Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Εκείνοι του 68"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εκείνοι του 68"...

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία πρωταγωνιστών του φοιτητικού κινήματος και βασικά του μόνιμου προέδρου των Γενικών Συνελεύσεων (Πανεπιστημίου Τεργέστης), άρχισαν συναντήσεις -κάθε Τετάρτη- στο ιστορικό καφενείο «San Marco». Εκεί, μεταξύ του ενός ποτηριού και του άλλου από το καλό κρασί των λόφων του Collio, μελετούνταν -με κριτική σκέψη- τα Πρακτικά των Συνελεύσεων του 1968-69-70 κ.λπ., που συγκεντρώθηκαν από διάφορες «πηγές». Σ ’αυτές τις συναντήσεις προσκάλεσαν και εμένα. Μέσα δε σ’ αυτά τα Πρακτικά «συνάντησα» και εγώ ένα μέρος από το παρελθόν μου: αποφάσεις αντιφασιστικής αλληλεγγύης, π.χ., για τις δίκες του 1970, βοήθεια σε Έλληνες φοιτητές κ.λπ., την κατάληψη (Νομική Σχολή) το 1968 για τον Παναγούλη. Ένα άλλο μέρος, πάντοτε στη σκέψη, είναι ότι η Ιταλία είχε προσφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα: τρεις νεκρούς, Γεωργάκη, Αντζελόνι, Τσικουρή, ενώ μερικοί (σήμερα βουλευτές) από έναν αγωνιστή και επιστήμονα σαν τον επικηρυχθέντα από τη χούντα Κώστα Κωτσάκη, που μας άφησε, επέλεξαν Κουφοντίνα.

Οι συναντήσεις αυτές κατέληξαν στη σύγκληση μιας «Γενικής Συνέλευσης» όσων ήθελαν να συμμετάσχουν σ’ ένα αγροτουριστικό εστιατόριο στην πολίχνη Cavazzo (προς τα σύνορα με την Αυστρία). Έλαβαν μέρος γύρω στα 45-50 άτομα, ενώ η διαδικτυακή συμμετοχή ήταν κι αυτή μεγάλη. Παραθέτω, πιο κάτω, μερικές παραγράφους από τα μηνύματα δύο φίλων από το παρελθόν, που έσπρωχναν προς την τελική απόφαση για τη συνάντηση.

«Αλλά εμείς, εκείνοι του ’68, έχουμε ακόμα κάτι να πούμε ή, καλύτερα, να κάνουμε: ένα ερώτημα ή μια κατάφαση; Εγώ αποκλίνω για το δεύτερο, όχι γιατί υποφέρω από γεροντικό πρωταγωνισμό, αλλά γιατί αξίζει τον κόπο να καλλιεργήσουμε, και πάλι μαζί, εκείνο το κομμάτι της ζωής -που κάναμε στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης- και να το προβάλλουμε, αν τα καταφέρουμε, στη σημερινή ζωή, δυστυχώς σε μεγάλη απόσταση από εκείνο που σκεπτόμαστε ότι έπρεπε να είναι το μέλλον».

Και ένας άλλος από τους πρωταγωνιστές των συναντήσεων που, αναμοχλεύοντας τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων του Πανεπιστημίου (1969-70-71 κλπ.) και απολαμβάνοντας το καλό κρασί των λόφων του Collio, πρoσθέτει: «Αλλά, συγγνώμη, τόσοι από εμάς, τα χρόνια που πέρασαν, έζησαν και ανέπτυξαν πολύ σημαντικές εμπειρίες στο πανεπιστήμιο, στον κόσμο της έρευνας, στη Δημόσια Διοίκηση, στην οργάνωση της Υγείας, στα συνδικάτα, στα επαγγέλματα, στις ζωές που κατρακύλισαν, ΓΙΑΤΙ να μη χρησιμοποιήσουμε τον ιστότοπο www.quellidel68.it, που διαχειρίζεται ο φίλος ... για κριτική περίσκεψη, γύρω από εκείνες τις διαδρομές ζωής και εργασίας, για να διατυπώσουν ιδέες και προτάσεις; ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ.

Για ποιο πράγμα; Για ποιον; Μακάρι για να εξακολουθήσουμε να αναπτυσσόμαστε ακόμα ΜΑΖΙ... σαν γέροντες. Εάν μετά, κάποια μέρα -ίσως κατά λάθος- τις διαβάσει και κάποιος άλλος, μπορεί να αντλήσει κάποια ένδειξη... ή τουλάχιστον κάποια αμφιβολία.».

Πρόκειται για μια προσπάθεια, βάζοντας στην άκρη τις διαιρέσεις του παρελθόντος αλλά και από αυτές αντλώντας διδάγματα, να απαντήσουν στις σημερινές προκλήσεις.

Αναβαπτιζόμενοι σε ό,τι μένει ακόμα ζωντανό από τις αξίες, την ιστορία, τη σκέψη και την οργάνωση της πολιτικής της ιταλικής Αριστεράς στο σύνολό της.

Ακολουθεί το ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό της συνέλευσης του Συνδέσμου Quelli del '68.

Ψήφισμα του Cavazzo (Πολίχνη Περιφέρειας Friuli - Venezia - Giulia, με έδρα την Τεργέστη)

«Η συνέλευση του Συνδέσμου Quelli del '68, με ομόφωνη απόφαση που πήρε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016 στο Cavazzo της Ιταλίας, εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό και στην κυβέρνηση της Ελλάδας, που για ακόμη μια φορά υπόκεινται έναν άδικο και απαράδεκτο εκβιασμό από το ΔΝΤ, σε συνέχεια της απαίτησής του να ακυρωθούν οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις. Η απαίτηση αυτή θα έχει σαν συνέπεια την περαιτέρω δραματική αποδυνάμωση των δικαιωμάτων και των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη αδυσώπητα πληγεί από την οικονομική κρίση, με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και της αγοραστικής ικανότητας των αποδοχών τους.

Η συνέλευση επιδιώκει τη δημιουργία μιας πλατιάς πρωτοβουλίας αλληλεγγύης εκ μέρους του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος και των δημοκρατικών δυνάμεων για την προάσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προς τούτο, ζητά να εξασφαλιστεί και στην Ελλάδα η εφαρμογή όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαϊκών Οδηγιών που αφορούν τους εργαζόμενους και την ταυτόχρονη υιοθέτηση των αποφάσεων της COP 21 και 22 για τη διευκόλυνση μιας οικονομικής αειφόρου ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Quelli del ’68 (Εκείνοι του ’68): Όμιλος πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού διαλόγου. Δημιουργήθηκε από τους «βετεράνους» του φοιτητικού κινήματος του τέλους της δεκαετίας του ’60, αρχές της δεκαετίας του ’70, που ζυμώθηκαν στη συνέχεια σε κοινωνικές, επιστημονικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές εμπειρίες με αριστερές αναφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL