Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
14.2°C20.1°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.9°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.3°C17.7°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C17.2°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.5°C
0 BF 63%
Τα σκλαβάκια του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα σκλαβάκια του Ερντογάν

Είναι 6 χρόνων και δουλεύει σε παράνομο εργαστήριο ρούχων στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ. Άλλα παιδιά που δουλεύουν μαζί του είναι από 8 έως 15 χρόνων. Εργάζονται στο ανήλιαγο κτήριο 10-12 ώρες την ημέρα και αμείβονται 15-20 ευρώ την εβδομάδα. Συχνά συντηρούν όλη την οικογένεια όταν οι γονείς δεν βρίσκουν δουλειά.

Αυτή είναι η μοίρα δεκάδων χιλιάδων παιδιών που κατέφυγαν στην Τουρκία όταν τα σπίτια τους στη Συρία διαλύθηκαν από τους βομβαρδισμούς και είδαν συγγενείς και συμμαθητές να σκοτώνονται.

Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Σε μία βιοτεχνία που ξεβάφει παντελόνια τζιν τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι, χρησιμοποιούν τοξικά σπρέι χωρίς μάσκες και γάντια.

Όταν γυρίζουν στο σπίτι ξεθεωμένα από τη δουλειά, κοιμούνται μαζί με τα αδέλφια και τους γονείς τους σε ένα δωμάτιο, 5-6 άτομα μαζί.

Αυτά συμβαίνουν όχι μόνο στην Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας. Τα περισσότερα από τα παιδιά - σκλάβους δεν πηγαίνουν σε σχολείο ή παρακολουθούν μαθήματα αραιά και πού. Πολλά από αυτά τα σχολεία τα έχουν οργανώσει εθελοντές, πρόσφυγες και αυτοί από τη Συρία.

Από τα χέρια των παιδιών βγαίνουν ρούχα που πηγαίνουν στη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες. Μεταξύ των εταιρειών που κερδίζουν από την παιδική εργασία είναι οι Marks & Spencer, Asos, Zara, Mango.

Προτιμούν την Τουρκία επειδή είναι κοντά στην Ευρώπη και οι παραγγελίες τους εκτελούνται γρήγορα στα εκατοντάδες εργαστήρια φασόν και τα παραρτήματά τους, συνήθως παράνομα.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι υποχρεώνουν τους συνεργάτες τους στην Τουρκία να τηρούν βασικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και υπόσχονται προγράμματα στήριξης των παιδιών. Ωστόσο επιτόπιες έρευνες από δυτικούς δημοσιογράφους έδειξαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η πλειάδα των εργαστηρίων και αδύνατον για τα παράνομα.

Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έχουν νόμιμα χαρτιά και εργάζονται λαθραία. Ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου στο Γκαζιαντέπ λέει:

«Όταν έρχονται οι επιθεωρητές εργασίας και τους λέμε ότι είμαστε Σύροι, μας απαντούν 'εσείς από τη Συρία δεν μας ενδιαφέρετε'».

Όλα αυτά λοιπόν μπροστά στα αδιάφορα μάτια των τουρκικών αρχών, και του Ερντογάν βεβαίως.

(Πηγές: Panorama, BBC, Fr 2-envoye special)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL