθεση στους καναλάρχες εξαπέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι “οι ιδιοκτησίες των καναλιών ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής”. “Πρόκειται για μια ενέργεια πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό. Πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη από τη μη πληρωμή τέλους συχνοτήτων και του φόρου διαφήμισης. Μεγαλύτερη και από τις σκανδαλώδεις αντισυνταγματικές παρατάσεις λειτουργίας που εξασφάλιζαν κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς” συνέχισε ο Ν. Παππάς, για να προσθέσει: “Περιμένουμε να μας εξηγήσουν με ποια λογική θα υποχρεούται σε έλεγχο πόθεν έσχες ο καθένας από τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα κανάλια, αλλά θα εξαιρούνται οι κατά τεκμήριο βαθύπλουτοι επιχειρηματίες-καναλάρχες, καθώς και τα πλουσιοπάροχα αμειβόμενα μεγαλοστελέχη τους”. “Τι θέλουν να κρύψουν; Γιατί χρειάζονται αυτό το σκοτεινό πέπλο;” διερωτήθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και, στη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. ως “ηχώ των καναλαρχών”, την κάλεσε “να τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με τη νέα απαίτηση των επιχειρηματιών - φίλων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

Παραδοχή και αντιπερισπασμός

Η απάντηση της Ν.Δ. κινήθηκε σε υψηλούς τόνους - παρ' όλα αυτά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγκάστηκε για πρώτη φορά να διαφοροποιηθεί από τη “γραμμή” των καναλαρχών, την οποία ακολουθούσε πιστά καθ' όλη την διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. “Ο κ. Παππάς, ο υπουργός που φιλοδοξούσε να γίνει τροχονόμος της διαπλοκής, δεν μπορεί να κατασκευάζει και να απευθύνει σε άλλους ανύπαρκτα ερωτήματα. Προφανώς οι καναλάρχες υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες και αυτό είναι δεδομένο” τόνισε η Ν.Δ., η οποία επιχείρησε να λειτουργήσει συμψηφιστικά αναφερόμενη στον διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου: “Οφείλει όμως και ο ίδιος να απολογηθεί γιατί δεν ελέγχθηκαν και δεν ήρθαν στη Βουλή -όπως επιβαλλόταν και όπως επίμονα ζητούσε η Νέα Δημοκρατία- τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Οφείλει, προπάντων, να εξηγήσει πώς και γιατί έγιναν δεκτά ως εγγύηση για τη συμμετοχή του εκλεκτού τους κ. Καλογρίτσα τα βοσκοτόπια της Ιθάκης, τα οποία ανήκουν σε άλλον. Ας καταλάβει, επιτέλους, ότι δεν μπορεί να παρακάμψει τις ευθύνες του για το σκάνδαλο που έστησε με τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις του για τις τηλεοπτικές άδειες” επισήμανε αναφερόμενη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Περσινά ξινά σταφύλια”

“Η Ν.Δ. είναι η διαχρονική ηχώ των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. Είναι υπόλογη για το χάος των τελευταίων 27 ετών και για τις τεράστιες απώλειες εσόδων του Δημοσίου” υπενθύμισε ο Ν. Παππάς στην ανταπάντησή του, διαπιστώνοντας, πάντως, ότι η Ν.Δ. “για πρώτη φορά και μετά τη γενικευμένη κατακραυγή σύρεται στο αυτονόητο”. “Τα υπόλοιπα είναι περσινά ξινά σταφύλια” κατέληξε ο Ν. Παππάς, καλώντας τις ιδιοκτησίες των καναλιών “να αποσύρουν την προσφυγή” και “να αποδεχτούν ότι υποχρεούνται στη διαφάνεια στην οποία υποχρεούνται ακόμα και απλοί δημόσιοι λειτουργοί, ακόμα και οι απλοί δημοσιογράφοι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL