Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η μικροπολιτική δεν μπορεί να σταματήσει την ανθρωπιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μικροπολιτική δεν μπορεί να σταματήσει την ανθρωπιά

Αυτή η χρονιά που έφτασε στο τέλος της, σίγουρα μέσα από τα δύσκολα και πρωτόγνωρα που περάσαμε, μας άφησε κάτι πολύ θετικό ότι όσο κι αν τα προβλήματα και οι καταστάσεις μάς δυσκολεύουν και κάποιες φορές μάς αλλάζουν, αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Αναφέρομαι περισσότερο στο προσφυγικό, γιατί, όπως εξελίχθηκε, δημιούργησε αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες, ειδικότερα των νησιών μας, που δεν ήταν έτοιμες να δεχτούν κάτι τέτοιο. Δεν θα αναφερθώ τώρα στις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείριση του προσφυγικού, γιατί αυτές είναι δεδομένες και έχω ασχοληθεί πολλές φορές.

Θυμάμαι όμως κάποια γεγονότα που ξεκίνησαν από τις αγωνιώδεις προσπάθειες τοπικών παραγοντίσκων και κινδυνολόγων ΜΜΕ με σκοπό να φοβίσουν την τοπική κοινωνία της Χίου, να την αλλοτριώσουν και να τη χειραγωγήσουν.

Ζήσαμε στη Χίο καταστάσεις περίεργες και επικίνδυνες, που λίγο έλειψε να φτάσουν στα άκρα, ακούσαμε χείλη αιρετών και όχι μόνο να λένε "να φύγουν όλοι" (εννοώντας τους πρόσφυγες) χωρίς ίχνος συμπόνιας και αίσθησης της πραγματικότητας.

Η χιακή κοινωνία όμως, με βαθιά ριζωμένη στη μνήμη της την προσφυγιά, δεν ξεχνά και συμπαραστέκεται όσο μπορεί. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, που το κρύο τσάκιζε τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Σούδας, η ανθρωπιά φάνηκε στους απλούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους, σε αντίθεση βέβαια με την πλειονότητα των φιλεύσπλαχνων πολιτικάντηδων παλιάς κοπής που δακρύζουν και λυπούνται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά στην πραγματικότητα καρφί δεν τους καίγεται.

Τώρα κάποιοι, και δίκαια, θα πουν: Φτάνει αυτό; Είναι αρκετό, πιστεύω, γιατί είναι η ελπίδα που συνεχίζει να υπάρχει και μας δίνει θάρρος. Είναι η απόδειξη ότι αντέχουμε σε πείσμα εκείνων που επενδύουν στο μπάχαλο για να έχουν λόγο ύπαρξης. Σε μια κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο τα τελευταία έξι χρόνια, αυτό που μας κρατάει όρθιους είναι η ανθρωπιά, η ελπίδα και η αλληλεγγύη.

Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους εμάς που βιώνουμε την πολυετή οικονομική και κοινωνική κρίση και για τους πρόσφυγες-μετανάστες που βρέθηκαν στον τόπο μας κατατρεγμένοι από τη δίνη του πολέμου χωρίς να το έχουν επιλέξει... Είναι σίγουρο ότι έχουμε ταλαιπωρηθεί και κουραστεί και επιτέλους οι θυσίες αρχίζουν να αποδίδουν.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL