Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Τι ήταν τελικά ο Φιντέλ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι ήταν τελικά ο Φιντέλ;

Τα δημόσια πρόσωπα, πόσο μάλλον τα παγκόσμιας εμβέλειας, δικαιούνται μετά θάνατον να κριθούν έξω από την τρέχουσα πραγματικότητα, που με τη δράση τους ακόμα επηρεάζουν. Να κριθούν σαν πρόσωπα της Ιστορίας. Τι ήταν, επομένως, ο Φιντέλ Κάστρο; Ένας μεγάλος πατριώτης; Ένας ήρωας του κουβανέζικου λαού; Ένας νέος Μπολιβάρ ή μήπως ένας στυγνός δικτάτορας που βασάνισε τους συμπατριώτες του;

Ο Φιντέλ ήταν πάνω από όλα ένας μεγάλος επαναστάτης. Ήταν πάνω από όλα ο εμβληματικός ηγέτης που ανέτρεψε με το “σπαθί” του, δηλαδή με την ακατανίκητη δύναμη του εξεγερμένου λαού και τις ηγετικές του ικανότητες, το πιο διεφθαρμένο, δικτατορικό αμερικανόδουλο καθεστώς της εποχής. Εκείνο του Μπατίστα. Με τη νίκη της Επανάστασης το 1959, ο Μπατίστα φεύγει αφού πρώτα λεηλατεί το Δημόσιο Ταμείο της χώρας. Επί των ημερών του οι Κουβανοί γνωρίζουν την πιο στυγνή εκμετάλλευση, μια άκρως αυταρχική διακυβέρνση και την καταλήστευτη του εθνικού τους πλούτου από τις αμερικανικές εταιρείες. Η χώρα είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο μπορντέλο και ένα απέραντο καζίνο για τους πλούσιους Αμερικανούς.

Οι Κουβανοί είναι ένας λαός υπερήφανος και εξωστρεφής. Ένας λαός που μπορεί να στέκεται όρθιος, να τραγουδάει και να χορεύει, να είναι ευγενικός και ευαίσθητος ό,τι κι αν του συμβαίνει. Αγαπούν τη πατρίδα τους όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα.

Γνώριζαν από την πρώτη στιγμή της απελευθέρωσής τους , ότι δεν θα τους αφήσουν ήσυχους να κτίσουν μια νέα κοινωνία που θα στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γνώριζαν ότι η ανεξαρτησία τους θα πληρωθεί ακριβά. Κι αυτό γιατί η ελεύθερη Κούβα ήταν πρόκληση για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Πόσο εύκολο όμως ήταν στη γκρίζα περίοδο του διπολισμού και του Ψυχρού Πολέμου να αντέξει μια χώρα σαν την Κούβα τις συνεχείς πιέσεις και τις προκλήσεις από την άλλη πλευρά;

Από την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων μέχρι την κρίση των πυραύλων και στη συνέχεια το εμπάργκο, που επί πολλές δεκαετίες γονάτιζε τον λαό, όπως και τις πάνω από εξακόσιες απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο; Η αντιπαράθεση δύο στρατοπέδων σε βάση ψυχροπολεμική και η προσπάθεια συντριβής της επανάστασης δεν επέτρεψαν την ομαλή εξέλιξη της Κούβας στα ζητήματα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων...

Ασφαλώς όλοι εμείς που κάποτε φωνάξαμε “Κάτω τα χέρια από την Κούβα” παρακολουθήσαμε συγκλονισμένοι την πορεία της κουβανέζικης επανάστασης, ζήσαμε τον κομαντάντε Κάστρο σαν δικό μας ήρωα και αγωνιστή για την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη, ενδιαφερόμαστε για τη δημοκρατική εξέλιξη στο νησί με ενίσχυση των κατακτήσεων των εργαζομένων, με την οικονομία της σε τροχιά ανόδου.

Όλοι εμείς που πήραμε μέρος στις αποστολές των αλληλέγγυων στην Κούβα, των εθελοντών για τη στήριξη της επανάστασης, δεν αγιογραφούμε το πρόσωπο του Φιντέλ. Δεν κρύψαμε ποτέ την κριτική μας σε όσα αρνητικά διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι. Ξεκινούσαμε πάντα από την αφετηρία ότι ο σοσιαλισμός και η δημοκρατία είναι έννοιες αλληλένδετες.

Κομαντάντε Φιντέλ, πορεύσου ήσυχος στους νέους σου δρόμους.

Η Κούβα δεν θα μείνει χωρίς φίλους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL