Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Με βαρκουλάκι στις Βρυξέλλες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Με βαρκουλάκι στις Βρυξέλλες!

Η ηλικιωμένη γυναίκα παρακολουθούσε με ιδιαίτερη ένταση τη θεατρική παράσταση «Το βαρκουλάκι», μια δραματοποιημένη εκδοχή για την Κατοχή και την προσφυγιά, η οποία βασίστηκε σε αφήγηση της 94χρονης Ικαριώτισσας Αργυρώς Τρυπουλά.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Βατούγιος, στην κονσόλα των φώτων, δίπλα στο κοινό, ακούγοντας τα σχόλιά της, κατάλαβε: Ήταν και εκείνη μέσα στο βαρκουλάκι, κι έμενε στη δίπλα ακριβώς σκηνή από την Αργυρώ!

Η συγκλονιστική περιπέτεια της νεαρής τότε Ικαριώτισσας, η φυγή από το νησί προς τα Μικρασιατικά παράλια, ξαναζωντάνεψε απρόσμενα, με ένα ιδιότυπο σμίξιμο όσων αποκαλύπτονταν στη σκηνή και όσων διαδραματίζονταν, ψιθυριστά, στο ακροατήριο!

«Η Ιστορία όχι απλώς κάνει κύκλους αλλά πολλές φορές αυτοί οι κύκλοι έχουν την ανάποδη φορά» μας λέει ο σκηνοθέτης. «Από τις ίδιες ακτές που σήμερα δυστυχισμένοι άνθρωποι ξεβράζονται ή καταλήγουν για να σωθούν, πριν μερικά χρόνια έφυγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας -για να σωθούν κι αυτοί- ακολουθώντας την ακριβώς αντίστροφη πορεία. Όχι πριν χιλιάδες χρόνια. Μόλις χτες. Οι δικοί μας άνθρωποι, που κάποιοι από αυτούς ακόμα ζουν».

Την αφήγηση της Αργυρώς Τρυπουλά κατέγραψε η Ευφροσύνη Κουτσούτη για λογαριασμό του Κέντρου Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Δράσης Ικαρίας. Τον δραματοποιημένο θεατρικό μονόλογο ερμήνευσε η Ηλέκτρα Τσακαλία σε παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στο metamatic:taf, στο πλαίσιο του àrtεις; fest, το οποίο οργάνωσε το διαδικτυακό περιοδικό ikariamag. Σε σχετική συνέντευξή της η πρωταγωνίστρια είχε μιλήσει για κείμενο με δύο τινάγματα: ένα προς τη μνήμη, ένα προς τη λήθη («Αυγή», 18.12.15, /article/10971/6116244/arteis-trion-geneon-ikariake-paradose-se-perimenei-#).

Αύριο «Το βαρκουλάκι» θα παρουσιαστεί στην πρωτεύουσα του Βελγίου, με γαλλικούς υπότιτλους, στις «Ημέρες Ικαρίας», τις οποίες διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Ικαρίας στις Βρυξέλλες.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στο δημοφιλές εστιατόριο PHILEMA των Βρυξελλών με ικαριώτικες συνταγές από τον Μάνο Μακρυγιαννάκη, την Καλλιόπη Καρναβά και τον Νίκο Κουντούπη.

Το αφιέρωμα συνοδεύεται από μουσικές βραδιές, μαθήματα παραδοσιακού χορού από τη Χριστιάνα Κατσαρού και ικαριώτικο πανηγύρι (όχι, θα έλειπε!), με «Πράμνειο Οίνο» και με την ορχήστρα του Νίκου Πλάκα. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του αφιερώματος, θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού «LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα». Αναφέρεται στην πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος στο Κολοράντο της Αμερικής το 1914, και στην άγνωστη συμβολή των Ελλήνων.

Όλα τα έσοδα των εκδηλώσεων θα διατεθούν σε κοινωνικά έργα και ιδιαίτερα στην ενίσχυση της τοπικής οργάνωσης «Βοήθεια στο σπίτι», που φροντίζει τους υπερήλικους του νησιού.

Το βαρκουλάκι δεν κρύβει τούτη τη φορά μέσα του πρόσφυγες. Μεταφέρει Ικαριώτες δημιουργούς και παραγωγούς, για να προβάλουν το νησί και να συγκεντρώσουν πόρους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL