Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το τρομοκρατικό χτύπημα της Πρωτοχρονιάς στην Πόλη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το τρομοκρατικό χτύπημα της Πρωτοχρονιάς στην Πόλη;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συνηγορούν στην άποψη ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς δεν ήταν ούτε ό,τι πιο απρόβλεπτο θα μπορούσε να συμβεί ούτε ό,τι πιο τυφλό;

O χρόνος. H νύχτα της Πρωτοχρονιάς είναι επικίνδυνη και γι’ αυτό σε όλες τις πόλεις του κόσμου υπάρχει αυξημένη αστυνομική επαγρύπνηση. Ήταν έντονη η αστυνομική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη την ώρα που άλλαζε ο χρόνος. Δεν τα κατάφεραν.

H χώρα. Η Τουρκία έχει γίνει σήμερα ένας από τους πρώτους στόχους του ISIS, με τον οποίο συγκρούεται στην συριακή πόλη Αl Bab, στο πλαίσιο της εισβολής της στη βόρεια Συρία, με σκοπό να την καταλάβει και να μην την αφήσει να πέσει στα χέρια των Κούρδων. Το πρόβλημα επιτείνεται μετά την προσέγγιση της χώρας το τελευταίο διάστημα με τους Ρώσους και τους Ιρανούς και Σύριους σιίτες, με αποτέλεσμα ο ISIS να αποκαλεί τους Τούρκους αποστάτες και να έχει προειδοποιήσει για τρομοκρατικές επιθέσεις.

H πόλη. Η Κωνσταντινούπολη των 20.000.000 κατοίκων της έχει αποκτήσει τον αέρα της απόλυτης μεγαλούπολης. Η βυζαντινή και κυρίως η ισλαμική της παράδοση, σε συνδυασμό με την εικόνα που δημιουργούν τα πολυάριθμα, πολυώροφα και τολμηρά της αρχιτεκτονήματα, της δίνουν μια ξεχωριστή ταυτότητα. Είναι όμως και η πόλη με την εντονότερη δυτική επίδραση από κάθε άλλη του μουσουλμανικού κόσμου. Οι δυνατότητες διασκέδασης δυτικού τύπου που προσφέρει, σε συνδυασμό με την ανατολίτικη αύρα της, την κάνουν για κάποιους ασυναγώνιστη. Δεν είναι σίγουρο ότι αρέσει σε όλους αυτό.

Το σημείο. Στις βίλες της ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου, που προβάλλουν μέσα στην κατάφυτη πλαγιά, αμέσως μετά την πρώτη γέφυρα με κατεύθυνση προς Βορρά, ούτε η εργατική ούτε η μεσαία τάξη της πόλης κατοικεί αλλά ούτε και πολλά - πολλά τζαμιά βλέπει κανείς. Εκεί λοιπόν, σε κάποιο σημείο που ο δρόμος αποκλίνει από την παραλία καλύπτοντας όλο το εύρος μέχρι τη θάλασσα, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, είναι το νυχτερινό κέντρο Reina. Για discotheque celebre και για jet set night club μιλάνε τα διεθνή πρακτορεία. Εκεί, εδώ και χρόνια, διασκέδαζε η "χρυσή νεολαία" της Τουρκίας αλλά και όλης της Μέσης Ανατολής. Από τα 39 θύματα, οι 25 ήταν ξένοι και απ' αυτούς οι 19 από ισλαμικές χώρες. Ήταν ένας κλασικός χώρος για το life style της πόλης. Kάποιοι πήγαιναν με τα κότερά τους, που τους περίμεναν όση ώρα διασκέδαζαν, αραγμένα κατάφωτα στον Βόσπορο. Το αλκοόλ έρεε άφθονο. Μαντίλες εκεί δεν υπήρχαν. Πιθανόν να μην υπήρχαν και πολλοί ψηφοφόροι του Ερντογάν.

Τι καταλογίζεται σήμερα στην τουρκική κυβέρνηση για το τρομοκρατικό χτύπημα;

Ότι με ευθύνη της οι ισλαμιστές της χώρας παραπονούνται διαρκώς για την ισλαμοφοβία και την έλλειψη ανοχής έναντι των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, με συνέπεια να έχει αναπτυχθεί στη χώρα κλίμα ανοχής προς τον ακραίο ισλαμισμό. Αναφέρεται ότι ακόμη και σήμερα ακούγονται στα social media κραυγές θρησκευτικού μίσους, που επικροτούν την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς καμιά αντίδραση.

Ότι με ευθύνη της είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες ατμόσφαιρα αντίδρασης για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στην Τουρκία, από μέρους της θρησκευτικής της ηγεσίας, γιατί θεωρείται ότι είναι άσχετος με την ισλαμική της παράδοση. Ειδική αναφορά γίνεται στο κήρυγμα που διαβάστηκε στα 84.000 τζαμιά της χώρας την Παρασκευή 30.12.2016. Για το συγκεκριμένο κήρυγμα υπάρχει προσφυγή στον εισαγγελέα του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος [CHP].

Ότι οι σαλαφιστές της χώρας προκαλούσαν ανοικτά τις προηγούμενες ημέρες χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Αναφέρεται ιδιαίτερα ένα περιστατικό στo Αϊδίνιο, όπου κάποιοι σαλαφιστές ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές είχαν βάλει ένα όπλο στο κεφάλι ενός από τους δικούς τους που ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης διαμαρτυρόμενοι με τον δικό τους τρόπο για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Ότι η αστυνομία της χώρας έχει αποδιοργανωθεί τόσο από το δίκτυο Gulen όσο και από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 15.7.2016.

Ότι σ' αυτό το κέντρο, στο οποίο την βραδιά της Πρωτοχρονιάς διασκέδαζαν 700-800 άτομα, που ανήκαν σε μια κοινωνική ομάδα την οποία οι τζιχαντιστές μάλλον δεν συμπαθούν ιδιαίτερα, υπήρχε όλος κι όλος ένας αστυνομικός, ηλικίας 21 ετών.

Πιστεύουν στην Τουρκία ότι είναι δυνατόν η χώρα να βρεθεί στο απυρόβλητο του ISIS;

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, από τη στιγμή που τέτοια χτυπήματα γίνονται στην Ευρώπη, είναι αναπόφευκτο να συμβούν και στην Τουρκία, τα χτυπήματα όμως σε μια σουνιτική χώρα δεν μπορεί να είναι τόσο τυφλά όπως στην "άπιστη" Δύση ή την "αιρετική" Βαγδάτη, αλλά να είναι πιο στοχευμένα και άρα περισσότερο αντιμετωπίσιμα. Πιστεύεται επίσης ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι σήμερα αυξημένοι λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει με τον ISIS, ο οποίος θεωρείται όμως αναπόφευκτος γιατί οφείλεται στην τουρκική εισβολή στη Συρία και στην "Ασπίδα του Ευφράτη", για την οποία οι επιφυλάξεις είναι ελάχιστες. Η υπενθύμιση της φράσης του Κεμάλ "Εάν ο πόλεμος δεν γίνεται για την υπεράσπιση της πατρίδας, είναι ένα έγκλημα" ("Ηurriyet Daily News") έγινε την ώρα που η Τουρκία θρηνούσε δεκαέξι νεκρούς στρατιώτες της σε μια μέρα στο Αl Bab και μάλλον υπό τη συγκεκριμένη επήρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL