Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Νέα ιστορική απόφαση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα ιστορική απόφαση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ

Την ώρα που Τραμπ και Πούτιν ομολογούν με θράσος όσα γνωρίζαμε (ότι δηλαδή επεκτείνουν και εκμοντερνίζουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο την ώρα που κατηγορούν και απειλούν όσους διεκδικούν το ίδιο «δικαίωμα στην ασφάλεια») και προαναγγέλλουν μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, στον ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου 2016 υιοθετήθηκε με 113 ΝΑΙ, 35 ΟΧΙ και 13 αποχές το ιστορικό ψήφισμα L41 για «τη δημιουργία εντός του 2017 ενός δεσμευτικού νομικού οργάνου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με στόχο την πλήρη τους εξαφάνιση». Δυστυχώς, η Ελλάδα και αυτή τη φορά παρέστη και ψήφισε ΟΧΙ. (http://www.icanw.org/campaign-news/voting-on-un-resolution-for-nuclear-ban-treaty/).

Η ψηφοφορία έγινε (έπειτα από επανειλημμένες αλλαγές της ημερομηνίας λόγω της γραφειοκρατίας στον ΟΗΕ και της πίεσης των ΗΠΑ σε χώρες για να αποσύρουν τη στήριξή τους στο συγκεκριμένο ψήφισμα) σκόπιμα αργά τη νύχτα και ενώ αρκετές διπλωματικές αποστολές είχαν ήδη κλείσει για τα Χριστούγεννα. Ευτυχώς, παρά την απουσία αρκετών κρατών, το ψήφισμα πέρασε και αναγκαστικά η διαδικασία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων ξεκινά εντός του 2017. Με τη διαδικασία αυτή, μετά τα υπόλοιπα όπλα μαζικής καταστροφής, και τα πυρηνικά -τα πλέον εγκληματικά, απάνθρωπα και ανήθικα όπλα- παρά τις αντιρρήσεις των πυρηνικοκατόχων κρατών, σύντομα θα γίνουν παράνομα.

Αυτή τη στιγμή κι ενώ ότι το ΝΑΤΟ έχει θεσπίσει την πρακτική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος εκτός από τις 5 χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ισραήλ) υπάρχουν ακόμη 5 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, και Τουρκία) με πυρηνικά στο έδαφός τους. Ήταν γνωστό ότι στις ΗΠΑ, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, κατασκευάζουν νέου τύπου πυρηνικά, που θα συνενώνουν τα «πλεονεκτήματα» των παλιών σε «όλα σε ένα μέγεθος» και στη Ρωσία τα εκσυγχρονίζουν. Η Εταιρεία μας (Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής) απέδειξε με τεκμηριωμένη μελέτη ότι ακόμη και περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει λιμό με θύματα 2 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, τα φυλασσόμενα σε Άραξο και Μαραθώνα πυρηνικά των ΗΠΑ ευτυχώς αποσύρθηκαν, αν και η Σούδα εξακολουθεί να αποτελεί ορμητήριο για σκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Ο πόλεμος στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία, οι υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων δηλώσεις πολιτικών, όπως οι Τραμπ, Πούτιν και Τερέζα Μέι, ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες μας.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ επιτυγχάνει την παράκαμψη του βέτο των ισχυρών στον ΟΗΕ και την επιβολή της θέλησης της πλειοψηφίας των κρατών - μελών του στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων για όλους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η απόφαση θα πραγματοποιηθεί πριν να είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL