Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το τεφτέρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τεφτέρι

Ο νέος χρόνος είναι μια καλή ευκαιρία για απολογισμούς και έβγαλα το τεφτέρι μου για τα δύο χρόνια κυβερνητικής Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αριστερό κόμμα και καμιά φορά αριστερίστικο. Όχι μόνο κατά του νεοφιλελευθερισμού, αλλά πίστευε σε μια αλληλέγγυα, συλλογικού χαρακτήρα οικονομία. Με λίγα λόγια, σοσιαλιστική, με ανθρώπινο πρόσωπο, μακριά από τον απάνθρωπο καπιταλισμό του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου αλλά και τα παρωχημένα σοβιετικά μοντέλα.

Το 2015 το κόμμα ώθησε τη χώρα σε εκλογές, όχι ευφυώς πιστεύω, αφού δεν άφησε τους ΣαμαροΒενιζέλους να ολοκληρώσουν αυτοί την 5η αξιολόγηση.

Βρήκε άδεια ταμεία από τους προηγούμενους και αδήριτη πίεση από τους δανειστές για νέα συμφωνία. Δηλαδή, να ασκήσει νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, σε πλήρη αντίθεση με τις πεποιθήσεις και το πρόγραμμά του.

Η πολιτική σχιζοφρένεια ήταν αναπόφευκτη. Με ένα σύμπλεγμα ενοχής για τον νέο ρόλο που κλήθηκε να παίξει, αλλά και αλαζονεία για την ηθική και κοινωνική υπεροχή του έναντι του κατεστημένου, κυβέρνησε... με πολλά λάθη.

Το εξάμηνο του Βαρουφάκη και της μαγκιάς απέναντι στους δανειστές, οι «αυταπάτες» για το τι πραγματικά ήταν η Ευρώπη, το άσκεφτο δημοψήφισμα, ήταν τα πρώτα σοβαρά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι δεύτερες εκλογές του 2015 έγιναν με την υπόσχεση καλύτερης, από τις προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις, διαχείρισης της κρίσης και του τρίτου Μνημονίου για τους πιο αδικημένους. Σωστή επιλογή, που πίστεψαν οι πολίτες.

Ωστόσο, η πολιτική σχιζοφρένεια ήταν βαριά και για το κόμμα, και για την κυβέρνηση. Αν όμως το κόμμα είχε το δικαίωμα και έπρεπε να βιώσει αυτή τη σχιζοφρένεια, η κυβέρνηση δεν το είχε. Βέβαια τα δύο, κόμμα και κυβέρνηση, ήταν στενά συνδεδεμένα. Όμως θα έπρεπε να οριστούν σαφώς διαφορετικοί ρόλοι.

Τα συμπλέγματα ενοχής και αλαζονείας οδήγησαν σε λάθη, πολλά εκ των οποίων ήταν αβίαστα. Λίγα από τα πολλά:

Αβίαστοι οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί για τις ιδιωτικοποιήσεις, που μεταξύ άλλων έδωσαν αρνητική εικόνα στους υποψήφιους επενδυτές.

Αβίαστο εκείνο το πονηρό «δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις» που επιχείρησε να ξεγελάσει τους συνταξιούχους, όταν η πραγματικότητα ήταν φανερή στα ΑΤΜs.

Αβίαστες και οι τζάμπα μαγκιές απέναντι στην έστω και ανέντιμη αντιπολίτευση.

Αβίαστο και το πότε «επίδομα» πότε «13η σύνταξη» που μπέρδεψε τους ταλαίπωρους συνταξιούχους.

Λάθος, όχι αβίαστο αυτό, η έκκληση κυβερνητικών προς τους επενδυτές να φέρουν χρήματα στην Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι διατηρούν τα δικά τους στο εξωτερικό...

Τι θα γίνει το 2017; Πρόχειρο τεφτέρι έβγαλα, όχι Καζαμία. Ας φωτιστούν οι κυβερνητικοί από τα Φώτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL