Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Η ιστορία τον δικαίωσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ιστορία τον δικαίωσε

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας τελείωσε. Ο ηγέτης της Κούβας άφησε αυτή τη ζωή και έμεινε για πάντα στην αιωνιότητα. Η Κούβα και οι εκπρόσωποι της κουβανικής επανάστασης, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και ο Καμίλο Σιενφουέγος, υπήρξαν τα σύμβολα της αντίστασης. Η Κούβα μετατράπηκε σε ένα «γαλατικό» χωριό αντιμέτωπο με μία αυτοκρατορία, δίχως τον μαγικό ζωμό...

Ο Φιντέλ ξεκίνησε με το μικρό πλοίο «Γκράνμα» και 82 αντάρτες από το Μεξικό για τα παράλια της Κούβας για να ανατρέψει την αμερικανικών συμφερόντων στυγνή δικτατορία του Μπατίστα. Μετά την επιτυχή έκβαση της επανάστασης, υπό την ηγεσία του, αποκρούστηκε απόπειρα εισβολής των Κουβανών εξόριστων, οργανωμένη από τις γειτονικές ΗΠΑ. Στήριξε τα αντάρτικα των καταπιεσμένων λαών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη αλληλεγγύη. Οικοδόμησε δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα που πέτυχε την εξάλειψη του αναλφαβητισμού (άνω του 90% τη δεκαετία του 1950). Δημιούργησε δωρεάν σύστημα υγείας. Ακόμα και μετά την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού και τον διαρκή οικονομικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, η Κούβα άντεξε. Με δυσκολίες, ελλείψεις, αλλά άντεξε.

Ωστόσο, κάθε φορά που πεθαίνει ένας ηγέτης, όλοι σπεύδουν να τον αποδομήσουν. Ακούστηκε η κατηγορία ότι επρόκειτο για έναν βάναυσο δικτάτορα που έμεινε στην εξουσία 40 χρόνια χωρίς εκλογές. Κανείς δεν αναφέρει τις βουλευτικές εκλογές στην Κούβα, οπότε εκλέγονται αντιπρόσωποι στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, ούτε ότι όλοι, άνω των 16 ετών, έχουν δικαίωμα ψήφου.

Έγινε λόγος για φυλακίσεις αντιφρονούντων. Φυσικά και φυλακίστηκαν όσοι αντιτίθεντο στη σοσιαλιστική Κούβα. Διαφορετικά η λαϊκή εξουσία θα είχε ανατραπεί, όπως έγινε στη Χιλή, τη Νικαράγουα ή την Ισπανία. Σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου αμύνεσαι, ειδικά αν είσαι στο στόμα του λύκου. Ακόμα και στις ΗΠΑ γεννήθηκε ο μακαρθισμός, αλλά δεν βγήκε κανείς να πει ότι ο Αϊζενχάουερ ήταν δικτάτορας.

Σημειωτέον ότι ο Κάστρο έδωσε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Περαιτέρω δημοσιεύτηκε φωτογραφία που απεικόνιζε ένα νοσοκομείο σε άθλιες συνθήκες. Αποκαλύφθηκε, όμως, ότι επρόκειτο για νοσοκομείο της Αϊτής... Διαδόθηκε ότι ο Κάστρο διαθέτει αμύθητη περιουσία. Αποκαλύφθηκε, όμως, ότι αυτή ανήκει στις κρατικές υποδομές της χώρας.

Τα παραπάνω δημοσιεύματα έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Να πείσουν τον μέσο πολίτη, σε όποια γωνιά της γης, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν αντίσταση ή αλληλεγγύη. Ότι όλοι είναι ίδιοι, κοιτούν τον εαυτό τους, σκοπός τους είναι το κέρδος και η εξουσία. Ο Φιντέλ Κάστρο προκαλεί μίσος σε μία μερίδα του κόσμου. Και αυτό γιατί τους θυμίζει αυτό που δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν. Ανυπότακτοι, ασυμβίβαστοι και αλληλέγγυοι.

* Ο Μιχάλης Λιόκουρας είναι δικηγόρος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL