Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η Εκκλησία αφορά τους πιστούς, η Δικαιοσύνη όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Εκκλησία αφορά τους πιστούς, η Δικαιοσύνη όλους

Είναι γνωστός ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε η Εκκλησία στις δύσκολες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο ρόλος της Εκκλησίας πρέπει να εξειδικεύεται στο ανθρωπιστικό και ποιμαντικό της έργο. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Όταν ένας πιστός έχει ανάγκη την Εκκλησία, θα καταφύγει σ’ αυτή για να καλύψει τις πνευματικές ανάγκες του (εξομολόγηση, θεία κοινωνία, γάμος, βάπτιση κ.λπ.). Οι εκκλησιαστικοί λειτουργοί έχουν την υποχρέωση να τις καλύπτουν. Κανείς όμως από εμάς δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τους νόμους και τους κανόνες της Εκκλησίας. Δεν υποχρεώνεται ούτε να νηστέψει τη σαρακοστή, ούτε να κοινωνήσει τα Θεοφάνεια. Αν αμαρτήσει, κανείς δεν τον υποχρεώνει να υποστεί κάποια τιμωρία. Αν οι εκκλησιαστικοί λειτουργοί δεν είναι άριστοι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, αν η ηθική τους δεν είναι η πρέπουσα, ίσως αυτό γίνεται αιτία να σκανδαλιστούν κάποιοι. Όμως, η σωστή ή η λάθος συμπεριφορά των ιερωμένων πρακτικά δεν αφορά τους πιστούς.

Σε καμιά όμως περίπτωση, δεν ισχύει το ίδιο και με τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι θεσμός που αφορά όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Όταν κάποιος αδικείται καταφεύγει σ’ αυτή για να του αποδοθεί το δίκαιο. Η Δικαιοσύνη λοιπόν δεν θα συμπεριφερθεί στον παράνομο όπως η Εκκλησία στον αμαρτωλό. Ο παραβάτης του νόμου θα καταδικαστεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή, ακόμη και για όλη του τη ζωή. Και όλα αυτά δεν θα συμβούν στην άλλη, αλλά σ’ αυτή εδώ τη μικρή ζωή μας. Είναι λοιπόν τεράστιας σημασίας η ηθική ακεραιότητα, το γνωστικό και επαγγελματικό επίπεδο του δικαστικού λειτουργού. Ένας δικαστικός λειτουργός διεφθαρμένος, με χαμηλό γνωστικό και επαγγελματικό επίπεδο, μπορεί πολύ εύκολα να αθωώσει έναν ένοχο, να αφήσει ελεύθερο να συνεχίζει τη δράση του έναν εγκληματία. Μπορεί όμως και να καταδικάσει έναν αθώο, καταστρέφοντας μια ζωή για πάντα. Η ευθύνη των δικαστικών λειτουργών είναι τεράστια και οι επιπτώσεις της διαφθοράς τους στο κοινωνικό σύνολο είναι καθοριστικής σημασίας.

Η χριστιανική διδασκαλία που πάνω της στηρίζονται οι κανόνες της Εκκλησίας έχει σαν θεμέλιο τα λόγια του Χριστού που διδάσκει τη συγχώρεση. Ο μεγάλος παράνομος, ο ληστής, σώζεται την τελευταία στιγμή από τον σταυρωμένο Χριστό. Η κοινωνία που μας διδάσκει ο Ιησούς είναι η κοινωνία της συγχώρεσης και της ανοχής.

Δεν ισχύει όμως σε καμιά περίπτωση το ίδιο και με τη Δικαιοσύνη. Εδώ ο αμαρτωλός, εάν αποδειχτεί πως είναι ένοχος, θα τιμωρηθεί όσο και να παρακαλά για συγχώρεση. Η ευθύνη λοιπόν των λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι μέγιστη.

Συνεπώς, η κάθαρση στη Δικαιοσύνη είναι απαραίτητο να γίνει εδώ και τώρα! Η διαφθορά κάποιων δικαστικών λειτουργών υποβαθμίζει τη ζωή κάθε πολίτη. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να εργαστεί για την επαναφορά του αδιαμφισβήτητου κύρους της Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL