Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Γ. Σταθάκης: Έχουμε συμφωνία για χρέος και β΄αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: Έχουμε συμφωνία για χρέος και β΄αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα (Video)

https://www.youtube.com/embed/KmTL1SDjvsM

«Αυτό ήταν» είπε χαρακτηριστικά «το πρόγραμμα έχει τελειώσει», «τα εργασιακά έχουν κλείσει» υπάρχουν κάποια θέματα που γίνεται όμως σαφή αναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τα σημαντικά βήματα που σημειώθηκαν με την απόφαση του Eurogroup αποσαφήνισε ο υπουργός σε συνέντευξη του το πρωί στο ΣΚΑΙ: «Έχουμε συμφωνία και β΄αξιολόγηση», το Eurogroup αναγνώρισε ότι έχουμε πλαίσιο συμφωνίας και το Euroworking group επικυρώνει. «Έχουμε και συμφωνία για το χρέος, ήταν αυτό που θέλαμε και το πετύχαμε». «Η συμφωνία αυτή δεν παραπέμπει σε νέα μέτρα».

Ο ρόλος του ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει επί του συγκεκριμένου, δηλαδή έχουμε μια συμφωνία των ευρωπαίων εταίρων με την Ελλάδα, για την ολοκλήρωση του προγράμματος» «τα πάντα έχουν κλείσει για το πρόγραμμα» "ως το 2018 δεν υπάρχει κάτι άλλο δημοσιονομικά" τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης.

Το ΔΝΤ έχει τρία προβλήματα, το 3,5% κατά το ΔΝΤ ήταν 1.5%. Να αποδεχθεί ότι το 3,5% είναι πραγματικό και δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά το έχει αποσύρει αυτό. Πρέπει δηλαδή να οριστικοποιήσει ότι τα στοιχεία είναι αυτά και βγαίνει το 2018 χωρίς νέα μέτρα. Έχει κάνει ένα βήμα σε αυτό και τα στοιχεία του 2015, 2017 και 2018 δεν απαιτούν νέα μέτρα.

Επιπλέον πρέπει να συμφιλιωθεί με τη δομή του προγράμματος καθώς τα εργασιακά έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το τρίτο σημείο είναι το χρέος που επίσης υπάρχει πλέον κάτι συγκεκριμένο. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα αποδεχόμενο το πλαίσιο όπως έχει μπει, ή θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος.

Μεσοπρόθεσμο και χρέος

Το διάστημα 2017 - 2020 δεν θεωρούμε ότι φέρνει νέα μέτρα είπε ο κ. Σταθάκης διευκρινίζοντας ότι αν πιάσεις το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% πιαστεί το 2018, διατηρείται αυτόματα με ότι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο ήδη, χωρίς νέα μέτρα. "Το μεσοπρόθεσμο έπρεπε να κατατεθεί τώρα" είπε και πρόσθεσε ότι είναι τετραετές μέχρι το 2020 και αναθεωρείται αν χρειαστεί.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι χωρίζεται σε τρία κομμάτια, το πρώτο ως το 2022 καλύφθηκε με την περσινή συμφωνία για το πως δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί, το δεύτερο είναι τα μέτρα που πάρθηκαν χθες και αφορούν τα δάνεια του ESM που εκτινάσονταν απότομα το 203, 2028, 2029 και αυτό διευθετήθηκε χθες. "Κόπηκαν οι δύσκολες χρονιές που δημιουργούσαν ανασφάλειες" "εφόσον όλα πάνε καλά  στο τέλος του προγράμματος, θα έχουμε και τις τελικές αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο ως το 2048".

"Θετικό βήμα η απόφαση του Eurogroup"

Στην ερώτηση αν η απόφαση αυτή θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη ο κ.  Σταθάκης υποστήριξε ότι: «η τσέπη μας θα βελτιώνεται όσο βελτιώνεται η οικονομία» εξηγώντας ότι το σημαντικό από την απόφαση είναι ότι θα υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία, το 2017 αναμένεται να είναι χρονιά ανάπτυξης ενώ υπάρχουν παράλληλα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων. Επιπλέον η σταθερότητα της οικονομίας συνεπάγεται και ένα «σταθερό πλαίσιο για τους μισθούς».

Επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί η προσπάθεια για νέες επενδύσεις και βελτίωσης του φορολογικού περιβάλλοντος, ενώ όπως εκτίμησε «μετά το 2018 οι τράπεζες θα είναι μια χαρά».

"Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό βήμα" υπογράμμισε εξηγώντας ότι αναμένεται η ποσοτική χαλάρωση να επιτευχθεί σχετικά σύντομα, στις αρχές του 2017, ενώ με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για το χρέος και το QE, η Ελλάδα αναμένεται να βγει δοκιμαστικά στις αγορές, "όλοι θα θέλαμε το 2017".

Kατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL