Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / E.E.: Εκδημοκρατισμός ή διάλυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / E.E.: Εκδημοκρατισμός ή διάλυση

Πού βαδίζει, λοιπόν, η Ευρώπη; Πρέπει να είναι κανείς κοντόφθαλμος ή κοντόμυαλος για να μην καταλαβαίνει ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Και καθώς πυκνώνει ο ιστορικός χρόνος, πολύ σύντομα η Ε.Ε. ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί. Ο αυξανόμενος και εκδηλούμενος εκλογικά φόβος των ευρωπαϊκών λαών έναντι της γερμανικής απειλής προκαλεί τα αντανακλαστικά των ηγετών της Ευρώπης, αλλά και άλλων δυνάμεων, όπως της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ήδη οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία δεν είναι οι καλύτερες και μάλλον θυμίζουν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ενώ και ο υπόγειος πόλεμος ΗΠΑ - Γερμανίας καλά κρατεί.

Πάντως, πολλά πράγματα θα κριθούν κατά τους προσεχείς μήνες και μέσα στο 2017. Ποια πλευρά θα υποχωρήσει; Έχει η Ευρώπη και άλλα περιθώρια για περαιτέρω υποχωρήσεις μπροστά στην απροκάλυπτη πλέον τάση επικυριαρχίας της Γερμανίας; Ό,τι είναι δύσκολο να γίνει σήμερα, αύριο θα είναι πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρέμεται από μια κλωστή ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στο 2017. Τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση έχουν αλλάξει και αναμένεται ότι θα έχουμε ντόμινο ανατροπών.

Είναι απ’ όλες τις απόψεις προφανές ότι αυτή η Ε.Ε., που λειτουργεί εις βάρος των λαών της, δεν είναι... βιώσιμη. Χρειαζόμαστε μιαν άλλη Ευρώπη, αξιοποιώντας και τη μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία. Αξίζει, στ’ αλήθεια, τη συμπάθειά μας η καθυστερημένη αλλαγή στάσης και ρητορικής των θεσμικών αξιωματούχων (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και  Σία) «να σώσουν ό,τι σώζεται» σε μια προσπάθεια αυτο-προστασίας του προσωπικού τους κύρους και των θεσμών, μπροστά στην επικείμενη κατάρρευση του υφιστάμενου καθεστώτος της ανισότητας, της αδικίας, του αυταρχισμού και της φτωχοποίησης των λαών της Ευρώπης. Αλλά είναι μάλλον αργά για το συγκεκριμένο οικοδόμημα, που στραβά ξεκίνησε και πιο στραβά αρμενίζει. Κι ενώ το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης άρχισε με τις ευχές και τις ελπίδες μας, σήμερα κανείς δεν θα κλάψει για το τέλος του -εκτός από όσους απομυζούν και τρέφονται από αυτό.

Οι ψευδεπώνυμες «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλονται με απόλυτα αντιδημοκρατικό τρόπο στους λαούς της δεν αποτελούν παρά μια ύπουλη διαδικασία βίαιου υποβιβασμού του βιοτικού επιπέδου προκειμένου να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, εις βάρος βέβαια των λαών και προς όφελος των πολυεθνικών. Η κρίση, άρα, που αξιοποιείται ως όργανο πειθαναγκασμού λαών και κυβερνήσεων δεν έπεσε από τον ουρανό.

Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό στην ψήφο των τελευταίων εκλογών και δημοψηφισμάτων σε Ελλάδα, Αγγλία και Αμερική (ΗΠΑ): Οι λαοί έχουν απαυδήσει από την κοροϊδία και την απάτη των καθεστωτικών πολιτικών, που «παίρνουν από τους φτωχούς και τα δίνουν στους πλούσιους». Αυτό το κύμα εξέγερσης (στην ουσία) και ανατροπής θα γενικευτεί στην Ευρώπη -και όχι μόνο. Αυτοί που μετά την εξαφάνιση του «κομμουνιστικού κινδύνου» πίστεψαν ότι ήρθε «το τέλος της Ιστορίας» και ότι τώρα πια μπορούν να μεταχειρίζονται τους λαούς κατά τις θελήσεις τους, σαν πειραματόζωα, θα δρέψουν τους καρπούς της αλαζονείας τους. Απλούστατα ο κόσμος τώρα πια δεν τους πιστεύει και δεν φοβάται τα σκιάχτρα που επισείει το πονηρό ιερατείο της παγκοσμιοποίησης. Σε κάθε περίπτωση ζούμε ημέρες κοσμογονικών αλλαγών και τίποτε από εδώ και πέρα δεν θα είναι όπως πριν. Σήμερα αποφασίζει η Ιταλία.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Είναι φανερό, μετά το «Brexit», την τελευταία αντίδραση της Ιβηρικής Χερσονήσου, την αλλαγή στάσης των ευρωπαϊκών θεσμών, τα επανωτά και απόλυτα στοχευμένα πλήγματα των ΗΠΑ εις βάρος της Γερμανίας, τη συμπεριφορά πολλών χωρών της Ευρώπης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και πολλά άλλα, ότι ο Σόιμπλε δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλλει τη θέλησή του όπως πριν. Πάντως, από την έκβαση αυτής της αναμέτρησης μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και όλων των άλλων παραγόντων της Ένωσης θα φανεί πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η αντίσταση της δημοκρατίας στη λογική των μηχανισμών της αγοράς. Από την πλευρά μας η Ελλάδα έχει τώρα περισσότερους υποστηρικτές παρά εχθρούς (το «ένας εναντίον 27» ανήκει στο παρελθόν). Το αναγνωρίζουν πλέον όλοι, «πλην Λακεδαιμονίων», της θλιβερής αντιπολίτευσής μας και των συγγενών της ΜΜΕ. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα.

Αντώνης Σαχπεκίδης, κλασικός φιλόλογος - συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL