Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / Κοινωνική Αλληλεγγύη: Ζεστά σχολικά γεύματα σε 19 ακόμη σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / Κοινωνική Αλληλεγγύη: Ζεστά σχολικά γεύματα σε 19 ακόμη σχολεία

Τα θρανία ενώθηκαν και έγιναν τραπέζια για πρώτη φορά χθες και στα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων. Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιούν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Παιδείας είχαν ετοιμαστεί ζεστά σχολικά γεύματα για 1.300 μαθητές σε 19 δημοτικά.

Βοηθώντας το ένα το άλλο να στήσουν τα αυτοσχέδια τραπέζια τους, γνωρίστηκαν καλύτερα με τις ελληνικές μεσογειακές συνταγές και, το κυριότερο, δεν γύρισαν νηστικά στο σπίτι. Από εδώ και στο εξής κάθε μέρα της σχολικής εβδομάδας μέχρι το τέλος του σχολικού έτους τα παιδιά θα συνεχίσουν να γευματίζουν όλα μαζί με φαγητά από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης Τρικκαίων.

Κάτι περισσότερο από ένα γεύμα

Η κοινωνική αλυσίδα που σχηματίζεται στα σχολεία των Τρικάλων δείχνει τη λογική του προγράμματος. Από τη μία έχει στόχο να ανακουφίσει άμεσα την τοπική κοινωνία, από την άλλη να την "ξεβολέψει". Το τελευταίο επιδιώκει να το πετύχει βάζοντας μαθητές και δασκάλους να "δουλέψουν" όλοι μαζί και δείχνοντας εμπιστοσύνη στα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας για να δουλέψει το πρόγραμμα.

Η παρασκευή των γευμάτων ανατέθηκε σε ένα εγχείρημα που επανεντάσσει άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα γεύματα μαγειρεύονται με βάση τον σχεδιασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έτσι αναδεικνύεται παράλληλα η αξία των δημόσιων πανεπιστημίων, που παράλληλα συνδέονται με την κοινωνία σε επίπεδο καθημερινότητας.

Το φαγητό παύει να είναι προνόμιο για λίγους. Είναι δεδομένο για όλους. Δίνεται σε όλους τους μαθητές δωρεάν και τα αρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι μπορεί να αποτρέψει φαινόμενα σχολικών διαρροών. Οι μαθητές έχουν έναν λόγο παραπάνω να πάνε στο σχολείο αντί να το αφήσουν επειδή φτάνουν σε σημείο να λιποθυμήσουν από την πείνα. Παράλληλα αποκτούν μια διαφορετική κουλτούρα. Αντί να είναι ο καθείς και το θρανίο του, συνεργάζονται και συμβιώνουν. Την ίδια ώρα τρώνε υγιεινά, μαθαίνουν στο σπανακόριζο και όχι στα σνακ.

Από το Πέραμα στην Καβάλα

Η δράση πρόκειται να επεκταθεί. Οι ανάγκες για σίτιση θα καλυφθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας και σε άλλα σχολεία. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να δίνονται 30.000 σχολικά γεύματα σε 151 δημοτικά σχολεία των δήμων στις δυτικές συνοικίες της πόλης αλλά και στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης.

Στις 9 Ιανουαρίου τα καζάνια της ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας θα μπουν κι αυτά στη φωτιά για τη σίτιση 1.200 μαθητών στα σχολεία του δήμου. Τους δύο μήνες με σχολικά γεύματα, από τα οποία υποστηρίζονται 1.400 μαθητές, συμπλήρωσαν 9 σχολεία στο Πέραμα που ήταν και πέρυσι στο πρόγραμμα. "Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος σε άλλους δήμους είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και δικαιώνουν τις προσδοκίες που συνδέονται με το πρόγραμμα" υπογραμμίζει το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ενίσχυση σε 121.000 πολίτες με την 18η κινητοποίηση της κάρτας σίτισης

Στις υπόλοιπες δράσεις κοινωνικής υποστήριξης σήμερα ενεργοποιείται η κάρτα αλληλεγγύης για 18η φορά και καταβάλλεται το επίδομα ενοικίου για 16η. Στην κάρτα σίτισης των 120.097 δικαιούχων θα μπουν από 70 έως 220 ευρώ ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το δηλωμένο εισόδημα και συνολικά θα πιστωθούν 13.500.850 ευρώ. Από το επίδομα ενοικίου υποστηρίζονται 17.411 νοικοκυριά και στους ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιστωθεί συνολικά το ποσό των 2.177.187,66 ευρώ.

Λίγες μέρες μετά, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το ποσό που θα πάρουν οι 48.319 δικαιούχοι είναι συνολικά 12.223.750,65 ευρώ και αφορά τους δημότες των 30 δήμων που εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

ΕΚΑΣ: Απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη

Σήμερα επίσης θα καταβληθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους είχαν απώλειες στο ΕΚΑΣ το 2016, καθώς εγκρίθηκε η πίστωση με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου. Στους λογαριασμούς των 79.832 δικαιούχων θα καταβληθούν συνολικά 4.649.493,31 ευρώ και η απόφαση αφορά όσους απώλεσαν παροχή άνω των 115 ευρώ. Παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Σε όσες πάλι περιπτώσεις έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα. Το ποσό είναι ίσο με την παροχή που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, όπως ισχύει για κάθε έτος για τη χορήγηση ΕΚΑΣ.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω θα βρουν στους λογαριασμούς τους ποσό ίσο με αυτό της παροχής που καταργήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL