Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Υπάρχει και υπερπλεόνασμα, κύριοι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει και υπερπλεόνασμα, κύριοι!

Η κίνηση της κυβέρνησης να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα 617.000.000 ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους που η σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ, δηλαδή σε μία από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες που πληρώνουν ακριβά την κρίση και τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή, αιφνιδίασε άλλους θετικά και άλλους αρνητικά. Θετικά όλους αυτούς που εδώ και χρόνια στερούνται τα πάντα και αναγκάζονται να στηρίζουν από την πενιχρή τους σύνταξη τα παιδιά ή και τα εγγόνια τους. Αιφνιδίασε μάλιστα θετικά τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταστημάτων, γιατί η λεγόμενη 13η σύνταξη όπως γίνεται κατά κανόνα, δεν προορίζεται για αποταμίευση, αλλά για την αγορά.

Ποιους αιφνιδίασε αρνητικά; Δυστυχώς, την αξιωματική αντιπολίτευση, που έδειξε για άλλη μια φορά την απουσία οποιασδήποτε κοινωνικής ευαισθησίας της όταν πρόκειται για το στενά κομματικό της συμφέρον. Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2017, θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς μια πλήρη σύγχυση και αμηχανία να τοποθετηθούν απέναντι στην κυβερνητική απόφαση. Άλλοτε μιλούσαν για «ψίχουλα», άλλοτε υπαινίσσονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να προβεί μονομερώς σε μια τέτοια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει τους εταίρους. Άλλοι πάλι, παρά τις αλλεπάλληλες εξηγήσεις, επιμένουν ότι πρόκειται για πλεόνασμα το οποίο και "αρμέγει" η κυβέρνηση κατά βούλησιν. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο και το γνωρίζουν.

Πρόκειται για υπεραπόδοση των εσόδων το 2016 έναντι των στόχων, η οποία προφανώς δεν προέκυψε από θαύμα, αλλά γιατί η κυβέρνηση κάνει εντατική δουλειά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των λιστών της φοροδιαφυγής. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που επίτέλους λειτούργησαν, περιορίζοντας το λαθρεμπόριο, αλλά και την απόδοση της φορολογίας και του ΦΠΑ με σημαντικά αποτελέσματα. Και γι’ αυτό αυτή η απόδοση δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο. Είναι μια έκτακτη δαπάνη εντός του 2016 που μπορούμε να προβλέψουμε ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον στόχο του πλεονάσματος 0,5%. Όλα αυτά δεν έγιναν διά μαγείας, αλλά χρειάστηκε σκληρή και εντατική δουλειά από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν θα μπορούσε ποτέ να τα επιτύχει η Ν.Δ. Άλλωστε, πότε αξιοποίησε τις λίστες των φοροφυγάδων;

Ανάλογα μίζερες και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Θα περίμενε κανείς μια πιο θερμή υποδοχή ενός μέτρου εθνικής σημασίας και απόλυτα δίκαιου από εκείνους που κόπτονται για τα εθνικά θέματα. Είναι όχι απλά τα ελληνικά σύνορα, αλλά το ανατολικό σύνορο της Ε.Ε. που συγκροτούν τα νησιά μας αυτά.

Όμως, και τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης, όπως π.χ. εκείνα της ενίσχυσης του τομέα της Υγείας και της εκπαίδευσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, 760 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα κ.λπ. βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση: Κάθε βήμα προς τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, κάθε βήμα προς την απαλλαγή μας από την επιτροπεία, θα οδηγεί σε αποκρυσταλλωμένα οφέλη υπέρ των φτωχότερων πολιτών.

Το σαμαροβενιζελικό μέτωπο οφείλει να αναγνωρίσει τις ευθύνες του για το παρελθόν και να επιδείξει σωφροσύνη και ρεαλισμό όταν πρόκειται για βήματα που τείνουν να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση.

Μπορεί οι σαμαροβενιζελικοί να ασκούν κατά καιρούς πιέσεις και εκβιασμούς, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του και μάλιστα τρεις φορές μέσα στον περσινό χρόνο, ακόμα και όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη συμφωνία που είχε συνάψει με τους εταίρους. Βεβαίως, είναι δικαίωμά τους να παραλογίζονται και να ψέλνουν μέρα νύχτα το τροπάριο των εκλογών.

Εμείς προχωράμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL