Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Avgileaks / Καταλληλότερος και στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Avgileaks / Καταλληλότερος και στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι Αμερικανοί δημοσκόποι όταν στις τελευταίες έρευνες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης κατακτούσε την πρωτιά.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις τελευταίες έρευνες, μαζί με το ερώτημα “Τραμπ ή Χίλαρι” σκέφτηκαν να βάλουν στα μισά ερωτηματολόγια την ερώτηση “Πείτε μας αυθόρμητα ποιος θα νικήσει τις αμερικανικές εκλογές”.

Ενώ στην πρώτη βγήκαν τα γνωστά αποτελέσματα στη δεύτερη ερώτηση πρώτος με διαφορά βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί πολίτες έδωσαν στον Κυριάκο 65,9%, στη Χίλαρι 17,6% και στον Τραμπ 16,5%.

Σημασία έχουν όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, αφού το 59% των Αμερικανών ψηφοφόρων είπαν το όνομά του (Kiriakosh Mitsotakish), ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν: “the greek guy with the japanese name, Mitso-takish”.

Από τη Ν.Δ. δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση στα σοκαριστικά στοιχεία από την Αμερική, ωστόσο πηγές από το Μοσχάτο επέμεναν ότι “πρώτη επιλογή του προέδρου είναι σταθερά η Ελλάδα” και συμπλήρωναν με νόημα ότι “κι άλλες χώρες ψηφίζουν Μητσοτάκη. Όσο κι αν η περίπτωση των ΗΠΑ είναι διαφορετική, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τις γεωπολιτικές ισορροπίες”.

Πολιτικοί αναλυτές από το Facebook και σχολιαστές του γνωστού think tank Twitter Trolls επισημαίνουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι από τους λίγους πολιτικούς που κάνουν πλέον διεθνή καριέρα και σημείωναν με νόημα την περίπτωση της Γερμανίας, όπου έρχεται σταθερά δεύτερος πίσω από τον Β. Σόιμπλε στην ερώτηση “Μετά τη Μέρκελ ποιος” και της Βρετανίας όπου η κοινή γνώμη τον έχει μέσα στην πεντάδα των πολιτικών που θεωρεί ως ικανούς να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι μετά το Brexit.

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη μετά τις ΗΠΑ είναι πάντως η γερή είσοδος του Άδωνι Γεωργιάδη στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης σε σχεδόν όλα τα πρώην ανατολικά κράτη. Από το Βουκουρέστι έως την Εσθονία και από τη Λετονία έως την Ουγγαρία. Χαμηλά ποσοστά έχει μόνο στη Λευκορωσία και στο Ουζμπεκιστάν κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν κάποιοι, υπάρχουν ακόμη ισχυροί κομμουνιστικοί πυρήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL