Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η απειλή της Ακροδεξιάς, η αλλαγή των συσχετισμών και ο προοδευτικός πόλος

Είναι φανερό ότι η επικράτηση Τραμπ έδωσε αέρα στα πανιά των διάφορων ξενοφοβικών, ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου You Gov, μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη και από όλο το πολιτικό φάσμα μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ εμφανίζονται δεκτικά σε ξενοφοβικά μηνύματα και «αυταρχικούς λαϊκισμούς».

Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται μια τεράστια δεξαμενή πιθανότατων υποστηρικτών της Λεπέν, του Φάρατζ, του Βίλντερς και λοιπών ακροδεξιών αλλά ακόμα και των απανταχού... Αδόλφων.

Η διαφαινόμενη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν πηγάζει από αυτή καθεαυτή την ιδεολογική της ταυτότητα. Αν δεν είχε ήδη διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος από τις πολιτικές στον ευρωπαϊκό χώρο, η όποια ενίσχυσή της θα ήταν αμελητέα. Όμως το κατάλληλο έδαφος ήδη υπάρχει. Έχει διαμορφωθεί από τις πολιτικές της λιτότητας, το δόγμα Σόιμπλε. Πολιτικές που ναρκοθετούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, διευρύνοντας τις ανισότητες, την περιθωριοποίηση σημαντικών τμημάτων, πολλαπλασιάζουν την ανέχεια και την ανασφάλεια.

Σε αυτό ακριβώς το υπόβαθρο έρχονται και «κουμπώνουν», όπως άλλωστε πάντα συμβαίνει, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Σε ένα παρόμοιο έδαφος στηρίχθηκε και η επικράτηση του Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, το δόγμα Σόιμπλε αποτελεί το δυνατό χαρτί της ακροδεξιάς. Είναι η μήτρα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Είναι πιθανότατο στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις να καταγραφεί μια δυναμική της Ακροδεξιάς. Εξέλιξη που θα θέσει σε τροχιά αντιδραστικοποίησης την Ευρώπη. Βεβαίως, η πορεία αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Όμως οι κατάρες προς τους ακροδεξιούς δεν αρκούν. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είναι ο απαραίτητος όρος για την ανακοπή αυτής της πορείας και της δημιουργίας συνθηκών για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλαγή των συσχετισμών που περνά μέσα από την πολιτική αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής Δεξιάς που πυρήνας της πολιτικής της είναι η λιτότητα.

Αυταπατάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι το συγκεκριμένο πολιτικό ρεύμα μπορεί να εγκαταλείψει τη μονεταριστική πολιτική που αποτελεί και το DNA του. Άρα η λύση βρίσκεται στη συγκρότηση ενός πραγματικού προοδευτικού πόλου. Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει και μπορεί να ενθαρρύνει τις διεργασίες προς προοδευτική κατεύθυνση που γίνονται τόσο στους Ευρωπαίους Πράσινους όσο και στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Το κρίσιμο σημείο είναι η στάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν το συγκεκριμένο πολιτικό ρεύμα συνεχίσει να στηρίζει πολιτικές τύπου Σόιμπλε ή αν θα απαγκιστρωθεί από αυτές κινούμενο προς τα αριστερά. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας μπορεί να γενικευθεί.

Άρθρο του Μάκη Κοψίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL