Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο Ευρωπαίος κ. Ντ. Τραμπ

Ο Γάλλος υπουργός για το Διεθνές Εμπόριο Ματιάς Φεκλ, που τον Αύγουστο πίστευε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου E.E. - HΠΑ (ΤTIP) θα πρέπει να σταματήσουν, μόλις δύο μήνες μετά προχωρεί σε εικοσιτετράωρη παραίτηση «ατίθασων» Σοσιαλιστών βουλευτών - μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για να μην εκδοθεί ψήφισμα εναντίον της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τον Καναδά, της CETA.

Αμέσως μετά ο ίδιος τούς επανέφερε ως μέλη της Επιτροπής. Είναι ο ίδιος υπουργός σήμερα που πιστεύει ότι η CETA θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια γιατί η Ευρώπη «δεν έχει μέλλον αν η δημοκρατία μας δεν είναι εξαιρετικά ισχυρή» (sic). [...]

O Γάλλος Πράσινος ακτιβιστής εναντίον της παγκοσμιοποίησης και της συμφωνίας CETA, ευρωβουλευτής Μποβέ κρατείται από τις καναδικές αρχές για ώρες στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ τις μέρες που συζητείται η εμπορική συμφωνία, ενώ ο Γερμανός επίτροπος κ. Έτινγκερ, που έχει εκπαιδευτεί ως φιλελεύθερος στον ηθικό σχετικισμό του καπιταλισμού, χαρακτήρισε τη Βαλονία μια «μικροπεριφέρεια της Ε.Ε. που διοικείται από κομμουνιστές». [...]

Να σημειωθεί ότι η «κομμουνιστική» κυβέρνηση της Βαλονίας αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ανθρωπιστικό Κέντρο, το CDH, μια κοινοβουλευτική δύναμη που ανήκει στην πολιτική ομάδα του κ. Έτινγκερ (!). Δέκα μέρες άντεξε η αντίσταση των Βαλόνων. [...]

Την ίδια μέρα των αμερικανικών εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου, στην Ευρώπη ο κ. Ορμπάν και το συντηρητικό κόμμα του Fidesz δεν πήρε τις 133 ψήφους που απαιτούνταν για να περάσει μια προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση για την απαγόρευση της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ουγγαρία.

Και έχασε την πλειοψηφία επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την τροπολογία μόνο αν ο Ορμπάν καταργήσει ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να «αγοράζουν» τον δρόμο τους προς την Ουγγαρία αν πληρώσουν τουλάχιστον 300.000 ευρώ σε ομόλογα (!). Ακόμα και αυτή η τεράστια αποζημίωση για την εξασφάλιση ενός δρόμου διάσωσης των προσφύγων, για τους ακροδεξιούς Ούγγρους θεωρείται εχθρική πράξη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ πρόσφερε συνεργασία στον Ντ. Τραμπ υπενθυμίζοντας τις αξίες που συνδέουν τη Γερμανία και την Αμερική, που είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, το φύλο, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή τις πολιτικές τάσεις (!).

Ο κ. Τραμπ, όμως, που θα μάθει ότι το όλον δεν είναι μεγαλύτερο από τα μέρη στην Ευρώπη σήμερα, μπορεί να περάσει τη βαθιά θάλασσα που μας χωρίζει και να συνδράμει ως Ευρωπαίος πολίτης. Θα έχει και αυτός μερίδιο στην ιστορία της δημοκρατίας σε αυτή την Ευρώπη.

Ο δικός του τοίχος απέναντι στους φτωχούς Μεξικανούς μετανάστες θα συναντήσει τον 13 μέτρων ύψους πέτρινο τοίχο στο Neuperlach Sud, έξω από το Μόναχο, που έχτισε ο δήμος για να απομονώσει 168 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την τοπική κοινωνία γιατί, όπως είπαν οι κάτοικοί της, η γειτνίαση με τα προσφυγόπουλα έριχνε την τιμή των ακινήτων τους.

* Απόσπασμα άρθρου της Θεοδώρας Σταθούλια, 17.11.2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL