Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται

Σε καιρούς ευημερίας η έννοια του ενεργού και σκεπτόμενου πολίτη ήταν αντικείμενο φιλοσοφικών συζητήσεων. Ήταν κάτι αόριστο, που θα έπαιρνε υποτίθεται σάρκα και οστά μέσα από «δεξαμενές σκέψεων» (think tanks).

Λίγα χρόνια πριν από την «κρίση», σε ένα από τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Αθηνών 100 και πλέον φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ εξετάζονταν σε μάθημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και συγκεκριμένα σε μία και μόνη ερώτηση: «Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος». Οι 99 βαθμολογήθηκαν με 5 έως 7 (ανάλογα με το πόσο είχαν διαβάσει) και απάντησαν βάσει όσων έγραφε το βιβλίο. Ο 1 βαθμολογήθηκε με 10, γιατί έγραψε την εκτίμησή του σύμφωνα με αυτά, που ως πολίτης αντιλαμβανόταν. Έτσι, πάνω στα φοιτητικά έδρανα είχε μόλις διατυπωθεί εμπράκτως το πού χωλαίνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ένας μόνο «ξεβολεύτηκε», γιατί θα μπορούσε άλλωστε να κοπεί. Σκέφτηκε, έκρινε κι έγραψε. Οι 99 ακολούθησαν τον κανόνα.

Πριν από λιγότερα χρόνια και αφού είχαμε μπει ήδη στο Μνημόνιο, μια γυναίκα γύρω στα 50 και μια άλλη λίγο κάτω από τα 30, άγνωστες, συνταξίδευαν και συζητούσαν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Προφανώς η νεαρότερη είχε τη φλόγα των νέων ανθρώπων, που θέλουν και πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Η κυρία στα 50 κάτι ήταν μία γυναίκα με δικό της σπίτι και κτήμα με ελιές στη Μυτιλήνη. Ζούσε όμως στην Αθήνα, στην πλατεία Αττικής σε κάποιο υπόγειο διαμέρισμα, κάπνιζε τσιγάρα του 1 ευρώ από τη Στουρνάρη και φρόντιζε ηλικιωμένους (χωρίς να είναι νοσηλεύτρια) για τα προς το ζην. Για τα οικιακά της προσλάμβανε κάποια γυναίκα να τη βοηθάει, καθώς ήταν «καλοαναθρεμμένη», όπως έλεγε, και χρειαζόταν βοήθεια. Θέση της για την κατάσταση στη χώρα ήταν «Θέλω να γίνουν όλα όπως πριν χωρίς να κάνω εγώ κάτι».

Πριν από κάποιους μήνες δύο συμπολίτες διαφωνούσαν για ένα γλωσσολογικό ζήτημα. Ο ένας είχε κάποιες γνώσεις σε ζητήματα γλωσσολογίας. Ο άλλος δεν είχε καν γνώσεις σύνταξης και γραμματικής. Ο δεύτερος λοιπόν επέμενε στη λάθος πεποίθησή του, γιατί α) «Η πλειοψηφία ακολουθεί το λάθος, άρα αυτό γίνεται αυτομάτως και σωστό» και β) «Αυτό που λες εσύ είναι κουραστικό και δύσκολο. Δε γίνεται να μιλάμε έτσι». Δεν ήθελε να ξεβολευτεί και να μάθει σωστά τη γλώσσα του, το μέσο επικοινωνίας με τους υπόλοιπους συμπολίτες του.

Όλα αυτά είναι γνωστά και αυτονόητα. Ομοίως και το ότι σήμερα ο ενεργός πολίτης είναι αναγκαίος, αλλά δυσεύρετος. Όμως, μιλώντας «εκτός ύλης», καμιά φορά και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL