Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το γινάτι και ο φόβος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το γινάτι και ο φόβος

Το πρωί της Τρίτης, όταν είχε κάτσει κάπως ο κουρνιαχτός στο Βερολίνο, τηλεφώνησε ένας φίλος αναστατωμένος: “Μήπως ξέρεις πού βρίσκεται ο Ν.; Δεν απαντάει ούτε στο τηλέφωνο ούτε στα μέιλ”. Ομολογώ ότι δεν είχα ανησυχήσει για τον κοινό μας Βερολινέζο φίλο, καθώς ήξερα από χρόνια ότι σιχαίνεται τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Τον πέτυχα, όμως, έπειτα από μερικές ώρες στο τηλέφωνο και μου είπε: “Εξακολουθώ να τις σιχαίνομαι, αλλά τώρα νιώθω την ανάγκη να πάω μια βόλτα, έτσι από... γινάτι που λέτε κι εσείς οι Έλληνες”. Τις μέρες μετά το θανατικό στην καρδιά του δυτικού Βερολίνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι λένε το ίδιο: Δεν θα κάτσω σπίτι, δεν θα υποταχτώ στον φόβο, δεν θα αφήσω τους τζιχαντιστές να νικήσουν. Αυτό που ουσιαστικά είπαν και οι δύο “μαμάδες” της γερμανικής πολιτικής, η χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Χανελόρε Κραφτ.

Ωστόσο, ως έναν βαθμό ο δράστης με το τρελό φορτηγό στην υπαίθρια αγορά της Μπράιτσαϊντπλατς πέτυχε τον στόχο του, πριν ακόμη ξεκαθαριστεί καν εάν το συμβάν ήταν τρομοκρατική επίθεση ή αμόκ ή έστω αδιανόητο δυστύχημα. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, είχαν βγει οι κήρυκες του μίσους στο Ίντερνετ -κυρίως οπαδοί και στελέχη της ξενοφοβικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία- να εκμεταλλευτούν το σοκ, να πουν ότι “Η Μέρκελ έχει αίμα στα χέρια της”. Και να κατηγορήσουν, όπως το συνηθίζουν εδώ και δύο χρόνια, τα μέσα ενημέρωσης για την... ψυχραιμία τους στην κάλυψη του γεγονότος, την οποία και ερμήνευσαν ως “συνειδητή συγκάλυψη των εγκλημάτων των μεταναστών”.

Το κακό θα ήταν βέβαια περιορισμένο εάν δεν είχαν μπει στο παιχνίδι και “κανονικοί” πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Μέρκελ και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέχοφερ. Ο οποίος ναι μεν δεν επιτέθηκε ευθέως στην ομοϊδεάτισσα κυβερνητική του εταίρο, αλλά ζήτησε πριν ακόμη κρυώσουν οι νεκροί της Μπράιτσαϊντπλατς, “Να αναθεωρήσουμε όλη τη μεταναστευτική μας πολιτική και την πολιτική ασφαλείας”.

Ο Ζέχοφερ, όπως και η Εναλλακτική για τη Γερμανία εκμεταλλεύονται το δράμα του Βερολίνου για να κερδίσουν πολιτικά. Παίρνοντας το ρίσκο, χωρίς να τους νοιάζει καθόλου, να στοχοποιήσουν συλλήβδην τους μουσουλμάνους -μερικά εκατομμύρια εκ των οποίων είναι ήδη Γερμανοί πολίτες-, να διχάσουν τη χώρα, να υποχρεώσουν τους πολίτες να φοβούνται. Άλλωστε, “Φόβος” ήταν και ο εξάστηλος τίτλος της εφημερίδας “Bild”, ένας τίτλος που έμοιαζε περισσότερο με προτροπή, παρά με διαπίστωση. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα νικήσει το γινάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL