Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Χριστούγεννα εορταστικά και αυτοοργανωμένα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χριστούγεννα εορταστικά και αυτοοργανωμένα

Δεν ξέρουμε τι έχει μέσα στον σάκο του για τον καθένα μας ο Άγιος Βασίλης, ξέρουμε όμως τι έχει μέσα στον δικό του ο διπλανός μας.

Ο διπλανός που δεν νοιάζεται να έχει παπούτσια μόνο το δικό του παιδί αλλά και του άλλου. Εκείνος που δεν ξέχασε για να θυμηθεί στις γιορτές, αυτός που δεν τις βλέπει ως ιδανική αφορμή για να φτιάξει προφίλ ώστε να πουλήσει παραπάνω. Στον δικό του σάκο χωράει ένα δώρο που τους χωράει όλους. Είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουν οι λαοί στα δύσκολα, τραγουδιέται σαν σύνθημα στους δρόμους, λέγεται αλληλεγγύη.

Η αλληλεγγύη δεν κάνει διαχωρισμούς, ούτε καν στον χρόνο. Κι αυτές οι μέρες θα κυλήσουν όπως οι υπόλοιπες. Θα βρουν τους διπλανούς μας στις επάλξεις, ώστε να βρεθεί ακόμη ένας σκούφος ή ένα σακούλι με φακές ή να γίνει μια εκδήλωση που θα κρατήσει όρθιο τον κόσμο και τις συνειδήσεις.

Σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, στις καταλήψεις στέγης του κέντρου της Αθήνας συνεχίζεται η συλλογή ειδών για τους πρόσφυγες. Τις σχετικές λίστες καθορίζουν το κρύο, οι καθημερινές ανάγκες και η ανάγκη για δημιουργία. Περιλαμβάνονται σ’ αυτές αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, σαμπουάν, σφουγγαρίστρες και πιάτα. Στις λίστες αποτυπώνεται όμως και η έγνοια για ζωή, όχι μόνο για επιβίωση. Έτσι περιλαμβάνουν και αντικείμενα, όπως ραπτομηχανές, τέμπερες, σκάκι.

Οι καταλήψεις στέγης έχουν είτε τα ονόματα των δρόμων τους (Θεμιστοκλέους 58 - 5ο Λύκειο Αθηνών Οκτάβιου Μερλιέ και Ασκληπιού - Νοταρά 26), είτε τα ονόματα της παλιάς ιδιότητας των κτηρίων [Hotel Oniro (Σπύρου Τρικούπη 57) - City Plaza (Αχαρνών 78 & Κατριβάνου)]. Ήταν κτήρια εγκαταλελειμμένα που έγιναν σύμβολα δράσεων που δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται.

Κοζάνη: Στην πλατεία έχει ένα δέντρο διαφορετικό

Στις καθημερινές ενέργειες αλληλεγγύης προστίθενται αυτές τις μέρες κι άλλες δράσεις. Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης βρίσκεται κάτω από το Ρολόι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει για στολίδια του παιδικές ευχές. Στο δέντρο γράμματα από παιδιά της πρώτης, δευτέρας και τρίτης Δημοτικού των σχολείων της πόλης και από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Υποψήφιοι Άγιοι Βασίληδες είναι οι κάτοικοι της πόλης, οι περαστικοί της.

Όποιος μπορεί, αγοράζει το δώρο του παιδιού και το παραδίδει στον χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης (Αγίου Χριστοφόρου 6), εθελοντικής κοινότητας αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης που συνεργάζεται με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης. Το δέντρο των ευχών θα βρίσκεται στην πλατεία μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου και όλα τα γράμμα είναι ανώνυμα.

Ορθοπεταλιές έχουν αρχίσει να γίνονται στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια. Πριν λίγες εβδομάδες οι Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ, οι Εθελοντές Θεσσαλονίκης - Αγάπη χωρίς Σύνορα και η οργάνωση People in Need συναντήθηκαν με πρόσφυγες και συμφώνησαν να ξεκινήσουν μαθήματα ασφαλούς ποδηλασίας. Στόχος είναι να δοθεί στους πρόσφυγες μια παραπάνω επιλογή ώστε να περνούν πιο ευχάριστα τον χρόνο τους.

Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να ασκηθούν, να κοινωνικοποιηθούν αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στην επισκευή των ποδηλάτων. Ήδη είναι αρκετοί οι πολίτες που έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν δίνοντας το ποδήλατό τους, αλλά και συγκεντρώνοντας εργαλεία και ανταλλακτικά, φώτα και κράνη για γιλέκα.

Εκστρατεία συλλογής παιχνιδιών πραγματοποιεί η Τράπεζα Χρόνου Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού. Καλεί τον κόσμο, τους συλλόγους και τις επιχειρήσεις να δωρίσουν παιχνίδια, καινούργια ή σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε στη συνέχεια να τα προσφέρει ως χριστουγεννιάτικα δώρα σε παιδιά οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δωρεές συλλέγονται στο γραφείο της Τράπεζας Χρόνου, Αριστομένους 8, εντός Δημαρχείου Αγίας Βαρβάρας, και η δομή λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.

Για κάθε γειτονιά ένα ζεστό καζάνι φαγητό

Εορταστικό πρόγραμμα έχει ετοιμάσει η κοινωνική κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” που μαγειρεύει δωρεάν φαγητό για όλους. Σήμερα θα βρίσκεται στις 9 το πρωί στο Γυμνάσιο Ιλίου, στις 11 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Άνοιξης μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και στις 12 στην οδό Αθηνάς. Αύριο, παραμονή Χριστουγέννων, θα βρίσκεται από τις 11 το πρωί στην Ερμού και την Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι, μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, θα στηθούν οι κατσαρόλες στο Μοναστηράκι. Η εορταστική δράση θα συνεχιστεί μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Φιλικό ματσάκι αλληλεγγύης δίνεται σήμερα στις 2 το μεσημέρι, στο γήπεδο Τριανδρίας (Σινιόσογλου 22, Κ. Τούμπα), όπου θα παίξουν μαζί το Micropolis fight club, πρόσφυγες και η Προοδευτική Τούμπας. Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται χειμερινά ρούχα και παπούτσια.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για πρόσφυγες και μετανάστες γίνεται καθημερινά και στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας-Υδραγωγείο (Ελ. Βενιζέλου 84). Η Εργατική Λέσχη τα δίνει με τη σειρά της σε αυτοοργανωμένες δομές φιλοξενίας ή απευθείας στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται επίσης αύριο και κάθε Σάββατο για τους κατοίκους της Αν. Ουκρανίας στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ στα γραφεία της Αναρχικής και Κομμουνιστικής Συνέλευσης, στα Εξάρχεια (Σπ. Τρικούπη 44).

Δεν μπορεί ο Μπέος, μπορούν αυτοί

Για τις ημέρες των εορτών το μενού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει... γιορτές. Ο χώρος κατάληψης Ματσάγγου, στον Βόλο, πρωτοτυπεί και διοργανώνει θεματικό πάρτι, με τίτλο “Where’s My Skatepark?”. Αφού... βαρέθηκαν να περιμένουν, όπως όλοι οι skaters, τον Δήμο Βόλου να φτιάξει ένα skatepark, καλούν τον κόσμο στο πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για την κατασκευή DIY Skatepark, ώστε "να γίνει κάτι δημιουργικό χωρίς σπόνσορες", αλλά και να περάσουν όλοι όμορφα.

Συναυλία αλληλεγγύης...

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για την κατάληψη στέγης στη Νοταρά 26 γίνεται απόψε στο Gagarin 205. “Η ανάγκη για έμπρακτη αλληλεγγύη είναι συνεχής και αποτελεί το μοναδικό θεμέλιο στήριξης και συνέχισης ύπαρξης του εγχειρήματος” τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας. Από το ξεκίνημα της κατάληψης μέχρι και σήμερα έχουν περάσει από το κτήριο πάνω από 5.000 μετανάστριες/ες και αυτήν τη στιγμή διαμένουν 100 άνθρωποι. Η είσοδος είναι 5 ευρώ με κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης. Επί σκηνής θα βρεθούν τα μουσικά σχήματα: Stress, Αρνάκια, Dustbowl, Mr. Highway Band, Anfo, Coyote’s Arrow, Dismissers, Narcosis, Hypnotic Nausea, Toxic Rabbits Warm-up & after-show DJ set by Antonis Zivas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL