Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Με Γκρέγκορ Γκίζι στον δρόμο πλατιών συμμαχιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με Γκρέγκορ Γκίζι στον δρόμο πλατιών συμμαχιών

«Οικοδομώντας Συμμαχίες» ήταν το κεντρικό σύνθημα του 5ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που έγινε στο Βερολίνο στις 16-18.12.2016.

Ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις των καιρών και αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν, οι δυνάμεις της Αριστεράς στη Γηραιά Ήπειρο καλούνται να αναζητήσουν χωρίς καθυστέρηση πεδία για τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες προς όφελος μιας άλλης Ευρώπης. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας ήταν ο κατάλληλος τόπος για να τεθεί αυτός ο στόχος και ένας Γερμανός αριστερός ηγέτης, ο χαρισματικός Γκρέγκορ Γκίζι, ανέλαβε τον κάνει πράξη από τη θέση του νέου προέδρου του ΚΕΑ.

Φλογερός πολέμιος του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του μιλιταρισμού, ο Γκίζι έχει πλήρως ενστερνιστεί τα θετικά και αρνητικά διδάγματα της ιστορίας του 20ού αιώνα. Το ίδιο ισχύει και για το κόμμα Die Linke, που αποτελεί την συνάντηση του μετεξελιγμένου πρώην κυβερνώντος κόμματος της ανατολικής Γερμανίας με αριστερά ρεύματα της Δυτικής, μεταξύ των οποίων και αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, που αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στην ιδέα των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων, όπως έκαναν μεταψυχροπολεμικά πολλές σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει πλήρη επίγνωση των σημερινών μεγάλων κινδύνων όχι μόνο για την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, ενώ αναγνωρίζει ξεκάθαρα τις νέες απειλές για την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο από την άνοδο του εθνικισμού και του μιλιταρισμού διεθνώς, φαινόμενα που ενδέχεται να ενισχυθούν με την ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημερινή Αριστερά της Γερμανίας δεν ξεχνά ότι η ακραία αντιπαλότητα κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών, στη διάρκεια του μεσοπολέμου, διευκόλυνε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την επικράτηση του εθνικοσοσιαλισμού στη χώρα που γέννησε τον Μαρξ, αλλά και τον Αϊνστάιν.

Το κόμμα Die Linke, ενώ καταγγέλλει την ηγεσία του SPD για την κυβερνητική συνεργασία της με τους Χριστιανοδημοκράτες, απευθύνει ταυτόχρονα πρόσκληση συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Ήδη στο Βερολίνο κυβερνά ένας τρικομματικός συνασπισμός των κομμάτων SPD - Πράσινοι - Die Linke με δήμαρχο από την Αριστερά. Παρόμοιες κυβερνητικές συνεργασίες υπάρχουν ή κυοφορούνται και σε άλλα κρατίδια, το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση και στο ομοσπονδιακό επίπεδο, που θα σήμαινε μεγάλη αλλαγή για όλη την Ευρώπη.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις δεν σημειώνουν άνοδο στη σημερινή Γερμανία ανάλογη με εκείνη που καταγράφεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που η χώρα έχει δεχθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα επιβιώνει στη Γερμανία ένα ισχυρό αντιμιλιταριστικό πνεύμα, που αναπτύχθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο είχε βρει την έκφρασή του στην Οστπολιτίκ του Βίλι Μπραντ, στην ανάδυση του κινήματος των Πρασίνων μέσα από το πανίσχυρο αντιπυρηνικό κίνημα των δεκαετιών 1970 και 1980 και πιο πρόσφατα (2011) στην απόφαση της κυβέρνησης για μη συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Επόμενο ήταν το συνέδριο του ΚΕΑ να θέσει ως προτεραιότητα και την ανάπτυξη ενός νέου μεγάλου ευρωπαϊκού κινήματος ειρήνης, σε άμεση συνάρτηση με τη διεκδίκηση ενός νέου καθολικού πανευρωπαϊκού συστήματος ειρήνης και ασφάλειας, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Όπως υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να ακυρώσει τον νέο Ψυχρό Πόλεμο, να αποτρέψει την έντονη στρατιωτικοποίηση και τελικά να οδηγήσει στη διάλυση του ΝΑΤΟ και σε μια Ευρώπη χωρίς στρατιωτικά μπλοκ. Εννοείται ότι ένα τέτοιο κίνημα θα έχει προτεραιότητα και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, που έχει αποτελέσει την κύρια αιτία για τη διόγκωση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Επιπλέον, η ανάδειξη της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής διάστασης του κινήματος ειρήνης τέθηκε ως κεντρικός στόχος, σε συνάρτηση με την προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης και μη βίας, σύμφωνα και με προγράμματα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κ.Ε., συμμετείχε στο 5ο Συνέδριο του ΚΕΑ ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL