Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Οι Έλληνες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί / Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Έλληνες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί / Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε

Στα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει κάνει θάλασσα και... στραβά αρμενίζει, πλην όμως, επειδή είναι και τα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, πιστεύουν ότι η θέση της χώρας είναι εντός μιας ενωμένης Ευρώπης, που καλό θα ήταν να είχε περισσότερες αρμοδιότητες απ’ όσες έχει σήμερα για να χειριστεί ζητήματα όπως το προσφυγικό (86%), η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή (από 73% έως 64%), οι συνθήκες εργασίας (67%), η εξωτερική πολιτική και η άμυνα (από 60%).

Η έρευνα της Palmos Analysis που έγινε για λογαριασμό της ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει ότι οι Έλληνες ξέρουν περισσότερα από το συνηθισμένο, αλλά όχι αρκετά, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, για το ρόλο της Ευρωβουλής, τους είναι δύσκολο να κατονομάσουν έναν Έλληνα ευρωβουλευτή -ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πλέον γνωστός (18%) και κερδίζει τις περισσότερες θετικές γνώμες (33%), προφανώς διότι προσπαθεί πιο συστηματικά να παίζει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και Στρασβούργου- και στην πλειονότητά τους δεν νιώθουν να εκπροσωπούνται από τους ευρωβουλευτές που εξέλεξαν. Ωστόσο, επιθυμούν την αναβάθμιση συνολικά του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ε.Ε. (78%), καθώς και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό ζήτημα (65%), προφανώς διότι το εμπιστεύονται περισσότερο από το συμβούλιο υπουργών. Όπως το εμπιστεύονται περισσότερο από την ελληνική Βουλή, αν και κανένα από τα δύο εκλεγμένα σώματα δεν έχει καταφέρει να καλλιεργήσει σχέσεις υψηλής εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, τέλος, είναι το εύρημα ότι μόλις το 43% δεν επιθυμεί την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, με ένα 22% να εκτιμά ότι πρέπει να εμπλακεί πλήρως και ένα 24% σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ το 36% θεωρεί θετική -πλην όμως όχι επαρκή- την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το 41% να τη θεωρεί αρνητική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL