Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Αναδιανομή των εσόδων με κοινωνική δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναδιανομή των εσόδων με κοινωνική δικαιοσύνη

Στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, “που πολλοί σκόπιμα ξεχνούν”, με ψηφισμένη μια συμφωνία, η κοινωνία στήριξε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική έξοδο από την κρίση με παράλληλο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Αυτό σίγουρα δεν έγινε τυχαία όσο κι αν το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο σκόπιμα υποτιμά.

Στην ουσία προσπαθούν να υποτιμήσουν την κρίση των συμπολιτών μας, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ποιες πολιτικές νοοτροπίες κατεδάφισαν τη χώρα μας με τις σπατάλες, τα ρουσφέτια και εντέλει τη νομή επί δεκαετιών της εξουσίας.

Είναι δεδομένο ότι οι ασθενέστεροι αλλά και η μεσαία τάξη, με την πολυετή κοινωνική και οικονομική κρίση, νιώθουν καθημερινά βαρύ το φορτίο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες επιβαρύνσεις και πολλές φορές και στα καθημερινά και αναγκαία.

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα αναγνωρίζονται έμπρακτα τα βάρη που σηκώνουν οι συμπολίτες μας και ειδικότερα οι πιο αδύναμοι στους οποίους αναδιανέμεται άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του «πλεονάσματος» των εσόδων. Υλοποιώντας την παλιότερη δέσμευση για 13η σύνταξη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση πριν από τις γιορτές (22 Δεκεμβρίου) 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις μέχρι 850 ευρώ.

Όπως και η απόφαση για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, είναι άλλο ένα σημαντικό σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, ότι, από τη στιγμή που αντέχει η οικονομία και τώρα πλέον αντέχει, αφού υπάρχουν θετικά στοιχεία, θα στηριχθούν σιγά - σιγά όλες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που υποσχέθηκε στους συμπολίτες μας, αν και μέσα σε ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, προσπαθεί να τα υλοποιήσει, γιατί η προστασία των ασθενέστερων και αδύναμων ήταν, είναι και θα είναι άμεση προτεραιότητα.

Χρειάζεται όμως εδώ να υπενθυμίσουμε λίγα από τα πολλά του παράλληλου προγράμματος για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που έχουν γίνει, όπως πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών στη δημόσια υγεία και κατάργηση του εισιτηρίου 5 ευρώ, δωρεάν ρεύμα και νερό σε ευάλωτα νοικοκυριά, κάρτα αλληλεγγύης, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης πιλοτικά σε 30 δήμους και από 1-1-2017 σε όλη την Ελλάδα), και άλλα που σκόπιμα κρύβονται από τα ΜΜΕ. Αυτά τα μικρά και τα λίγα έχουν ήδη γίνει και όλα μαζί είναι πολλά και αναγκαία και είναι άδικο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να τα υποβιβάζουμε.

Σε αυτή τη μιζέρια που ζούμε και την καταστροφική πορεία που πήρε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, η ανακατανομή των εισοδημάτων με κοινωνικά κριτήρια πρέπει να είναι προτεραιότητα. Αυτά όλα αποτελούν ένα σαφέστατο δείγμα γραφής κοινωνικής δικαιοσύνης και ένα δείγμα πολιτικής που απέχει εντελώς από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στην καταστροφή.

Ευαγγελία Μανιτσούδη, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη Δικαιωμάτων - Αλληλεγγύης Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL