Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Λευκός καπνός από το προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου: / Λευκός καπνός από το προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου: Πολιτική εξομάλυνση ή πυροδότηση νέας έντασης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευκός καπνός από το προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου: / Λευκός καπνός από το προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου: Πολιτική εξομάλυνση ή πυροδότηση νέας έντασης;

Ο Μισέλ Αούν, ηγέτης του ισχυρότερου χριστιανικού κόμματος εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στήριξη του σουνιτικού κόμματος

Οι πολεμικές συγκρούσεις και καταστροφές στη Συρία και στο Ιράκ, τα τελευταία χρόνια, επισκίασαν τα πολιτικά γεγονότα του Λιβάνου, που στο διάστημα 1975-1990 είχε σχεδόν μονοπωλήσει το διεθνές ενδιαφέρον, με έναν από τους πιο μακροχρόνιους και πολύπλοκους εμφύλιους πολέμους. Κι αυτό παρ' όλο που την τελευταία πενταετία η χώρα βρίσκεται πάλι στη δίνη μιας μεγάλης κρίσης, ενώ εδώ και δυόμιση χρόνια δεν είχε πρόεδρο.

Η νέα κρίση στον Λίβανο είναι αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία. Οι μάχες στη γειτονική του χώρα, που ξέσπασαν στα μέσα του 2011, εκδηλώθηκαν αμέσως στον Λίβανο σαν αιματηρή σεκταριστική θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ των σιιτών υποστηρικτών του συριακού καθεστώτος και σουνιτών υποστηρικτών των αντιπάλων του, με επίκεντρο τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του και προπύργιο των ακραίων σουνιτών (σαλαφιστών), την Τρίπολη. Η φύλαξη των συνόρων με τη Συρία είναι ελλιπής. Οι τζιχαντιστές είναι μέσα στη χώρα, με προνομιούχα περιοχή δράσης τα περίχωρα της βόρειας συνοριακής σουνιτικής πόλης Άρσαλ. Toν Αύγουστο του 2014, εξαπέλυσαν πολύνεκρη επίθεση ενάντια σε αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες της περιοχής και συνέλαβαν είκοσι εννέα αιχμαλώτους. Τέσσερις απ' αυτούς εκτελέστηκαν. Οι οικογένειες των συλληφθέντων είχαν στρατοπεδεύσει σε σκηνές στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού, απέναντι από το Μεγάλο Τζαμί, διαμαρτυρόμενοι και προσπαθώντας να πιέσουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. Έπρεπε να περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος για να ελευθερωθούν τον Δεκέμβριο του 1915 οι δεκαέξι αιχμάλωτοι της Αλ Νόσρα (Παρακλάδι της Αλ Κάιντα), ενώ για τους άλλους εννέα που έχουν πέσει στα χέρια του ISIS ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες. Ξεπερνούν τους 800 τα θύματα των βιαιοτήτων της τελευταίας πενταετίας.

Αλλά και η θητεία της Βουλής, που έχει λήξει από το 2013, παρατάθηκε αυτοβούλως λόγω των εκτάκτων συνθηκών μέχρι το 2017, ενώ η πρόβλεψη του Συντάγματος για ισοκατανομή των εδρών μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών (64-64) δεν ανταποκρίνεται πλέον στη θρησκευτική ταυτότητα του Λιβάνου, δεδομένου ότι η αντίστοιχη αναλογία στον λαό του εκτιμάται σήμερα σε 60% προς 40%. Σ' αυτό το κλίμα, η αδυναμία εκλογής προέδρου δημιουργούσε ένα εκρηκτικό μείγμα στα θεμέλια της χώρας.

Τον Μάιο του 1914 έληξε η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το εθνικό συμβόλαιο του 1943, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι χριστιανός μαρωνίτης, ενώ η εκλογή του, σύμφωνα με το Σύνταγμα, γίνεται από το Κοινοβούλιο. Δικαιωματικός υποψήφιος ήταν ο μαρωνίτης Μισέλ Αούν, ηγέτης του ισχυρότερου χριστιανικού κόμματος, του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος. Αυτός είχε εξασφαλίσει και την υποστήριξη της σιιτικής Χεσμπολάχ, που, εκτός από πολιτικό κόμμα, είναι και μια ένοπλη οργάνωση που μάχεται στη Συρία στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, με την οποία, καθώς και με άλλους σιίτες και μικρότερα κόμματα, έχει συμπτύξει τη φιλοσυριακή πολιτική συμμαχία 8 Μαρτίου. Την εκλογή όμως εμπόδιζε η αντίπαλος πολιτική συμμαχία, η αντισυριακή 14 Μαρτίου στην οποία μετέχουν το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το σουνιτικό Κίνημα για το Μέλλον που ηγέτης του είναι ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, και τα χριστιανικά κόμματα που έλκουν την καταγωγή τους από τους πρώην φαλαγγίτες. Η ''14 ΜΑΡΤΊΟΥ'' που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του δυτικού παράγοντα, ζητάει σταθερά τον αφοπλισμό της Χεσμπολάχ και την απόσυρσή της από τα μέτωπα της Συρίας, γιατί στην παρουσία της εκεί αποδίδει την κύρια ευθύνη για τη δράση των τζιχαντιστών στον Λίβανο. Επί δυόμιση χρόνια και παρά τις σαράντα πέντε συνόδους της Βουλής, η χώρα παρέμενε ακέφαλη.

Τελικά, στις 31 Οκτωβρίου, το σουνιτικό κόμμα ψήφισε τον Μισέλ Aούν, που εξελέγη πρόεδρος με 83 ψήφους, επί συνόλου 127 (L'Orient le jour). Τα ερωτήματα είναι πολλά. Τι άλλαξε σ' αυτή την τελευταία ψηφοφορία; Τα κόμματα του Λιβάνου, θα σταματήσουν να ετεροπροσδιορίζονται με επίκεντρο τη Συρία; Άνοιξε ο δρόμος της πολιτικής εξομάλυνσης; Μήπως η Χεσμπολάχ, που κατάφερε να εκλέξει τον εκλεκτό της, θα βρεθεί τελικά στο περιθώριο; Τι ρόλο έπαιξαν σ' αυτή την εξέλιξη οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, προστάτιδα όλων των σουνιτών; Τι υποσχέθηκε ο Μισέλ Αούν στους σουνίτες για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους; Θα προσπαθήσει με τη συμπαράστασή τους να αφοπλίσει τη Χεσμπολάχ; Με δεδομένο ότι η Χεσμπολάχ έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ποιες θα είναι οι συνέπειες από κάτι τέτοιο και πόσο θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην περιοχή; Μήπως στον Λίβανο θα κλιμακωθεί η ένταση και η αντιπαράθεση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας; Τίποτα δεν αποκλείεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL