Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Η ξαφνική σταύρωση της συναίνεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ξαφνική σταύρωση της συναίνεσης

Νιώσαμε μεγάλη έκπληξη παρακολουθώντας τη συνέντευξη τού μέχρι χθες μετριοπαθούς και συναινετικού αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΪ. Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας... Δυστυχώς, ο τρόπος του είχε πολύ μικρές διαφορές από τον τρόπο αυτών που ο Ιησούς στηλίτευε με τον θείο λόγο του.

Ζούμε στιγμές που οι αξίες για τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας ανθρώπων πληγώνονται βαθιά από τη συμπεριφορά πολλών ευρωπαϊκών κρατών στο προσφυγικό πρόβλημα. Αυτές τις δύσκολες μέρες είναι επιτακτική η ανάγκη για την κατανόηση των προβλημάτων αυτών που βασανίζονται, που είναι διαφορετικοί, ξένοι, πρόσφυγες.

Απορεί κανείς όταν ακούει ότι ο σεβασμιότατος προκαθήμενος της ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας μιλάει για κίνδυνο εξισλαμισμού και για μόλυνση της φυλετικής καθαρότητας των Ελλήνων. Από ποιους; Από τους αποδιωγμένους από τις πατρίδες τους συνανθρώπους μας;

Απορεί επίσης όταν ακούει ότι ο αρχιεπίσκοπος αντιδρά στο χτίσιμο τεμένους. Ανάμεσα στις χιλιάδες εκκλησίες και εκκλησάκια της πατρίδας μας (που τα περισσότερα παραμένουν κλειστά), είναι σίγουρο ότι δεν θα έβλαπτε η δημιουργία κάποιων θρησκευτικών χώρων για να μπορούν να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι συνάνθρωποί μας. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ιησούς έλεγε: Εγώ είμαι αυτός που δεν έχει πού να γύρει το κεφάλι του. Εγώ είμαι ο ξένος. Εγώ είμαι ο κυνηγημένος. Εγώ είμαι ο πρόσφυγας.

Θα ήταν υπέροχο αν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας πρωτοστατούσε υποστηρίζοντας τον υπουργό Παιδείας στο αληθινά θεάρεστο έργο της δημιουργίας ενός ουσιαστικού μαθήματος Θρησκειολογίας. Αντίθετα, τον κατηγόρησε, απολύτως άδικα, για ασυνεπή και ανειλικρινή συμπεριφορά. Κι αυτό γιατί ίσως το μόνο λάθος του ήταν ότι είπε μερικές αλήθειες για κάποιες συμπεριφορές της Εκκλησίας που δυστυχώς πονούν.

Αυτό που πρέπει να μας φοβίζει δεν είναι ο κίνδυνος απώλειας της εθνικής καθαρότητας από τους πρόσφυγες, ούτε η απώλεια της πίστης των μαθητών, αλλά η απώλεια της ανθρωπιάς μας! Και εδώ η Εκκλησία θα έπρεπε να προσέξει κάποιες από τις θέσεις της.

«Πρέπει να ακτινοβολούμε την αγάπη του Ιησού στους πρόσφυγες, που μπορεί να μην είναι ορθόδοξοι, αλλά σίγουρα είναι άνθρωποι» όπως επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Μήπως έχει δίκιο, σεβασμιότατε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL