Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μια σούπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια σούπα

Τις μέρες που έκανε κρύο θέλησα ένα βράδυ να φάω μια σουπίτσα. Δεν είχα τίποτα άλλο και έρευνα στα ράφια αποκάλυψε κοτόσουπα πασίγνωστης μάρκας. Κοίταξα τα συστατικά, σπάνια το κάνω, και έκπληκτος τι είδα; Η περιεκτικότητα σε κοτόπουλο ήταν μόλις 1,1% και μάλιστα σε λίπος κοτόπουλου, όχι κρέας! Μας κοροϊδεύουν δηλαδή...

Μικρή έρευνα σε σούπερ μάρκετ έφτασε για να διαπιστώσω ότι σε όλες τις μάρκες η περιεκτικότητα ήταν περίπου ίδια. Οπότε ένθερμα συνιστώ να αγοράσετε κοτόπουλο και να το βράσετε με μυρωδικά. Αν θέλετε μόνο σούπα το σουρώνετε.

Η ανακάλυψη με παρακίνησε να κοιτάξω και άλλα συστατικά συσκευασμένων τροφίμων. Κοίταξα το μπέικον γνωστής ελληνικής εταιρείας και βρήκα πως περιείχε νιτρώδη άλατα. Για τα νιτρώδη, που δίνουν το ωραίο ροζ στα αλλαντικά, υπάρχουν πολλά λήμματα στο Ίντερνετ, συνήθως αντιφατικά. Έτσι περιορίζομαι να παραθέσω γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως:

«Πιθανώς τα νιτρώδη είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Μάλιστα, ο ΠΟΥ πηγαίνει ακόμη πιο μακριά διαπιστώνοντας ευθέως πως τα αλλαντικά είναι:

«Καρκινογόνα για τον άνθρωπο»

Τα παραπάνω είναι κάπως γνωστά. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως πέραν του καταλόγου των συστατικών στις συσκευασίες έτοιμων τροφίμων, αυτές που για να διαβάσεις θέλεις μεγεθυντικό φακό, υπάρχουν προτάσεις να τυπώνονται στις συσκευασίες γράμματα και χρώματα που να δείχνουν τη θρεπτική αξία του περιεχομένου.

Η πρόταση ευρωπαϊκών καταναλωτικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων, είναι να υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα, με διαβαθμίσεις, τα γράμματα από Α-πράσινο, το καλύτερο σε θρεπτική αξία, έως το Ε-κόκκινο, το λιγότερο καλό. Π.χ. τα γλυκά θα έχουν 50% κόκκινο και άλλα χρώματα έως το 100%, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά 70% πράσινο κ.ο.κ.

Κι αυτό για να ξεπεραστεί η σημερινή αναγραφή των συστατικών τα οποία όχι τυχαία είναι τυπωμένα με μικροσκοπικά γράμματα που δεν διαβάζονται, ενώ πρέπει να είσαι χημικός για να τα κατανοήσεις.

Φυσικά, σφοδρή είναι η αντίδραση της βιομηχανίας τροφίμων. Στη Γαλλία η ANIA (Εθνική Ένωση Αγροτροφικών Βιομηχανιών) θεωρεί ότι με τα χρώματα θα «στιγματίζονται» τα προϊόντα.

Αντιθέτως, οι καταναλωτικές οργανώσεις πιστεύουν πως με τη νέα χρωματική σήμανση θα προστατεύεται η δημόσια υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL