Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το ΣΤΕ, ο Κυριάκος και οι... εξευτελισμένοι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΣΤΕ, ο Κυριάκος και οι... εξευτελισμένοι!

Το 1989 η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Τζανετάκη αποφάσισε να ανοίξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να εκπέμπουν ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με πρώτον τον Αθήνα 9.84 του Δήμου Αθηναίων επί δημαρχείας Μιλτιάδη Έβερτ. Η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν πως δικαίωμα εκπομπής είχαν μόνο οι εκδότες εφημερίδων. Πέντε εκδότες, Λαμπράκης, Τεγόπουλος Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης (είχε τότε τη “Μεσημβρινή”) και Μπόμπολας, συνασπίστηκαν και έστησαν το Mega. Ο Κυριακού δεν ήταν εκδότης και είχε πρόβλημα. Πρόβλημα που λύθηκε με τη συμμετοχή (ορισμένου χρόνου) στο σχήμα του Χρ. Καλογρίτσα, που τότε ήταν εκδότης της “Πρώτης”. Να θυμίσω ότι κάθε εκδότης είχε δικαίωμα συμμετοχής σε μόνο ένα κανάλι. Ο Βαρδινογιάννης στη συνέχεια το παραβίασε και, ενώ είχε συμμετοχή στο Mega, απέκτησε και δεύτερο κανάλι, αγοράζοντας το κανάλι του Κουρή, το οποίο μετονόμασε σε Star. Από εκεί και πέρα, έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Όποιος ήθελε, και είχε φυσικά τον τρόπο με την πολιτική εξουσία, έστηνε κανάλι, το οποίο μάλιστα το έβαζε και στο Xρηματιστήριο την περίοδο της ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη!

ΟΛΟ αυτό το αλισβερίσι των εξουσιών πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής δεν θα άντεχε εάν στο κόλπο δεν έβαζαν και το τραπεζικό σύστημα που χορηγούσε αφειδώς δάνεια που δύσκολα θα μπορούσαν να αποπληρωθούν. Αυτό ήταν και το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής. Όλο αυτό το σύστημα, το οποίο ποτέ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν (με εξαίρεση την αποτυχημένη απόπειρα των Καραμανλή - Ρουσόπουλου το 2004) κάνοντάς το νόμιμο, κρίθηκε το 2010 από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικό. Η πολιτική εξουσία έγραψε την απόφαση του ΣτΕ στο χιόνι και το καθεστώς της παρανομίας συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ του 2010. Και έρχεται λοιπόν το ίδιο το ΣτΕ και κρίνει τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό, διότι -λέει- δεν ανέλαβε τη διαδικασία της αδειοδότησης το ΕΣΡ. Το οποίο ΕΣΡ, όπως γνώριζαν καλά οι δικαστές του ΣτΕ, δεν συγκροτήθηκε με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη ακριβώς για να δώσει πάτημα στο ΣτΕ να κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό! Έτσι φτάσαμε στο νομικό κενό.

ΒΕΒΑΙΩΣ, για να είμαστε δίκαιοι, ρόλο σε αυτό τον παραλογισμό έπαιξε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 πέρασε τη διάταξη ότι, για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής! Και εκεί το άφησε, διότι είχε και άλλες δουλειές να κάνει. Καμιά πρόνοια από τον κύριο καθηγητή για κλιμάκωση των πλειοψηφιών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σημειώσουμε επίσης ότι τότε η Ν.Δ. είχε διαφωνήσει, ζητώντας πλειοψηφία 3/5! Μέχρι χθες. πάντως, κανένα κόμμα δεν επιχείρησε να αξιοποιήσει την αυξημένη πλειοψηφία Βενιζέλου για να πλήξει την κυβέρνηση. Το κάνει όμως ο μοντέρνος Κυριάκος, συνεχίζοντας χωρίς προκάλυμμα το σαμποτάζ. Η πρόταση για την υποψηφιότητα του τυπολάτρη Βύρωνα Πολύδωρα ουδόλως συζητήθηκε. Απορρίφθηκε με τη μία, όπως το ίδιο θα απορριπτόταν οποιαδήποτε πρόταση κι αν παρουσίαζε η κυβέρνηση. Η αλλαγή στάσης από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τη Ν.Δ. που, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρει αυξημένη ευθύνη απέναντι στους θεσμούς.

ΑΝΤΙ όμως να έχει πρόβλημα η απομονωμένη Ν.Δ., το πρόβλημα επιχειρήθηκε να μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ! Κάμποσοι βουλευτές, κυρίως από την ίδια συνιστώσα, βιάστηκαν και βγήκαν δημοσίως δηλώνοντας θιγμένοι σε βαθμό εξευτελισμού από την πρόταση για τον Β. Πολύδωρα! Υποθέτω ότι πριν δημοσιοποιήσουν την άποψή τους δεν ρώτησαν να μάθουν τα επιχειρήματα του Μαξίμου για τη συγκεκριμένη επιλογή. Δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν για να θέσουν τα ερωτήματά τους στα όργανα, στην Κ.Ο. ή την Κ.Ε. Σήκωσαν την παντιέρα της διαφοροποίησης και της αριστερής συνέπειας (;) για να κερδίσουν ένα κοινό που ναι μεν υπάρχει σε αφθονία στο κόμμα, όχι όμως και στην κοινωνία. Οι εξελίξεις της Δευτέρας και η συναινετική στροφή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού τους εξέθεσαν διπλά. Έτσι είναι η πολιτική. Θέλει πολλά συνέδρια ακόμα για να ωριμάσει αυτό το σχήμα και να γίνει κανονικό κόμμα. Απλά δεν γνωρίζω αν υπάρχει η χρονική πολυτέλεια για να περιμένουμε τόσο πολύ. Όταν οι πάντες επιχειρούν να σε γκρεμίσουν από την εξουσία, διάολε, σκέφτεσαι δύο φορές πριν δημοσιοποιήσεις τη διαφωνία σου κάνοντας ζημιά στο ίδιο σου το σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL