Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δεν είναι καλό, δεν είναι κακό. Είναι νέο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δεν είναι καλό, δεν είναι κακό. Είναι νέο

Το κανάλι RT μέσω της εφαρμογής Facebook Live είχε ζωντανή μετάδοση των μαχών για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο δήμαρχος του Καλίνιγκραντ Αλεξέι Ζαλιβάνσκι, μέσω εκτενούς ανάρτησής του, ανακοίνωσε την πώληση του δημαρχιακού μεγάρου ελλείψει πόρων προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της δημοτικής αρχής και να εξασφαλίσει χρήματα για σχολεία, όπως έταξε προεκλογικά. Ένα ελληνικό θεματικό κανάλι λειτουργεί στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και προβάλλει συνταγές μαγειρικής του ενός λεπτού.

Ζούμε τις απαρχές της διάδοχης εποχής της Βιομηχανικής Επανάστασης, του Internet of Things (IoT). Ήδη στην πρωτεύουσα των τεχνολογικών εξελίξεων, το Χονγκ Κονγκ, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται σεμινάρια, ημερίδες, εκθέσεις με θέμα την φορέσιμη και την έξυπνη τεχνολογία, αλλά, κυρίως, αυτό που περιγράφεται σε δυστοπικά μυθιστορήματα και είναι ήδη πραγματικότητα. Μέσω μίας κεντρικής συσκευής, κάποιος είναι σε θέση να ελέγξει το σύνολο των οικιακών του συσκευών.

Εικόνες μάχης μπήκαν στο σπίτι χιλιάδων Αμερικανών μέσω της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, αν και όχι “live”, όπως τώρα. Σήμερα μπαίνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Είναι μάλιστα και διαδραστικός, αφού κάποιος μπορεί να κάνει «like», «κοινοποίηση» ή και «comment».

Αυτό που συνέβη τότε άλλαξε το είδος της ενημέρωσης (ήδη από το '70 στο εξωτερικό, από το '89 στην Ελλάδα). Θεωρητικά ό,τι κακό επρόκειτο να συμβεί στην ενημέρωση, συνέβη ήδη: Infotainment. Αυτό το οποίο γνωστοί κοινωνιολόγοι χαρακτήρισαν ως κατάντια της ενημέρωσης, έγινε «ο» τρόπος λειτουργίας. Στην Ελλάδα τότε δεν το έλεγαν infotainment, αλλά «Τα 3 εις -μα της δημοσιογραφίας».

Δημοσιογραφία - Δεοντολογία - Ηθική - Ενημέρωση. Μεγάλες κουβέντες, μεγάλες συζητήσεις. Ίσως να φοβούνται, όπως και όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα ιστολόγια (blogs) και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, ότι θα επηρεαστεί η εξέλιξη της δημοσιογραφίας ως εργασιακός τομέας. Είναι άλλωστε σαφώς φτηνότερη η λειτουργία ενός διαδικτυακού καναλιού που στοχεύει στην απλή μετάδοση μιας πληροφορίας. Ούτε γραφεία, ούτε μοντάζ, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε πολλοί τεχνικοί, μόνο html, java και άλλες γλώσσες προγραμματισμού.

Αν λοιπόν κοιτάζοντας το «θολό τοπίο της ενημέρωσης» ανησυχεί κανείς για τα μέσα, μάλλον θα πρέπει να στρέψει τους προβληματισμούς του αλλού: Στον τρόπο λειτουργίας τους. Κι αν αυτό είναι κατανοητό σε έναν απλό πολίτη, δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό σε κάποιον επιχειρηματία, που προς το παρόν διαθέτει από χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια ευρώ για ένα μέσο.

Το παλιό πέθανε, αλλά το νέο γεννιέται δειλά- δειλά (παραφράζοντας τον Γκράμσι) χωρίς να φαίνεται αν είναι καλό ή κακό. Είναι απλώς νέο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL