Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
"Παιχνίδι με τον φόβο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παιχνίδι με τον φόβο"

Μια μεσήλικη γυναίκα ζει μετανάστρια στη Σουηδία. Έρχεται στην Ελλάδα για μικρό διάστημα προκειμένου να μεριμνήσει για διάφορες εκκρεμότητες και επιστρέφει. Επαινεί τους Σουηδούς για τις εφευρέσεις τους, για τον τρόπο ζωής και την οργάνωσή τους. Η Ελληνίδα, που ζει μετανάστρια στη Σουηδία, είναι ευγνώμων για τη δουλειά, την περίθαλψη, τα χρήματα, που εισπράττει από μια κοινωνία με ομολογουμένως υψηλά ποσοστά ρατσισμού. Ερχόμενη στον τόπο καταγωγής της παρουσίασε μια αλλεργία. «Λες να είναι μολυσμένα τα κουνούπια εδώ στην Ελλάδα; Μήπως είναι ελονοσία;» απορούσε η μετανάστρια.

Σήμερα η παγκόσμια κοινωνία έχει εξοικειωθεί (χωρίς να έχει αποδεχθεί φυσικά) την ιδέα, ότι τα μηνύματα, που λαμβάνει από τα Μέσα Ενημέρωσης, τους πολιτικούς και οποιονδήποτε έχει επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, στοχεύουν στη χειραγώγηση. Για να καταλάβει κανείς τι θέλει να περάσει κάποιος στη μάζα, σύμφωνα με τον Lasswell, δεν έχει παρά να παρατηρήσει το περιεχόμενο του μηνύματος και συγκεκριμένα: α) Τη συχνότητα των συμβόλων, που ενυπάρχουν στο μεταδιδόμενο μήνυμα, β) την κατεύθυνση, δηλαδή το πού πρέπει να στραφεί η προσοχή των αποδεκτών του μηνύματος και γ) την ένταση με την οποία χρησιμοποιούνται.

Αυτό που απομένει να εμπεδωθεί, είναι πως και κάθε δράση έχει στόχο να κατευθύνει την σκέψη και τις αντιδράσεις. Ακόμη και στο δίλημμα του φυλακισμένου, (το γνωστό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων), αυτό έχει τεθεί με συγκεκριμένους όρους, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις, κατευθύνοντας τον τρόπο σκέψης των δύο φυλακισμένων. Άγνωστο πώς θα αντιδρούσαν, αν ήταν διαφορετικοί οι όροι του διλήμματος ή αν κάποιος ευνοϊκά διακείμενος απέναντί τους, έθετε τους όρους.

Τα τελευταία 4 με 5 χρόνια τα μηνύματα φόβου και διχασμού που λαμβάνουν οι πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο από τα χτυπήματα της τρομοκρατίας είναι συνεχόμενα. Συμφέρει τους τζιχαντιστές η αύξηση της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη, αλλά και η στροφή μερίδας του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά εκείνων που ζητούν άσυλο*, ανέφερε η Europol σε επίσημη ανακοίνωσή της στις 2 Δεκεμβρίου.

Αν δεχθούμε ότι ο άνθρωπος διαμορφώνει τη γνώμη του ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες ζει, είναι λογικό να κυριαρχεί το μίσος ως απάντηση στον φόβο. Αν όμως το «Μίσος» είναι η απάντηση, τότε η διατύπωση της ερώτησης είναι λάθος, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση. Τη σωστή απάντηση έδωσαν οι Γερμανοί, που υποστήριξαν τη συνέχιση της λειτουργίας των αγορών, δείχνοντας ότι δεν πτοούνται, οι Γάλλοι, που συνεχίζουν τη ζωή τους παρά τις συνεχείς επιθέσεις κατά αθώων, αμέριμνων πολιτών, οι Βρετανοί και όλοι οι αεικίνητοι άνθρωποι.

* https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/islamic-state-changing-terror-tactics-to-maintain-threat-in-europe

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL