Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Γ. Μουζάλας: Ν.Δ. και τοπική αυτοδιοίκηση υπονομεύουν τις λύσεις για το προσφυγικό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: Ν.Δ. και τοπική αυτοδιοίκηση υπονομεύουν τις λύσεις για το προσφυγικό (Video)

https://www.youtube.com/embed/rwRv_2k67PA

Πιο συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Χίο ο κ. Μουζάλας τόνισε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι «έχουμε λύση που εμποδίζεται πάνω από ένα μήνα τώρα γιατί οι δημοτικές αρχές ενώ αρχικά είχαν συμφωνήσει τώρα δεν την αποδέχονται. Η λύση ήταν να φτιαχτεί καταυλισμός στο Χαδά». Υπήρχε πρόταση του δήμου εξήγησε ο υπουργός, την οποία αποδεχθήκαμε και βρήκαμε το κονδύλι για την υλοποίησή της.

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «ο Δήμος κάνει λάθος», οι άνθρωποι κουράστηκαν μεν από τις δυσκολίες της κατάστασης, αλλά έγινε «συστηματική δουλειά από ακροδεξιά και ρατσιστικά στοιχεία», ώστε να δημιουργηθεί αυτό το αδιέξοδο.

Καλύτερες δομές για τους πρόσφυγες και κλειστά κέντρα

Επίσης όπως υπογράμμισε, αποκρύπτεται από τους νησιώτες ότι αν φύγουν οι πρόσφυγες από το νησί και πέσει η συμφωνία θα έρχονται κάθε βράδυ νέοι πρόσφυγες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι παλιότερα κάθε βράδυ κατέφθαναν ως και 2.000. Οι άνθρωποι θα μένουν στα νησιά. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να φτιαχτούν καλύτερα οι δομές και εργαζόταν σε αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικό είναι ότι η Χαδά ήταν έτοιμη και υπονομεύτηκε από τη συγκεκριμένη στάση της Τ.Α.

Την ερμηνεία αυτή στη συμφωνία, ότι πρέπει να παραμένουν οι άνθρωποι στα νησιά, δεν την κάνει η κυβέρνηση αντιπαρήλθε τις κατηγορίες ο κ. Μουζάλας αλλά την επιβάλει η Ε.Ε., η Τουρκία και ο επίτροπος κ. Αβραμόπουλος που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.  Αν δεν υπήρχε η συμφωνία θα είχαμε 150.000 επιπλέον πρόσφυγες επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Μουζάλας υπεραμυνόμενος της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι ροές έχουν μειωθεί σε συντριπτικό βαθμό όταν από 2.000 που έρχονταν στη Χίο σήμερα παραδέχεται ο δήμαρχος της ότι ήρθαν 25. "Το παραμύθι ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι εκτός της συμφωνίας να σταματήσει" πρόσθεσε ο υπουργός.

«Μας κατηγορούν ότι πρέπει να φτιαχτούν κλειστά κέντρα, τα οποία όμως μας εμποδίζουν να τα φτιάξουμε» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό ζήτημα. «Γιατί εμποδίστηκε η κυβέρνηση να φτιαχτεί το camp ενώ ήταν έτοιμο; 3.5 εκ. ευρώ πήραμε για να φτιάξουμε το Χαδά» αναρωτήθηκε.

Ο Δήμαρχος Χίου που παρενέβη στην εκπομπή μίλησε για «έλλειψη εμπιστοσύνης» της χιώτικης κοινωνίας προς την κυβέρνηση ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν παραδέχεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για «εθνικό κίνδυνο».

"Κάνει λάθος ο Δήμαρχος Χίου"

Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι «επί ενάμιση χρόνο έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά ωστόσο έχει λάθος ο δήμαρχος» ωστόσο αντιπαρήλθε τα περί απαξίωσης του Δήμου καθώς ο ίδιος είχε βάλει άνθρωπο του Δήμου στη Βιάλ, όπως είπε, ενώ τα χαρτιά της συμφωνίας τα είχε λάβει ο δήμαρχος Χίου και ήταν ενήμερος, από το υπουργείο.

"Ο δήμαρχος έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης" δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί 2.000 άνθρωποι από τη Χίο στην ενδοχώρα. «Δεν αργήσαμε και ο δήμαρχος το ξέρει καθώς έπρεπε να γίνει μελέτη ότι η Χαδά μπορούσε να δεχθεί στρατόπεδο, πήρε δυόμισυ μήνες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου» πρόσθεσε τονίζοντας ότι: "Δεν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην κοινωνία της Χίου, εγκλωβίστηκαν σε ένα ψευδές σύνθημα".

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει κλειστά κέντρα στα νησιά και η Ν.Δ. υποκινεί τις καταστάσεις να μην τις φτιάξουμε. «Υπήρχε κλειστό κέντρο στη Χίο και η Εκκλησία έκανε ασφαλιστικά μέτρα. Κλειστό κέντρο στη Χίο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Θα το κάνουμε. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη συναίνεση» είπε εξηγώντας ότι οι  καινούργιες ροές έχουν κατά το 70% παράτυπους μετανάστες. Για να γίνει ωστόσο, ο διαχωρισμός τους πρέπει να φτιαχτούν κέντρα, ώστε να πάνε από τη μια μεριά, οι οικογένειες και από την άλλη οι παράτυποι μετανάστες.

Παραδέχθηκε ότι καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες του ασύλου. «Το άσυλο είναι τεκμηριωμένο διεθνώς πράγμα και έχει με τους δικούς του ρυθμούς. Έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων για το άσυλο στα νησιά». Ενώ όπως είπε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο την κατάχρηση του δικαιώματος του ασύλου. "Όποιος έρθει στην Ελλάδα ζητάει άσυλο, το 97% όσων έρχονται ζητούν άσυλο".

Με παρέμβασή του ο βουλευτής τη Ν.Δ. κ. Αθανασίου εξέφρασε την άποψη του κόμματός του που υποστηρίζει όπως να γίνουν κλειστά κέντρα κράτησης, «όπου σηκώνει και όχι σε βάρος μόνο των νησιών" Χ. Αθανασίου.

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τον κ. Αθανασίου να πείσει τους ηγέτες της Ε.Ε. οι οποίοι κατά 70% ανήκουν στο λαϊκό κόμμα να αλλάξουν την απόφαση τους γιατί η κυβέρνηση δεν ευθύνεται σε αυτό. «Θα πάρουμε μέτρα για τα νησιά ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» είπε κλείνοντας, ενώ για άλλη μια φορά τόνισε ότι πρέπει «να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διατηρηθεί η συμφωνία».

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL