Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Τρομοκρατία στο Βερολίνο - Καιρός ν’ αναζητήσουμε την ειρήνη

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν σοβαρά σε μιαν άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Βερολίνου. Tο Gedächtniskirche (Εκκλησία μνήμης), που μετά την καταστροφή του κατά τον 2οΠαγκόσμιο Πόλεμο έγινε μνημείο για την ειρήνη, θα είναι από δω και μπρος συνδεδεμένο με τη βία της 19ης Δεκεμβρίου 2016.

Οι σκέψεις και η καρδιά μας είναι κοντά στα πολλά θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Όμως οι σκέψεις μας παραμένουν κοντά και στα άλλα θύματα της βίας. Στα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο και που βρήκαν καταφύγιο εδώ στην Ευρώπη, εδώ στο Βερολίνο. Στους μουσουλμάνους, που ξανά αντιμετωπίζουν τη γενικευμένη καχυποψία εξαιτίας των πράξεων κάποιων ατόμων, που διαστρέφουν τη θρησκεία για να δικαιολογήσουν το μίσος και τη βία. Στα εκατομμύρια των ανθρώπων στην Ευρώπη που εθελοντικά βοηθούν τους πρόσφυγες και τα θύματα του πολέμου.

Ο πιθανός στόχος της πρόσφατης βίας δεν ήταν μόνο μια γεμάτη χριστουγεννιάτικη αγορά, αλλά η ανεκτική και ανοιχτή κοινωνία. Οι τρομοκράτες δεν ήθελαν απλώς να τραυματίσουν και να σκοτώσουν αθώους, αλλά να δημιουργήσουν ένα σχίσμα ανάμεσα στους ανθρώπους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, Γερμανούς και πρόσφυγες, λευκούς και έγχρωμους.[...]

Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια φυλακισμένη κοινωνία. Θέλουμε να ζούμε στον τύπο της κοινωνίας που πρόσφατα βιώσαμε στους σταθμούς του Μονάχου, του Ντόρμουθ ή της Φραγκφούρτης, στη Λέσβο και τα νησιά της Ελλάδας, μια κοινωνία ανοιχτή με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Πολλά είναι ακόμη ασαφή από το γεγονός στο Βερολίνο. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι η βία προκαλεί μόνο βία. Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγουμε από τον κύκλο της βίας είναι να τελειώσουμε τη βία. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε τη συνέχεια κάθε πολέμου, ειδικά του αποκαλούμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".[...]

Οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μετέτρεψαν μια ήδη εύφλεκτη περιοχή σε πυριτιδαποθήκη, που δεν μπορεί να σβήσει με πρόσθετες στρατιωτικές επεμβάσεις.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνέχιση του πολέμου δεν είναι χρήσιμη ή υπεύθυνη λύση για να προωθηθεί η ειρήνη. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις μεθόδους που υπάρχουν για να διασπασθεί ο κύκλος της βίας και του μίσους: κατάπαυση του πυρός, διπλωματία, αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος όλων των πλευρών, δίκαιη εκτίμηση των συμφερόντων και αμοιβαίος σεβασμός.

Susanne Grabenhorst, President of IPPNW Germany

Alex Rosen, Vice - President of IPPNW Germany

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

*Απόσπασμα από την ανακοίνωση του γερμανικού κλάδου της "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (IPPNW) την οποία προσυπογράφει και ο ελληνικός κλάδος της (Πηγή: http://www.ippnw.org/)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL